V zadnjem mesecu dni so se cene nafte zmanjšale za več kot 20 odstotkov, možen je tudi njihov nadaljnji padec – TOPNEWS.si

V zadnjem mesecu dni so se cene nafte zmanjšale za več kot 20 odstotkov, možen je tudi njihov nadaljnji padec

V zadnjem mesecu dni so se cene nafte zmanjšale za več kot 20 odstotkov, možen je tudi njihov nadaljnji padec

Cene nafte tudi ta teden pada, že peti dan zapored, v zadnjem mesecu pa je njena cena padla za več kot 20 odstotkov, zato se pričakuje, da bo tudi v prihodnjih dneh pod pritiskom.

Ruski naftni gigant Rosneft je v tretjem četrtletju v primerjavi z lanskim letom zabeležil večji trojni čisti dobiček.

Od začetka tedna je cena barela na ameriškem trgu zdrsnila za 2,4 odstotka, torej na 61,65 ameriških dolarjev, medtem ko je na londonskem trgu zdrsnila za 2,8 odstotka, kar pomeni na 70.80 dolarjev.

Čeprav je danes zjutraj bila cena nafte bila relativno stabilna, analitiki pravijo, da je možen njen nadaljnji padec, ker so cene zaplule v območje “medveda”.

“Cene nafte so še vedno pod pritiskom in so zdaj uradno v” območju medveda”, 20 odstotkov pod njihovo prejšnjo najvišjo ravnjo, doseženo v začetku oktobra,” meni William O’Loughlin, analitik v podjetju Rivkin Securities. To pa pomeni, da je možen nadaljnji padec cen.

“Cena za barel na londonskem trgu bi lahko še zdrsnila v območje med 68.59 in 69,69 ameriških dolarjev,” pravi Reutersov tehnični analitik za surovine Wang Tao.

Če se bodo te ocene uresničile, bi cena barela na londonskem trgu prvič po aprilu padla pod raven 70 dolarjev.

Od avgusta do začetka oktobra je cena nafte močno rasla in dosegla najvišjo raven v zadnjih štirih letih, saj so se investitorji bali ostrega padca izvoza nafte iz Irana, ker so ZDA napovedala sankcije proti iranskemu naftnemu sektorju.

V zadnjih petih tednih je cena nafte pod pritiskom, saj se je izkazalo, da iranski izvoz ne bo toliko upadel, kot so se bali vlagatelji, čeprav so v začetku novembra začele veljati ameriške sankcije.

“Doslej se je izkazalo, da sankcije proti Iranu niso tako ostre, kot se je sprva pričakovalo, saj so Združene države iz njih izključile številne države, kar pomeni, da lahko te države še vedno kupijo določeno količino iranske nafte. Zato se iranski izvoz ni zmanjšal, kot je bilo prvotno pričakovano,” pojasnjuje William O’Loughlin.

Poleg tega so vsi pomembnejši proizvajalci nafte na svetu – od Združenih držav in Rusije, do Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) – v zadnjih mesecih povečali njeno črpanje.

“Ker izvoz držav OPEC-a še naprej raste, se zaloge še naprej kopičijo, zato pa so cene nafte pod pritiskom. Upočasnitev rasti svetovnega gospodarstva ostaja ključno negativno tveganje za cene nafte,” so zapisali analitiki podjetja Bernstein Energy v pregledu tržnih razmer.

Najnovejši podatki kažejo, da se je v tretjem četrtletju upočasnila rast ameriškega in kitajskega gospodarstva v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, kar bi lahko pomenilo, da ameriško-kitajska trgovinska vojna začenja dušiti svetovno rast.

Poleg dveh največjih svetovnih gospodarstev se tudi upočasnjuje rast v evrskem območju, zato se vlagatelji bojijo, da se bo upočasnila tudi rast povpraševanja po nafti.

COMMENTS

Wordpress (0)