Madžarska umaknila tožbo proti Hrvaški – TOPNEWS.si

Madžarska umaknila tožbo proti Hrvaški

Madžarska umaknila tožbo proti Hrvaški

Madžarski MOL je nenadoma in brez obrazložitve umaknil tožbo proti Hrvaški, ki jo je vložil na Okrožnem sodišču v Washingtonu.

Gre za proces, s katerim je madžarska družba lani zahteva, da ameriško sodišče prizna in sprejme arbitražno odločbo Komisije Združenih narodov za mednarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL) v Ženevi, ki je pred dvema letoma gladko odločila v korist MOL-a, proti Hrvaški.

Glede na dokumente iz tega sodišča, je MOL zahteval, da ZDA priznajo in uporabijo končno odločitev arbitražnega sodišča, sprejeto leta 2016, ki se nanaša na Newyorško konvencijo o priznavanju izvršljivih tujih arbitražnih odločb, katere podpisnica je tudi Hrvaška.

Na kratko bi to pomenilo, da sodstvo v Združenih državah Amerike obravnava odločitev sodišča v Ženevi, kot da bila sprejeta v enem od ameriških sodišč, in da za njeno izvedbo veljajo ameriški zakoni.

MOL je v prvi različici tožbe zahteval tudi, da Hrvaška plača stroške, ki jih je naložilo sodišče, približno 14,5 milijona evrov, kar je Hrvaška tudi storila. MOL je nato delno sprejel tožbo, s sklicevanjem, da je Hrvaška plačala dolg, ne pa tudi obresti, in je nadaljeval s postopkom …

Ameriško sodišče je 13. novembra lani obvestilo hrvaško stran, da je bila zoper njih vložena tožba.

V Molu niso želeli komentirati svoje odločitve o umiku iz postopka, čeprav so v Ženevi že dobili arbitražo proti Hrvaški v primeru Ine. Hrvaška je leta 2014 v Ženevi namreč sprožila arbitražni postopek zaradi upravljavskih pravic v Ini kot odgovor na madžarsko tožbo proti hrvaški vladi na mednarodnem sodišču za urejanje investicijskih sporov v Washingtonu iz leta 2013, a so arbitražni sodniki leta 2016 odločili v korist madžarski družbi.

Hrvaška prizadevanja so propadla, potem ko je hrvaško pravosodje razveljavilo postopek, med katerim so v sicer še nepravnomočni sodbi potrdili, da je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader prejel deset milijonov evrov podkupnine od šefa Mola Zsolta Hernadija za prevzem upravljavskih pravic v Ini, čeprav Mol nima večinskega deleža v hrvaški družbi. Medtem so v Zagrebu začeli vnovični postopek proti Sanaderju in Hernadiju v primeru Ine.

Večernji list piše, da je zanimivo naključje, da so 12. septembra evropski parlamentarci HDZ-ja podprli madžarskega premierja Viktorja Orbana v Evropskem parlamentu, nakar je Madžarska umaknila blokado hrvaškega pristopa k OECD-ju, MOL pa je 24. septembra umaknil tožbo proti Hrvaški. Sprašuje pa se tudi, ali je umik tožbe taktičen korak in ali se v ozadju morda pripravlja dogovor, ki bi preprečil še eno “hrvaško polomijo” v Washingtonu. Vprašanje je tudi, kaj vse je za to morala Hrvaška obljubiti Madžarski.

COMMENTS

Wordpress (0)