(VIDEO) Objavljamo stenogram zapisa, kaj je o Janši in SDS-u ter o Marjanu Šarcu in o madžarskem dostopu do odprtega morja v resnici rekel madžarski premier Viktor Orban – TOPNEWS.si

(VIDEO) Objavljamo stenogram zapisa, kaj je o Janši in SDS-u ter o Marjanu Šarcu in o madžarskem dostopu do odprtega morja v resnici rekel madžarski premier Viktor Orban

Bratuškova: "Tega filma, dokler bom jaz ministrica, ne bo, in niti centimeter Luke Koper ne bo končal v tujih rokah"

(VIDEO) Objavljamo stenogram zapisa, kaj je o Janši in SDS-u ter o Marjanu Šarcu in o madžarskem dostopu do odprtega morja v resnici rekel madžarski premier Viktor Orban

Nastop madžarskega premiera Viktorja Orbana na konferenci madžarske diaspore v Budimpešti je včeraj odmevala tudi v parlamentarnih hodnikih slovenskega parlamenta. Orban je namreč del nastopa, ki ga objavljamo v integralu, namenil sodelovanju Madžarske in Slovenije pri razvoju Luke Koper in drugem tiru. Z besedo, da je sodelovanje “pokvarjeno”, je madžarski premier Viktor Orban dokončno potrdil prekinitev načrtov o madžarski investiciji v drugi tir. Pri tem je zaradi sodelovanja pri referendumu okrcal tudi SDS, pobrateno stranko iz EPP, povedal pa je tudi, kaj si misli o novem slovenskem premieru Marjanu Šarcu.

“Kar se tiče Slovenije, sem v fazi aklimatizacije, saj se v moji ne prekratki mednarodni politični poti, prvič srečujem s situacijo, da je za predsednika vlade bil izbran komik. Obratno situacijo sem že videl, da je predsednik vlade postal komik, več takšnih primerov bi lahko omenil, a da je nekdo na volitvah kandidiral kot komik, kot kakšen ‘lokalni Fábry’ (op.: Fábry je znan madžarski televizijski komik), nato zmagal na volitvah in postal PV, je situacija, s katero se moram spoprijateljiti. Moram pa priznati, da je vidno, da PV doma prejema kakovostno usposabljanje, saj je brezhibno prestal preizkušnje vseh mednarodnih forumov, ki se jih je udeležil. Vsakič, ko se srečam z njim, ne glede na njegove pretekle izkušnje iz umetniškega in odrskega sveta, je na vseh sestankih, na katerih je govoril in nastopil, brezhibno zastopal in artikuliral nacionalne interese Slovenije in zdi se, da bomo mogoče lahko sodelovali. Če prav razumem, ga vi (op.: prekmurski Madžari) podpirate oziroma ste z njim dosegli nek dogovor, poročal mi je, da mu je uspelo pridobiti vašo podporo (op.: podporo poslanca Horvátha).

Vidno je, da na področju migracij zagovarja drugačno stališče, kot mi. Torej podpira Globalni migracijski dogovor OZN, če prav vidim, medtem ko dogovoru mi nasprotujemo. Ne glede na to, pri odnosih ni nič pokvarjeno.

To, kar je pokvarjeno, in česar ne moremo popraviti, je sodelovanje madžarske pri razvoju Luke Koper in strateško pomembnem drugem tiru. Sodelovanje madžarskega gospodarstva pri širitvi smo si mi želeli, a je pri organizaciji referenduma ta na neizrečen način bil nastrojen proti sodelovanju z Madžarsko, pri tem pa je sodelovala tudi naša pobratena stranka iz EPP-ja, tako da smo v zapleteni situaciji, in zdi se mi, da iz tega ne bo nič.

Zato se je vlada odločila, da bo pri zagotavljanju našega dostopa do morja, Koper “dala v oklepaje”. Trenutno se pogajamo o pridobitvi dela pristanišča in naložbah v luki Trst z dobrimi izgledi. Žal mi je, a menim, da ni upravičeno, da več časa in energije zapravimo za zagotavljanje dostopa do morja preko slovenske poti oziroma za sodelovanje, saj bi dobili manj, tukaj v Trstu pa imamo možnost za pridobitev večinskega lastništva v določenih delih pristanišča in zagotovitev varnejšega dostopa do morja za madžarsko blago, tako da bi lahko, čez eden oz. dva vladna mandata, če bomo še imeli možnost, ciljali na ponovno vzpostavitev madžarske morske plovbe. Ena izmed izgub madžarskega nacionalnega gospodarstva je namreč izguba le-te, Madžarska je namreč tudi brez morja v preteklosti imela morsko plovbo. Gre dejansko za vprašanje kabotaže, oziroma možnosti prevoza blaga, a to smo v preteklosti izgubili, vendar obstaja možnost, da jo bomo zaradi razvoja madžarskega gospodarstva sposobni ponovno izgraditi. Zato in zaradi madžarskega blaga je pomemben dostop do morskega okna. V prvem mandatu, med leti 1998 in 2002 smo poskušali sodelovati s Hrvati v Reki, neuspešno, med leti 2014 in 2018 smo poskušali sodelovati s Slovenci z malo uspeha, tako da bomo med 2018 in 2022 poskušali z Italijani, pa bomo videli, kako uspešni bomo.

Na splošno vidim, da je v redu, da smo v Lendavi oziroma tudi v delu pokrajine, ki je pod slovensko zastavo, in ki se nadaljuje v Őrség (o.p. del Goričkega, kjer živijo Madžari) začeli z gospodarskimi programi. Gre sicer za manjše območje in manj sredstev, a smo tudi tam uspeli zagnati program, in zelo upam, da bo Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino Madžarske spremljalo izvedbo programa. Vaša večna težava (op.: prekmurskih Madžarov) je, da podobno kot v otroštvu, pri telovadbi v vrsti najmanjši stoji zadnji, razumeš, in ga prepiha veter, tako zaradi (številčnosti Slovencev) op: tu se je PV Orbán popravil: številčnosti prekmurskih Madžarov, ste vedno bili zapostavljeni, a mislim, da smo to v zadnjih letih spremenili, sprejeli smo odločitve, sedaj moramo samo paziti, da se te uresničijo.”

Alenka Bratušek je v odzivu na nastop Orbana včeraj dejala, da se je s projektom drugega tira začela ukvarjati takoj. Ko je zasedla položaj, je ugotovila, da bi bil projekt za Slovenijo cenejši, če bi se ga lotila sama. “Madžarski so bili namreč obljubljeni določeni donosi, obljubljeno ji je bilo tudi 50.000 kvadratnih metrov zemljišča za dolgoročen najem,” je pojasnila. “Sama vladi ne bi nikoli predlagala, naj podpre sodelovanje z Madžarsko pod pogoji, ki jih zahteva,” Ob tem pa jo skrbi, da bi Madžarska sodelovanje pri projektu pogojevala s kakšno zahtevo, za katero sploh še ne vemo. “Madžarsko bolj kot projekt Divača-Koper zanima slovensko morje, okno v svet,” je dejala.

Orban je namreč po njenih besedah rekel, da v Luki Trst dobi večji, mogoče celo večinski delež. “Že na zaslišanju za ministrico sem povedala, da tega filma, dokler bom jaz ministrica, ne bo, in da niti centimeter Luke Koper ne bo končal v tujih rokah,” je poudarila. “Če je to razlog, da jih ne bo, jih pač ne bo,” je dodala.

Bratuškova je ponovila, da je Slovenija sposobna drugi tir zgraditi sama in to ne morebiti na račun nižjih pokojnin ali plač. “Kajti denar za drugi tir je zagotovljen v drugi bilanci in ne v isti, kot je denar za plače in pokojnine,” je povedala in menila, da bi lahko ta strošek zamenjali tudi za kupnino od prodaje NLB.

Bolj zadovoljen z nastopom Orbana, vsaj, kar se tiče ocene njegovega dela na tujem političnem parketu, je bil Marjan Šarec, ki je včeraj v parlamentu prav tako komentiral Orbanovo oceno, da je, kot ga je ocenil Orban: “brezhibno prestal preizkušnje vseh mednarodnih forumov, ki se jih je udeležil. Vsakič, ko se srečam z njim, ne glede na njegove pretekle izkušnje iz umetniškega in odrskega sveta, je na vseh sestankih, na katerih je govoril in nastopil, brezhibno zastopal in artikuliral nacionalne interese Slovenije in zdi se, da bomo mogoče lahko sodelovali.”

Šarec je komentiral tudi presenetljivo oceno Orbana o Janši in sodelovanju SDS v referendumu o drugem tiru. Sicer pa se je včeraj oglasil velik zagovornik sodelovanja s Hrvaško Miro Cerar, ki je v Bruslju še enkrat obžaloval, da ne bo prišlo do sodelovanja z Madžarsko. Slovenija je zapravila enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov, je danes v Bruslju opozoril zunanji minister Miro Cerar, v povezavi z odstopom Madžarske od projekta drugi tir. Če bomo tako ravnali s strateškimi partnerji, se Sloveniji ne piše dobro, je še izpostavil in ocenil Cerar in dejal, da je to “zelo velik poraz Slovenije”.

COMMENTS

Wordpress (0)