Saj ni res, pa vendarle je! V naslednjih treh letih bo Kanada sprejela več kot milijon priseljencev – TOPNEWS.si

Saj ni res, pa vendarle je! V naslednjih treh letih bo Kanada sprejela več kot milijon priseljencev

Saj ni res, pa vendarle je! V naslednjih treh letih bo Kanada sprejela več kot milijon priseljencev

Želite živeti in delati v Kanadi? Vaše sanje bi se lahko uresničile, saj je kanadska vlada pripravila načrt, na podlagi katerega bo Kanada v naslednjih treh letih sprejela več kot milijon priseljencev. V letnem poročilu za 2018, ki ga je v parlament poslal kanadski minister za priseljevanje Ahmed Hussen, piše, da bo Kanada od leta 2019 do leta 2022 sprejela 1.080.000 novih priseljencev s stalnim dovoljenjem za prebivanje, poroča spletna stran Svetovnega gospodarskega foruma.

Največ jih pričakujejo leta 2021, kar 370.000 ali 84.000 več kot leta 2017, ko je Kanada prejela 286.000 priseljencev. “Priseljenci in njihovi potomci so prinesli Kanadi ogromen prispevek, naša uspešna prihodnost pa je odvisna od tega, ali bodo še naprej dobrodošli in dobro integrirani,” je dejal v predstavitvi načrta minister Hussen, ki je tudi sam prišel v Kanado kot begunec iz Somalije.

V poročilu piše, da je eden od petih ljudi, ki živijo v Kanadi, rojen zunaj države, od leta 1990 pa je v Kanado prispelo več kot šest milijonov novih priseljencev. Priseljevanje se šteje za ključni faktor v prizadevanjih za okrepitev kanadskega gospodarstva. Glede na to, da so priseljenci na splošno mlajši, njihov prihod popravlja podobo vedno starejšega kanadskega prebivalstva. Poročilo navaja, da je razmerje med zaposlenimi in upokojenimi Kanadčani v letu 2012 znašalo 4,2: 1 in pričakuje se, da bo leta 2036 le 2: 1.

Zapolnili bodo vrzeli na trgu dela

Približno polovica (48 odstotkov) vseh priseljencev bo leta 2021 prišla preko različnih gospodarskih programov, da bi zapolnila vrzeli na trgu dela. “Zaradi staranja prebivalstva in nizke stopnje naravnega prirastka, imigranti igrajo pomembno vlogo v prizadevanjih, da se kanadsko prebivalstvo in delovna sila še naprej povečujeta. Naraščajoče priseljevanje, zlasti delovno sposobne kategorije, bo pomagalo ohraniti ravnovesje na trgu dela, okrepilo gospodarsko rast in spodbudilo inovacije, «je zapisano v poročilu.

V Poročilu o svetovni konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma za leto 2018 se Kanada uvršča na 12. mesto z odlično oceno (100) za makroekonomsko stabilnost in raznolikost dela. Več kot polovica priseljencev, ki so bili sprejeti leta 2017, je prišla prek različnih programov delovne sile, 44.000 priseljencev pa je prispelo kot begunci, zaščitene osebe in osebe, ki so jih sprejeli iz humanitarnih ali podobnih razlogov.

Načrt priseljevanja za obdobje od leta 2019 do leta 2021 predvideva večji pritok beguncev v Kanado, od 43.000 za leto 2019 na 64.500 za leto 2021. Kanada je vodilna v svetu na področju politike priseljevanja, visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi pa je pohvalil Kanado kot “izjemno velikodušno, odprto in vedno pripravljeno pomagati razseljenim osebam”.

Vendar pa kanadski načrti predstavljajo le kapljico v morje glede na število ljudi, ki potrebujejo nov dom. Visok komisarjat ZN za begunce navaja, da je število ljudi na svetu, ki so bili prisilno izgnani iz svojih domov v letu 2017 doseglo 68,5 milijona. Istočasno je bilo število beguncev, ki so potrebovali nov dom, konec leta 2017 1,19 milijona.

COMMENTS

Wordpress (0)