Tony Blair: Velika Britanija potrebuje nov referendum o Brexitu – TOPNEWS.si

Tony Blair: Velika Britanija potrebuje nov referendum o Brexitu

Tony Blair: Velika Britanija potrebuje nov referendum o Brexitu

Nekdanji britanski premier Tony Blair je danes v Davosu dejal, da bi morala Velika Britanija izvesti drugi referendum, s katerim bi se “zaključil kaotični proces Brexita”. Blair meni, da so možnosti za izvedbo referenduma več kot 50 odstotne.

Do uradnega odhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije je le še nekaj več kot devet tednov, vendar pa še vedno ni sprejet sporazum o pogojih za razvezo in prihodnjih odnosih z EU. Britanski parlament je prejšnji teden s 432 glasovi proti in 202 za zavrnil sporazum, ki ga je premierka Theresa May dosegla z Brusljem.

“Menim, da bi še en referendum zaključil zadevo. Ljudje, kot sem jaz, bodo sprejeli, če bodo volivci ponovno izvolili izstop, to je to,” je dejal nekdanji britanski premier Blair na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu, ki nasprotuje izstopu Britanije iz EU.

“Mislim, da bi z odhodom brez ponovnega preverjanja mnenja ljudi, s tem neredom in pod temi pogoji, nastal še večji razdor,” je dejal Blair.

Britanski poslanci po zavrnitvi sporazuma premierke ne uspejo doseči soglasja tudi glede katerekoli druge opcije in so globoko razdeljeni, zato nekateri želijo drugi referendum, ki bi prekinil zastoj v parlamentu.

Blair, predsednik vlade med letoma 1997 in 2007, meni, da Velika Britanija ne more zapustiti EU, če ne ve, kam gre. Če to pomeni, da bi bilo treba prestaviti izstop z 29. marca, potem bi moral London to storiti, je dodal.

“Zamisel, da lahko odidemo iz EU brez sporazuma, menim, da je popolnoma neodgovorna in prepričan sem, da parlament tega ne bo dovolil,” je dejal Blair.

Na referendumu junija 2016 je izstop iz EU podprlo okoli 52 odstotkov Britancev oziroma 17,4 milijona, 48 odstotkov oziroma 16,1 milijona jih je bilo proti. Za izstop sta glasovali Anglija (53,4 odstotka) in Wales (52,5 odstotka), nasprotovali pa sta Severna Irska (55,8 odstotka) in Škotska (62 odstotkov).

COMMENTS

Wordpress (0)