(VIDEO) “Pojdite vsi skupaj u pm “- Lidija Jerkič na protestnem shodu tudi poziva proti odpovedi kolektivnih pogodb – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Pojdite vsi skupaj u pm “- Lidija Jerkič na protestnem shodu tudi poziva proti odpovedi kolektivnih pogodb

(VIDEO) “Pojdite vsi skupaj u pm “- Lidija Jerkič na protestnem shodu tudi poziva proti odpovedi kolektivnih pogodb

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta v Ljubljani pripravili protestni shod, na katerem so delodajalce pozvali k zvišanju plač. Zahtevali so tudi intenzivna pogajanja za nove kolektivne pogodbe. Kot je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič, bodo v primeru odpovedi kolektivnih pogodb stavkali. Poleg sindikalnih voditeljev, med drugim smo opazili Branimirja Štruklja in nekdanjega predsednika ZSSS Dušana Semoliča, so bili v prvih vrstah protesta tudi politiki iz vrst Levice, predsednik Luka Mesec in Miha Kordiš.

“Če ne bi bila vsaj malo dama, bi potegnila zaključek, pa bi rekla: Pojdite vsi skupaj u ….,pa ne bom, ne”. U p…. m…… so jo dopolnili protestniki, ki so skendirali lopovi, lopovi, lopovi…in glasno podpirali zahteve, ki jih je v zaključku povzela predsednica ZSSS Lidija Jerkič. “Nasprotujemo odpovedi kolektivnih pogodb, zahtevamo višje plače, zahtevamo nemudoma sprejem zakona o minimalni plači in pripravljeni smo narediti še mnogo več od tega shoda, “je dejala Jerkičeva. Pred tem je Jerkičeva še dejala: “Dovolj je humanitarnih akcij za otroke, dovolj je nizkih pokojnin. Zahtevamo plače, ki bodo omogočale normalno življenje,” je dejala in dodala, da v bistvu zahtevajo le spoštovanje.

Najbolj radikalni nastop je imel David Švarc v imenu sindikatov javnega sektorja ZSSS, ki je podprl shod. “Bojijo se za svoje dobičke, bojijo se za svoj luksuz, ker kako naj si drugače razlagamo dejstva, da ima poklicni gasilec v Petrolu 900 evrov bruto plače, nekaj malega nad minimalno, direktor Petrola pa več kot 27.000 evrov na mesec. Da so plače Gorenjevih delavcev in delavk le nekaj nad minimalno plačo, direktor Gorenja pa ima plačo nekaj nad 29.000 evrov na mesec. Da so osnovne plače trgovk v Mercatorju pod minimalno plačo, direktor Mercatorja, ki dela z izgubo pa ima preko 30.000 evrov na mesec. Delodajalci se bojijo,bojijo se vas delavcev in delavak v industriji in storitveni dejavnosti, da boste zahtevali višje plače, da jih boste zahtevali tudi s protesti, kot je današnji in predvsem s stavkami. In prav je, da jih zahtevamo in delavci javnega sektorja vas pri tem podpiramo, vas bomo pri tem podpirali in vas pozivamo, da se dvignete in uprete tudi vi,” je dejal Švarc.

Nives Hrovat iz sindikata papirniške dejavnosti Slovenije pa je dejala: “Dovolj nam je tega, da za delavce vedno zmanjka denarja. Dovolj nam je poslušanja izjav delodajalcev, da bodo podjetja propadla, če bodo plače delavcev višje. Dovolj nam je tega, da smo po njihovem prepričanju delavci samo strošek. Delavci tudi ustvarjamo dobiček v papirništvu s trdim delom, v težkih delovnih pogojih, v vročini, vlagi, hrupu, prahu, ponoči ob vikendih in praznikih, prihodke in dobiček v papirniški industriji pa delodajalci raje uporabljajo drage pisarne, dobre stole, prestižne avtomobile, razkošne vile, jahte, sanjske dopuste….”

Po shodu sta se Jerkičeva in Počivavšek na povabilo GZS sestala s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom in generalno direktorico GZS Sonjo Šmuc. Kot je v izjavi novinarjem ob robu shoda dejala Jerkičeva, od sestanka sicer ne pričakuje ničesar.

COMMENTS

Wordpress (0)