Svetovna vojna zaradi osebnega interesa? Porošenko si želi krvi, da bi ostal na oblasti! – TOPNEWS.si

Svetovna vojna zaradi osebnega interesa? Porošenko si želi krvi, da bi ostal na oblasti!

Svetovna vojna zaradi osebnega interesa? Porošenko si želi krvi, da bi ostal na oblasti!

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je odločil, da bo podžgal spor z Rusi, saj njegova priljubljenost pred predsedniškimi volitvami drastično pada, napetosti pa ustrezajo tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, saj izgublja podporo zaradi pokojninske reforme.

Vikend obračun med rusko in ukrajinsko mornarico v Kerški ožini je nevarna igra, h kateri se zatekata predsednika Ukrajine Petro Porošenko in ruski predsednik Vladimir Putin, da bi okrepila svoj položaj v okviru svojih držav, trdijo zahodni strokovnjaki.

Medtem ko se ukrajinski “kralj čokolade” sooča z drastičnim zmanjšanjem priljubljenosti pred predsedniškimi volitvami, ima enake težave tudi šef Kremlja, ki si je marca že zagotovil nov predsedniški mandat, vendar pa se zaradi pokojninske reforme srečuje z uporom znotraj svojega volilnega telesa.

Ni razloga

“Formalno ni nobenega razloga za uvedbo vojnega stanja, ki ni obstajalo niti v času najbolj krvavih konfliktov. Vendar pa so ruske sile prvič odkrito napadle ukrajinske ladje, kar se lahko šteje za vojno dejanje. Rusija je hitro poudarila, da eskalacija notranjih konfliktov ustreza Porošenku. Volitve so načrtovane za 31. marec, vendar pa se jih ne bi dalo izvesti v primeru vojne (in če bi se obstoječe stanje podaljševalo),” piše v svoji kolumni Leonid Bershidsky, analitik ameriškega Bloomberga.

Po njegovem mnenju Porošenko ne more pričakovati uspeha na podlagi gospodarskih razmer v državi.

Bershidsky

“Pet let po revoluciji je Ukrajina najrevnejša evropska država, na ravni, ki je slabša kot pred revolucijo, z oligarhi in podkupljivimi uradniki, ki samo grabijo denar. Najnovejši notranjepolitični škandali ne gredo na roko predsedniku. Zato se mora obrniti k patriotizmu in svojemu uspehu pri oddaljevanju Ukrajine iz ruske orbite. Njegov volilni slogan je “vojska, jezik, vera”. To je nepričakovana nacionalistična agenda za tajkuna, ki je še pred kratkim imel posle v Rusiji. Vendar pa raziskave kažejo, da slednje več ne “vžge”,” pojasnjuje Bershidsky.

Ankete

Po zadnjih raziskavah ima Porošenko podporo le 9,2 odstotka vseh volivcev, medtem ko sta bolj od njega priljubljena Julija Timošenko s 21,8 odstotka podpore in komik Vladimir Zelenski s 13,9 odstotka.

“Tempiranje pomorskega obračuna in uvedba vojnega stanja bi lahko pomagala Porošenku pri privabljanju volivcev. Po drugi strani pa tudi ruski predsednik izgublja podporo zaradi nepriljubljenih potez, kot je zvišanje upokojitvene meje. Putin in Porošenko ne moreta skriti medsebojnega sovraštva, ko sta v istem prostoru, vendar pa sta naravna zaveznika, ko je treba mahati z orožjem brez vojaškega in strateškega cilja. Me en ne drug pa nista za pravo vojno. Vojna, v kateri bi Rusija neposredno sodelovala, bi le povečala število mrtvih, zato bosta oba voditelja nadaljevala s spodbujanjem konfrontacije in propagando, izognila pa se bosta kakršnikoli resni vojni. Seveda, incidenti so možni,” meni Bloombergov analitik Bershidsky, Rus, judovskih korenin, ki je po ruski aneksiji Krima emigriral v Nemčijo.

COMMENTS

Wordpress (0)