Skupina GEN-I je ena izmed najhitreje rastočih in inovativnih na evropskem energetskem trgu – TOPNEWS.si

Skupina GEN-I je ena izmed najhitreje rastočih in inovativnih na evropskem energetskem trgu

Skupina GEN-I je ena izmed najhitreje rastočih in inovativnih na evropskem energetskem trgu

Poslovne uspehe in inovativnost ter številne domače in tuje nagrade Skupine GEN-I so opazili tako slovenski kot tudi tuji mediji. Zakaj pravzaprav gre? V trenutno dogajanje na področju energetike v Evropski uniji ter v njena prizadevanja za energetsko varnost državljanov, zanesljivost in trajnost preskrbe z energenti, je močno vpeta tudi slovenska najhitreje rastoča in inovativna družba GEN-I, ki je eden izmed tvorcev prihodnjih trendov in sodeluje tudi pri projektu Enerchain, kjer osrednjo pozornost namenja tehnologiji Block Chain.

Sandi Kavalič, vodja službe za upravljanje s tveganji in vodja projektne skupine tehnologije razpršenih evidenc, je v začetku avgusta širši javnosti predstavil delovanje prve avtonomne polnilnice za električna vozila na svetu, ki deluje na osnovi Block Chain oziroma tehnologij razpršenih evidenc. Neodvisni sistem pametnega upravljanja, za katerega ne potrebujemo priključka na električno omrežje, omogoča polnjenje in praznjenje avtomobilske baterije ter prodajo viškov energije drugim uporabnikom električnih vozil. Za plačilo prevzetih kWh pa niso potrebni digitalni kovanci, ampak se le ta izvede z izmenjavo energije, ki se evidentira v Block Chainu.

Sandi Kavalič, vodja službe za upravljanje s tveganji in vodja projektne skupine tehnologije razpršenih evidenc GEN-I

Sandi Kavalič je dejal, da so napravo testirali najprej na konceptu polnjenja avtomobilov oziroma elektromobilnosti. Sam hardverski del smo razvili v sodelovanju z inštitutom Metron. Za ekonomski del, kjer smo testirali koncepte delitvene ekonomije smo razvijali v sodelovanju z družbo Netis, ki so eni največjih strokovnjakov na v Block Chain tehnologijah v Sloveniji oziroma širše. V sami napravi je hranilnik energije oziroma baterija in omogoča polnjenje avtomobila, ki ga ima lastnik sistema, kot tudi nekoga, ki se pripelje na lokacijo. Inovativnost smo pokazali ne samo na energetskem področju, temveč tudi na ekonomskem saj je denarnica, ki smo jo z Netisom razvili taka, da ni potrebna uporaba kriptovalut, ampak lahko s samo tehnologijo razpršenih evidenc hranimo kar kilovatne ure. Se pravi, če imamo napravo doma, pride gost, se lahko na napravo priključi, da polnit avtomobil, s tem prenese nekaj energije. To energijo lahko mi uporabimo v drugi polnilnici, ki je na drugi lokaciji, lahko pri istem lastniku doma. Tako nam on omogoča v določenem drugem trenutku polnjenje našega avtomobila. Inovativna je pa tudi v smeri, da za delovanje ni potrebno energetsko omrežje, dejansko je naprava avtonomna. Ko govorimo o avtonomni napravi, govorimo o tem, da se lahko popolnoma odklopimo od električnega omrežja.

Poleg avtonomne polnilnice in razvoja produktov za maloprodajni trg je Gen-I aktiven v razvoju produkotv na veleprodajnem trgu. Vključitev v konzorcij evropskih energetskih družb Enerchain odpira nove možnosti na področju digitalizacije energetike. Prinaša tudi nova partnerstva. Gre predvsem za poenostavitve procesa v samem trgovanju in dobave električne energije in sodelovanje na širšem vseevropskem trgu. Procesi, ki nas čakajo z vedno večjo penetracijo obnovljivih virov in zato vedno bolj kompleksnejše upravljanje samega energetskega sistema in trga električne energije zahteva od nas vedno več operativnega dela, ki pa povečuje sama tveganja izvajanja. Enerchain je inovativen v tem, da uporablja Block Chain tehnologijo za hranjenje informacij o poslih. Sodelujejo vse večje energetske družbe in cilj same uporabe tehnologije je, da se ti procesi poenostavijo do te mere, da bomo lahko enkrat avtomatizirali to trgovanje sploh na zelo kratkoročnih produktih. Če predstavimo bolj plastično, ko bomo imeli zelo velik delež obnovljivih virov, sončnih elektrarn, vetrnih elektrarn, bo za to, da ohranjamo to udobnost, ki jo imamo danes, ko nam ni treba skrbeti kdaj bomo kupili električno energijo, izziv prevelik. Z implementacijo Block Chain tehnologije nam le ta omogoča, da ohranjamo to stabilnost sistema in to lagodnost kot uporabniki oz. odjemalci, ki jo imamo danes, še naprej.

GEN-I je v Sloveniji vodilni trgovec z električno energijo na trgih srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Podjetje je čedalje bolj uspešno tudi na področjih zahodne Evrope (v Evropi je trenutno 22 energetskih trgov). V letu 2017 je skupina ustvarila 2.38 milijarde evrov prihodkov, 50% več kot leta 2016 in za 53% presegla načrtovano. Družba GEN-I je med uspešnejšimi energetskimi podjetji v Evropi.

Robert golob, predsednik uprave družbe GEN-I, je trenutno med najboljšimi gospodarstveniki v Sloveniji dobitnik letošnjega priznanja Gospodarske zbornice Slovenije. Vodenje družbe in tako uspešnega podjetja je nedvomno poseben izziv, zahteva tudi visoke sposobnosti in visoko motiviranje za delo, ne le vodstva, ampak tudi vseh udeleženih v skupnem projektu. Poudaril je pomen ekipnega duha ljudi, ki sledijo istim vrednotam in si prizadevajo za uresničitev skupnih ciljev. Opozoril je, da skrb za prihodnost našega planeta danes ne morejo biti več zgolj prazne besede, ampak je čas za dejanja. S pomočjo samooskrbe GEN-I Sonca lahko prav vsak posameznik prispeva k čistejšemu okolju. Potrebno se je samo odločiti in narediti korak naprej.

Namen energetske unije je zagotoviti Evropi in njenim državljanom energetsko varnost, cenovno dostopno in varno energijo. GEN-I je del nove ureditve trga z električno energijo, z normami in principi, ki zagotavljajo funkcionalno in kompetitivno trgovanje z električno energijo. Gre za sistem, ki deluje optimalno in v smeri pospeševanja rasti fleksibilnosti in inovativnosti v sektorju energetike, v panogi v stalnem razvoju.

COMMENTS

Wordpress (0)