(VIDEO) Tako so Savdijci skrivali resnico o Khassogiju: Demantirali umor, nato priznali, sedaj pa nočejo izročiti njegovih posmrtnih ostankov! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tako so Savdijci skrivali resnico o Khassogiju: Demantirali umor, nato priznali, sedaj pa nočejo izročiti njegovih posmrtnih ostankov!

(VIDEO) Tako so Savdijci skrivali resnico o Khassogiju: Demantirali umor, nato priznali, sedaj pa nočejo izročiti njegovih posmrtnih ostankov!

RIAD – Uradno stališče Savdske Arabije o usodi novinarja Jamala Khashoggija Džamala se je od njegovega misterioznega izginotja 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, večkrat spremenilo, piše ameriška tiskovna agencija Associated Press in našteva vse savdske izjave o primeru izginotja savdskega novinarja Khashoggija.

Najnovejše sobotno sporočilo, v katerem Savdska Arabija potrjuje, da je Khashoggi izgubil življenje v “fizičnem obračunu” s savdskimi uslužbenci, ki so prišli v Istanbul, da bi ga videli, je samo okrepilo kritike na račun Riada in zaskrbljenost, da so savdske oblasti vpletene v umor kolumnista Washington Posta.

Associated Press je objavil pregled dosedanjih odzivov Savdske Arabije v zvezi s primerom Khashoggi:

2. oktobra – Khashoggija so zadnjič videli živega, ko je vstopal v savdski konzulat.

3. oktobra – V obširnem intervjuju za Bloomberg, savdski kronski princ Mohamnad bin Salman pove, da je po njegovih informacijah Khashoggi zapustil konzulat, kjer se je nahajal le “nekaj minut ali eno uro”. Dodal je, da so savdske oblasti v konzulatu v stiku s turško vlado, da bi ugotovili kaj se je zgodilo. Vztraja, da Khashoggi ni več v konzulatu, in da Turki lahko pregledajo diplomatsko misijo, saj kot je dejal, “nimajo kaj skrivati.”

4. oktobra – Savdski konzulat v Istanbulu na Twitterju sporoči, da spremlja medijska poročila o izginotju Khashoggija, saj je le ta “zapustil stavbo konzulata”.

4. oktobra – Turčija pozove na pogovor savdskega veleposlanika.

6. oktobra – Savdska Arabija sporoči, da je napotila v Turčijo skupino, ki bo preiskala “primer Khashoggi” in bo sodeloval v skupni preiskavi s Turki.

7. oktobra – Turški uradniki prvič povedo, da so Khaashoggija ubili v konzulatu, Savdska Arabija istega dne zanika takšne obtožbe kot “neutemeljene”.

9. oktobra – Turija sporoči, da bo preiskala konzulat Savdske Arabije.

11. oktobra – Turki sporočijo, da so se dogovoril s Savdsko Arabijo o ustanovitvi skupne skupine, ki bo raziskala usodo izginulega novinarja. Skupina Savdicev dan kasneje prispe v Istanbul.

13. oktobra – Savdski minister za notranje zadeve izjavi, da pisanje medijev o obstoju ukaza o umoru Khashoggija, predstavlja “laži in trditve brez podlage”. Istega dne turški mediji objavijo izjave uradnikov, ki so povedali, da so Khashoggija ubili in razkosali znotraj konzulata.

Savdski kronski princ Moammad bin Salman in ameriški predsednik Donald Trump

14. oktobra – Turški minister za zunanje zadeve ponovno pozove Savdsko Arabijo, naj dovoli preiskovalcem preiskavo konzulata.

15. oktobra – Turški preiskovalci vstopijo v konzulat.

15. oktobra – Savdski satelitski TV kanal objavi, da je 15-članska skupina Savdicev, za katero so mediji trdili, da je likvidirala Khashoggija, v resnici sestavljena iz “turistov”.

16. oktobra – Savdski konzul v Istanbulu, ključna priča primera Khashoggi, brez opozorila zapusti Tursčijo in odide v Savdsko Arabijo.
17. oktobra – Turške oblasti začnejo s preiskavo rezidence konzula.

19. oktobra – V poročilih pozno zvečer savdski javni tožilec pove, da je preliminarna preiskava pokazala, da je najprej prišlo do “spora” in nato “obračuna s pestmi,” v katerem je življenje izgubil novinar Khashoggi kmalu zatem, ko je vstopil v konzulat. V zvezi s tem je dodal, da so zaprli 18 državljanov Savdske Arabije. Neimenovani uradnik z ministrstva za zunanje zadeve v Riadu je povedal, da preiskujejo Khashoggijevo smrt, in da so ustanovili odbor, ki bo krivce poklical, da prevzamejo odgovornost.

Predsednik ZDA Donald Trump je izjavil, da “ni zadovoljen” s pojasnilom Savdske Arabije o okoliščinah umora novinarja in kritika oblasti v Riadu, Jamala Khashoggija, in da je “možno, da savdski kronski princ Mohammad bin Salman ni vedel za to”.

COMMENTS

Wordpress (0)