(VIDEO) ZDA razveljavile vizume osumljenim za umor novinarja Khashoggija: Odgovorne je treba kaznovati, vendar so pomembni tudi ameriški interesi! – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA razveljavile vizume osumljenim za umor novinarja Khashoggija: Odgovorne je treba kaznovati, vendar so pomembni tudi ameriški interesi!

(VIDEO) ZDA razveljavile vizume osumljenim za umor novinarja Khashoggija: Odgovorne je treba kaznovati, vendar so pomembni tudi ameriški interesi!

Washington – Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je odločila razveljaviti vizume oziroma prepovedati vstop v ZDA posameznim uradnikom Savdske Arabije, ki so povezani z umorom savdskega novinarja Jamala Khashoggija.

Ameriški državni sekretar Michael Pompeo je dejal, da je to le prvi korak v kaznovanju Savdske Arabije zaradi umora Khashoggija, kolumnista Washington Posta.

“Ta kazen ne bo zadnja v zvezi s tem vprašanjem”, je izjavil Pompeo. Ni povedal na koga natančno se ti ukrepi nanašajo, saj so podatki o vizumih zaupni, zatem pa se je oglasil State Department in sporočil, da bodo vstop v ZDA prepovedali 21-im “osumljenim Savdicem”.

“ZDA ne tolerirajo takšnih brezobzirnih potez, s ciljem utišanja gospoda Khashoggija. Niti predsednik (Trump) niti sam nisva srečna zaradi te situacije”, je dejal šef ameriške diplomacije, vendar je kljub temu opozoril na strateški pomen odnosov Washingtona in Riada.

“Mi še naprej opazujemo kot uresničljiv dvojni imperativ zaščite Amerike in postavitev odgovornih za umor gospoda Khashoggija pred roko pravice”, je dodal Pompeo.

Trump je doslej zavračal pozive glede ustavitve prodaje orožja Savdski Arabiji, za katero meni, da je zelo pomembna ameriška zaveznica na Bližnjem vzhodu. Člani ameriškega Kongresa so zahtevali uvedbo sankcij Savdski Arabiji zaradi umora Khashoggija, ki je živel v ZDA in kritično pisal o savdskem prestolonasledniku Mohammadu bin Salmanu.

Kashoggija so zadnjič videli živega 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, iz katerega pa ni nikoli izstopil. Riad je do konca prejšnjega tedna trdil, da je Khashoggi zapustil konzulat, nakar pa je v soboto priznal, da je izgubil življenje v fizičnem obračunu znotraj konzulata ter negiral, da bi novinarja mučili in namerno ubili. Včeraj pa je turška policija našla dele njegovega razkosanega telesa v vodnjaku na vrtu rezidence savdskega generalnega konzula v Istanbulu, v avtomobilu, ki je last konzulata, pa dva kovčka z njegovimi osebnimi stvarmi.

Savdska Arabija je sporočila, da je odvzela prostost 18-im osumljenim za sodelovanje pri njegovem umoru.

Jamal Khashoggi

Dobri poznavalci novonastale situacije menijo, da bo predsednik Trump izkoristil nastale razmere v zvezi z umorom novinarja kot instrument za pritisk na savdsko stran, da bi povečal obseg dobave ameriškega orožja in hkrati kot adut proti Iranu. Verjamejo, da bo nastop turškega predsednika Erdogana dodatno okrepil pritisk na zahodne države, naj se jasno opredelijo do primera in izposlujejo resne posledice za režim v Riadu. Vprašanje za milijon dolarjev pa je, ali bo ameriški predsednik Donald Trump prekinil svoje intenzivne politične zveze in odnose z režimom v Riadu, konkretno s kraljem Salmanom in njegovim sinom Mohammadom bin Salmanom. zagotovo pa je, da bo govor turškega predsednika povsem gotovo okrepil pritisk na Belo hišo. Nekateri analitiki so prepričani, da ZDA zaradi primera Khashoggi ne bodo uvedle sankcij Savdski Arabiji. Še več, prepričani so, da Trump namerava izkoristiti nastalo situacijo kot instrument pritiska na savdsko stran za dosego ameriških (svojih) interesov.

Velik pomen ima novi paket proti-iranskih sankcij, ki bo začel veljati 4. novembra. V okoliščinah, ko ZDA uvajajo omejitve v trgovini z iransko nafto, je nujno, da se izvoz Irana pokrije na račun druge strani, saj se bo potrebno izogniti svetovni naftni krizi in zvišanju cen nafte. S tem v zvezi so ZDA že zahtevale od Savdske Arabije, naj poveča proizvodnjo nafte za okoli dva milijona barelov dnevno. Do tega trenutka Savdska Arabija ni pristajala na omenjeno zahtevo Washingtona, saj bi to vplivalo na padec cen nafte, kar pa seveda ni v interesu Riada. V aktualni situaciji bi utegnila ameriška administracija izkoristiti Khashoggijevo smrt kot instrument pritiska na Savdice v zvezi s tem vprašanjem. Turški analitiki menijo, da v novonastali situaciji savdski princ Salman ne bo nasprotoval zahtevam Washingtona, in da bosta obe strani na koncu dosegli kompromis.

V primeru, če se princ Salman v zvezi s tem kljub vsemu ne bi strinjal, bi lahko postala aktualna tudi zgodba o zamenjavi naslednika savdske monarhije, saj kar nekaj princev čaka v vrsti za prevzem oblasti. Analitiki menijo, da bo vse ostalo le na ravni retorike, saj niso prepričani, da bo sankcije proti Savdski Arabiji uvedla tudi EU, ker bi to negativno vplivalo na investicijsko ozračje in pripeljalo do ponovnega ocenjevanja določenih sporazumov. Prav tako so prepričani, da bosta EU in ZDA sedaj raje sodelovali z drugimi člani kraljeve družine, kot pa s prestolonaslednikom Mohammadom bin Salmanom. Namreč, že obstaja določeno razočaranje glede Bin Salmana kot reformatorja, ki se ga po novem doživlja kot despota, ki poskuša uzurpirati oblast v državi, ki na kakršnokoli kritiko odgovarja z represijami. Riad bo odslej izpostavljen pritisku, naj Savdska Arabija imenuje drugega prestolonaslednika.

Savdska Arabiji se je za zdaj uspela vsem temu izogniti, Riad pa je vso odgovornost zvrnil na tajne službe. Predstavniki CIA bodo v prihodnjih dneh prispeli v Istanbul, da bi sodelovali pri preiskavi, to pa bo na nek način pomagalo Savdicem ohraniti obraz pred mednarodno skupnostjo. Krivce bodo vsekakor našli oziroma Savdici bodo našli nekoga, na katerega bodo prenesli odgovornost.

COMMENTS

Wordpress (0)