Ameriški obrambni sekretar James Mattis: Rusija ne more nadomestiti ZDA na Bližnjem vzhodu! – TOPNEWS.si

Ameriški obrambni sekretar James Mattis: Rusija ne more nadomestiti ZDA na Bližnjem vzhodu!

Ameriški obrambni sekretar James Mattis: Rusija ne more nadomestiti ZDA na Bližnjem vzhodu!

Medtem ko so se voditelji Turčije, Rusije, Francije in Nemčije prvič v tej zasedbi zbrali v na pogovorih o Siriji in poudarili pomen sodelovanja Združenih narodov v političnem procesu za končanje vojne ter se zavzeli za novo sirsko ustavo, demokratične volitve in podprli varno in prostovoljno vračanje beguncev v Sirijo, je ameriški državni sekretar za obrabo James Mattis na varnostni konferenci v Bahrajnu opozoril, da Rusija ne more nadomestiti angažmaja ZDA na Bližnjem vzhodu.

Rusija, ki krepi svoj vpliv v Siriji, zahvaljujoč vojaškim zmagam na strani režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, “ne more zamenjati ZDA” na Bližnjem vzhodu, je včeraj dejal ameriški minister za obrambo James Mattis v Manami.

Vrh o Siriji: Vladimir Putin, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan in Emmanuel Macron

“Oportunizem Rusije in njena odločenost, da ne posveča pozornosti Asadovi kriminalni aktivnosti do svojega lastnega ljudstva, je dokaz pomanjkanja njene iskrene posvečenosti najosnovnejšim moralnim načelom”, je dejal Mattis arabskim voditeljem, ki so se udeležili varnostne konference v Manami, glavnem mestu Bahrajna.

“Danes želim, da je vsem jasno – prisotnost Rusije v regiji ne more zamenjati starega, trajnega in transparentnega angažmaja ZDA na Bližnjem vzhodu”, je dodal ameriški državni sekretar za obrambo Jammes Mattis.

Dejal je, da ZDA podpirajo partnerice, ki se zavzemajo za stabilnost in se zoperstavljajo kaosu in v nadaljevanju ponovno obtožil Iran za destabilizacijo regije.

“Mattis želi da spomniti arabske države, da ZDA ostajajo njihov izbrani partner, saj so tu angažirane dolgoročno”, je dejala predstavnica Pentagona za mednarodne odnose Catherine Wilbarger v letalu na poti ameriške delegacije v Manamo. Mattis je včeraj z delegacijo prispel v to majhno kraljevino v Zalivu.

COMMENTS

Wordpress (0)