Danska: Kdor bo kritiziral NATO, bo lahko dobil tudi do 12 let zapora! – TOPNEWS.si

Danska: Kdor bo kritiziral NATO, bo lahko dobil tudi do 12 let zapora!

Danska: Kdor bo kritiziral NATO, bo lahko dobil tudi do 12 let zapora!

Danski mediji so se v zadnjem času razpisali o predlogu novega zakona, ki ga je pripravila danska vlada in poslala v običajno proceduro potrditve v danski parlament. Gre za zakon, ki prepoveduje javno kritiko liberalne demokracije in zveze Nato in predvideva večletne zaporne kazni, tudi do 12 let zapora.

Tako se zdi, da se totalitarizem v Evropi, ki je prebival do leta 1990 na vzhodni strani “železne zavese“, sedaj seli na Zahod.

Pobuda, ki se nahaja v postopku razprave v danskem parlamentu, se imenuje “Ukrepi za boj proti operacijam psiholoških vplivov, ki jih izvajajo tuje obveščevalne službe“. Če bo zakon sprejet, bodo državljani Danske kaznovani v primeru, da se bodo “vključevali v javno razpravo“ in “poskušali vplivati” na proces sprejemanja odločitev“, če bo oblast ocenila, da to počnejo pod vplivom ali za tuje obveščevalne službe.

Konkretno, danski državljani se bodo soočili s kaznijo do 12 let zapora, če se bodo njihove izjave med volilnimi kampanjami razlikovale od uradnega stališča vlade. Predlog zakona omenja tudi primere izjav in aktivnosti, ki bodo postale nezakonite. Tako se bo kazen izrekla, če bo nekdo izjavil, da so protiruske sankcije škodljive za Dansko, zapor pa je predviden tudi za tiste, ki javno zagovarjajo gradnjo ruskega plinovoda “Severni tok 2“. Tukaj je potrebno poudariti, da omenjeni “Orwellov” zakon ne bi veljal le za klasične medije, temveč tudi za objave na Facebooku in drugih družbenih mrežah. Na podlagi omenjenega zakona bi tudi uporabniki Facebooka lahko končali v zaporu zaradi objav “sovražne vsebine o zvezi Nato“.

Zastraševanje družbe

Nekateri danski mediji pišejo, da je razlog za takšen zakon aktualni kontekst splošne zahodne paranoje pred domnevno rusko agresijo in tako danska vlada smatra kritike na račun Zveze Nato za prorusko propagando.

“Po besedah vlade, zunanji vpliv, posebej iz Rusije, predstavlja vse večjo grožnjo Danski“, piše danski list Arbejderen, medtem ko časnik Berlingske opozarja, da omenjeni predlog zakona smatra”legitimna mnenja državljanov kot propagando“ in zaključi, da je posredi “očitni poskus zastraševanja danske družbe“.

Zakon v parlamentu še ni bil sprejet, vendar pa poznavalci trdijo, da bi ga danski poslanci utegnili potrditi. Na Danskem je namreč na oblasti manjšinska liberalno-konzervativna koalicija, liberalne stranke Venstre in konzervativne ljudske stranke, ki za zdaj ne kaže nasprotovanja tej pobudi.

“Menim, da danski parlament ne bo prepreka“, je komentiral danski sociolog Lars Jorgensen, ki se boji, da bi bil lahko po sprejemu zakona tudi sam aretiran, glede na to, da se že nekaj časa ukvarja z znanstvenim raziskovanjem zveze Nato, svoje ugotovitve pa objavlja tudi na Facebooku. Oziroma jih je objavljal, dokler mu niso na omenjeni družbeni mreži blokirali računa. “Moj Facebook račun je blokiran že mesece, nato tudi deaktiviran, vendar imam okoli 4000 prijateljev, tudi akademike iz vsega sveta. Sem znanstvenik, ki ima kritično mnenje o zvezi NATO. Globoko sem preiskal zgodovino zveze Nato, sodelujem z veliko skupino strokovnjakov in profesionalcev. Imam informacije, ki rušijo pozitiven imidž NATO-a in dokazujejo, da je njihova verzija vojne v Jugoslaviji prekrasna laž, kot tudi, kar zadeva Libijo in Sirijo. Za NATO je posebej pomembno utišati nasprotnike, tako tudi mene,” je povedal Jorgensen.

In tako smo v manj kot tridesetih letih v Evropi doživeli veliki zgodovinski obrat na relaciji Vzhod – Zahod. Pred letom 1990 so na Starem kontinentu takšni zakoni obstajali le v totalitarnih državah Varšavskega pakta kot relikti stalinizma. Celo najliberalnejša socialistična država v Evropi SFRJ, edina, ki je bila zunaj “železne zavese“, je imela uzakonjen omenjeni “verbalni delikt“ – zloglasen 133. člen Kazenskega zakona.

Takrat je z druge strani “železne zavese” stal liberalni Zahod, z zagotovljeno svobodo razmišljanja in izražanja. Prav na tej razliki so kapitalistične države liberalne demokracije gradile narativ o svoji civilizacijski superiornosti. Paradoks je seveda, da sedaj ta isti verbalni delikt uvaja ena od zahodnih liberalnih držav in to iz vrste nordijskih demokracij, ki so doslej veljale za najbolj progresivne družbe na svetu.

COMMENTS

Wordpress (0)