Janez Janša: “Okupacija” v štirih slikah – TOPNEWS.si

Janez Janša: “Okupacija” v štirih slikah

Janez Janša: “Okupacija” v štirih slikah

Potem ko je prejšnji teden okoli 60 predstavnikov politike, podjetništva in kulture, na konvenciji v Ljubljani, ki so jo poimenovali Katedrala svobode, odprlo razpravo o tem, ali je v Sloveniji treba ustanoviti novo stranko, so očitno dobili odgovor. Klub inetlektualcev desne provinjence, ki ima ambicijo prerasti v novo stranko, si je postavil vprašanje, kaj Slovenija potrebuje, da bo naredila korak naprej. Kot so zapisali na svoji spletni strani, si želijo ustvarjati “prostor javne, kritične, stvarne in argumentirane razprave o nacionalnem programu za sproščeno in napredno Slovenijo.”

V nedeljo 13. pa je, vsaj tako se zdi, sledil odziv predsednika SDS Janeza Janše na omenjene dileme, v slogu filma “Okupacija v 26 slikah” hrvaške proti-vojne drame iz 1978 leta, ki jo je režiral Lordan Zafranović. Film je bil nominiran za Zlato palmo v Kanu, osvojil pa je Veliko zlato areno v Puli. Film je bil nekaj časa tabu tema na Hrvaškem in se v letih 1980 do 1990 sploh ni prikazoval zaradi kontroverzne in provokativne tematike. Nasprotniki so menili, da film vsebuje proti-hrvaški naboj, podporniki pa so menili, da je Hrvat pravzaprav glavni junak zgodbe, ki s svojim proti-fašizmom in priključitvi k gibanju odpora, simbolično kaže na odpor Hrvaške v času fašistične okupacije. Vendar pustimo film in se vrnimo k štirim tekstom oziroma štirim slikam tranzicije, kot jo vidi Janez Janša. Prvi tekst “Sistem za elito. Za prvorazredne” (1. slika) je bila na Facebooku objavljena 13. januarja. (2. slika), ki je bila objavljena v torek 15. januarja govori o “Spočetju, rojstvu in obnavljanju prvorazrednih ter sestop z oblasti, ki ga nikoli ni bilo”. Tretja slika z naslovom “Dobronamernost in iluzije”, je bila kot nadaljevanje objavljena v sredo 16.1.2019. Četrta slika “Živimo v džamaheriji, kjer ajatola določi, kaj je resnica”, pa je bila objavljena pred nekaj urami danes, 17. januarja. Tekste objavljamo v celoti, sicer pa kot nekakšen odgovor na naslovne dileme Janša ponuja optimistični in pesimistični scenarij:

“V prvem demokracija lahko zmaga. Vendar pa so za njeno zmago in za osvoboditev Slovenije ter dihanje z obema kriloma pljuč potrebni najmanj naslednji ukrepi:

1. Odprava cenzure

Predpogoj za delovanje demokracije je vzpostavitev agore, javnega prostora, v katerem so argumenti različnih interesnih in političnih skupin načeloma enakopravno dostopni volivcem. Boj za agoro je vedno in povsod absolutna prioriteta vseh demokratov.

2. Odprava finančnih in gospodarskih monopolov

Javni denar je izmišljena kategorija. Realno obstaja samo denar davkoplačevalcev, ki ga politična oblast pobira z davki in prispevki ter preko finančnih in gospodarskih monopolov. Boj za smotrno porabo tega denarja je absolutna prioriteta vsake demokratične oblasti. Prav tako boj za odpravo vseh monopolov in vzpostavitev logične konkurenčnosti povsod, kjer je to smiselno in mogoče.

3. Odprava imunitete za prvorazredne

Vzpostavitev enakosti pred zakonom je absolutni predpogoj za normalno delovanje demokratične države. Ko bodo Kučan, Rigelnik, Zemljarič, Janković, Jamnik, Golobič, Kocjančič in ostali nedotakljivi na slovenski policiji, tožilstvu in sodiščih obravnavani enako kot drugorazredni državljani, bomo dobili vladavino prava. Če tega institucije ne bodo zmogle, bo na neki točki vrelišča ulica sodila tako nedotakljivim kot tistim, ki so zatajili v svojem poklicu.

4. Ukinitev privilegijev samooklicane elite

Demokratična družba ne more tolerirati privilegiranih pokojnin in položajev, zato bodo odpravljeni.

5. Prepoved totalitarne ritualike

Obujanje fašizma, komunizma in nacional socializma oziroma nacizma je kaznivo. Šolski sistem uči in vzgaja mlade tako, da snov temelji na resničnih in celovito podanih zgodovinskih dejstvih, s poudarki na spravi in vrednotah slovenske osamosvojitve, ki predstavljajo vrednotno središče Slovencev in slovenske države.

6. Pogled k peti generaciji potomcev

Demokratična oblast terja uresničevanje ustavnega temelja Slovenije, ki pravi, da je Slovenija država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na neodtujljivi pravici slovenskega naroda do lastne državnosti. Brez slovenskega naroda torej Slovenije ni. Zato Slovenija ne vzpodbuja ilegalnih migracij, ampak jih preprečuje in v okviru mednarodnih naporov pomaga odpravljati njihove vzroke. Blaginjo lastnih ljudi postavlja na prvo mesto, vzpodbuja rojstvo otrok in pomaga družinam, mladim pa omogoča kvalitetno šolanje in zaposlitev doma ter uspeh v skladu z njihovimi sposobnostmi. Vzpodbuja vrnitev slovenskih rojakov iz tujine domov in jim pri tem aktivno pomaga. Zaveda se pomena obrambe evropske civilizacije za srečno prihodnost svojih otrok.”

Osamosvojili smo se, osvoboditi pa se bo pač še treba.(4. slika)Skrajno moralno izprijeno početje je možno samo v…

Objavil/a Janez Janša dne Sreda, 16. januar 2019

Dobronamernost in iluzije3. slikaPolitične izpostave prvorazrednih se smejejo očitkom, da ne delajo reform….

Objavil/a Janez Janša dne Torek, 15. januar 2019

Spočetje, rojstvo in obnavljanje prvorazrednih ter sestop z oblasti, ki ga nikoli ni bilo(2. slika)Spočetje…

Objavil/a Janez Janša dne Torek, 15. januar 2019

Sistem za elito. Za prvorazredne. (1. slika)V Sloveniji je vzpostavljen sistem, ki služi predvsem eliti. Samoizbrani,…

Objavil/a Janez Janša dne Nedelja, 13. januar 2019

COMMENTS

Wordpress (0)