Nenačelna koalicija proti Dejanu Prešičku! – Kdo je komu kaj v primeru kulturnega ministra Dejana Prešička – TOPNEWS.si

Nenačelna koalicija proti Dejanu Prešičku! – Kdo je komu kaj v primeru kulturnega ministra Dejana Prešička

Nenačelna koalicija proti Dejanu Prešičku! – Kdo je komu kaj v primeru kulturnega ministra Dejana Prešička

V aferi povezani z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom so se vzpostavila zanimiva zavezništva in razkrila številne povezave, ki do sedaj niso bile javno izpostavljene. Tako se je na twitterju pojavila informacija, da je bil Marko Jenšterle, ki kljub bolniški odsotnosti ne zamudi nobenega nastopa proti ministru, sošolec prvaka opozicijske stranke SDS Janeza Janše. Prav tako pa je zanimivo, da se je sinoči proti ministru in predsedniku SD-ja javno izpostavil tudi dolgoletni šef Cankarjevega doma Mitja Rotovnik.

Potujoči cirkus, povezan z dogajanjem okoli kulturnega ministra Dejana Prešička, ki se je sinoči selil iz ene televizije na drugo, je razkril nekatera nevarna ali pa nenavadna razmerja v slovenski politiki. Scenografija in sodelujoči praktično povsod enaki. Na malem ekranu iz Kranja, iz bolniške postelje Marko Jenšterle, ki se pohvali, da je na ministrstvu zaposlen že 29 let, in da ima pregled nad vsemi ministri. Jenšterle zase pravi, da je nadstrankarski, in da ni v nobeni stranki, ter da je služil tako levim kot desnim ministrom, pozabi pa omeniti, da je bil sošolec vodje opozicije Janeza Janše.

Vendar to pravzaprav ni toliko zanimivo kot nenačelna koalicija proti kulturnemu ministru, saj je sinoči proti ministru in strankarskemu šefu nastopil še dolgoletni oziroma skoraj doživljenski direktor Cankarjeva doma Mitja Rotovnik in nesojeni kandidat za kulturnega ministra, ki je ostro napadel tudi svojega strankarskega šefa Dejana Židana.

“Mene je izjava našega predsednika stranke močno razočarala. Najprej zato, ker v kulturnem krogu stranke ni bil opravljen noben pogovor o teh zadevah. Namreč, izjava se mi zdi sramotna, iz enega zelo preprostega razloga. Ne rešiti problemov, ne se pogovarjati v stranki, potem pa vso zadevo poriniti na mizo predsedniku vlade gospodu Šarcu, češ, zdaj se pa ti odloči. Namesto stranke, ki bi morala te stvari sama opraviti in tudi zaključke potegniti. In, konec se mi pa zdi celo malce poniglav, potem ko bo pa Šarec vse te stvari odločil, in če ga bo odstavil, se bomo pa mi s tem strinjali. Tako se pač v eni stranki ne sme delati in to lahko rečem, da ni vredno enega predsednika stranke, kot je stranka SD,” tako Rotovnik.

Da bi bila mera polna, so iz naftalina privlekli še nekdanjo političarko SD-ja in nekdanjo ministrico za kulturo Andrejo Rihtar, ki sicer pravi, da je iz stranke izstopila, in da praktično deset let let nima zveze s stranko, ki je včeraj od ene televizije do druge hitela razlagati, kaj hudega ji je naredil Dejan Peršiček na Forumu slovanskih kultur. Na koncu se je pokazalo, da ni problem v tem, da je ministrstvo za kulturo zahtevalo pojasnila glede porabe denarja pri Andreji Rihtar, in da ne gre za to, kaj je kdo hudega rekel nekomu, ampak predvsem za netransparentno trošenje denarja.

Da bi bila mera polna, je prišlo na dan še eno sorodstveno razmerje, in sicer, da je Dejan Prešiček bratranec žene Matjaža Hana, ki je sicer zanikal, da bi prav on “skadriral” Prešička na ministrski položaj. Povedal je, da ima pač njegova žena 15 bratrancev in sestričen, in da se je s Prešičkom srečala vsega 10 do 15- krat v življenju, se pa je z njegovo kandidaturo strinjal, saj naj bi šlo za pomladitev SD-ja.

Veliko vprašanje je, kaj bo v celotni zadevi naredil premier Marjan Šarec, ki bo pri odločitvi vsekakor soočen s celotnim ozadjem zadeve, pri kateri gre ne samo za obračun med pozicijo in opozicijo, ampak tudi za nevarna znotrajstrankarska in koalicijska razmerja. Zanimivo je, da se je pokazalo, kdo v resnici vodi ministrstva, in da to ni vlada in aktualni ministri, ampak, da gre v ozadju v resnici za globoko državo in stara omrežja. Vsekakor pa lahko rečemo, da pri klasični dilemi, komu zvoni, ne gre za to, da zvoni enemu od ministrov Dejanu Peršičku, ampak zvoni formalnim strukturam in formalni vladi, nenazadnje tudi Marjanu Šarcu, saj bo naslednja žrtev globoke države prvič, ko le ta ne bo zadovoljna z njegovimi odločitvami, bo označen za samodržca in diktatorja.

Vprašanja, ki se pojavljajo ob aferi Prešiček so, ali je pilot v letalu, in kdo vse v resnici upravlja ministrstva in celotno javno upravo, oziroma, če hočete, kdo sploh vodi to državo. Formalne strukture očitno ne, ampak državo vodijo ozadja.

COMMENTS

Wordpress (0)