Moskva: ZDA imajo histerični napad zaradi dveh ruskih letal, napotenih v Caracas – TOPNEWS.si

Moskva: ZDA imajo histerični napad zaradi dveh ruskih letal, napotenih v Caracas

Moskva: ZDA imajo histerični napad zaradi dveh ruskih letal, napotenih v Caracas

Kremelj se je včeraj odzval na žaljiv odziv Washingtona v zvezi z napotitvijo dveh ruskih bombnikov v Venezuelo na letalske vaje in ga ocenil za “neprimernega”. Dva ruska bombnika sta v ponedeljek pristala v Venezueli. Venezuelska vlada je sporočila, da bodo vaje letalskih sil namenjene krepitvi obrambe južnoameriške države. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je rusko potezo na Twitterju obsodil z besedami “dve korumpirani vladi, ki zapravljata javna sredstva in odvračata svobodo, medtem ko ljudje trpijo”.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je novinarjem povedal, da je “to seveda zelo nediplomatsko za državnega sekretarja”, za njegov tvit pa dejal, da je “nesprejemljiv”. V odgovor na Pompejevo obtožbo glede razsipavanja sredstev je Peskov dejal, da se Moskva s tem ne strinja, še več, verjetno ni najbolj primerno, da država daje take izjave, medtem ko polovica njenega obrambnega proračuna lahko nahrani vso Afriko.”

Oglasila se je tudi tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je zavrnila očitke in dejala, da gre v zvezi z letali za ameriško “histerijo”. “Le dve letali in State Department dobi histerični napad. Kolegi: ne smete se preveč izpostavljati stresu,” je napisala na Facebooku.

Rusija je v Caracas poslala dva bombnika Tupolev-160 v spremstvu 100 pilotov in drugega osebja. Poveljnik ruskega prekomorskega letalstva, general Sergej Kobilaš, je dejal, da bodo vaje “pomagale bolje razumeti, kako so venezuelski piloti organizirani in usposobljeni (in) delijo naše izkušnje.”

Rusija je napotila letali v Caracas po obisku predsednika Nicolasa Madura prejšnji teden v Moskvi, ko naj bi venezuelski predsednik Maduro na pogovorih s Putinom izrazil prošnjo za podporo svoji obubožani socialistični vladi, poroča AFP.

COMMENTS

Wordpress (0)