Nikki Haley sporočila, da odstopa s funkcije veleposlanice ZDA pri OZN: Leta 2020 ne bom kandidirala za predsednico ZDA, podprla bom Trumpa! – TOPNEWS.si

Nikki Haley sporočila, da odstopa s funkcije veleposlanice ZDA pri OZN: Leta 2020 ne bom kandidirala za predsednico ZDA, podprla bom Trumpa!

Nikki Haley sporočila, da odstopa s funkcije veleposlanice ZDA pri OZN: Leta 2020 ne bom kandidirala za predsednico ZDA, podprla bom Trumpa!

Ameriški predsednik, Donald Trump, je sprejel odstop Nikki Heiley z mesta veleposlanice ZDA pri OZN.

Ameriška veleposlanica se je o svojem odstopu pogovarjala s predsednikom Donaldom Trumpom že prejšnji teden.

Na tem položaju je bila od Trumpove inauguracije, januarja 2017. In razen enega samega nesoglasja s predsednikom glede zunanje politike, je v veliki meri ponavljala Trumpova stališča do ZN. Naj spomnimo, ZDA so se umaknile iz Sveta za človekove pri OZN.

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da bo Haleyeva svoj položaj zapustila do konca letošnjega leta.

Trump je o njej dejal: “Opravljala je izjemno delo, ona je fantastična oseba,” in dodal, da je Haleyeva že pred šestimi meseci povedala, da si želi spočiti “morda ob koncu leta”.

Nikki Haley je za medije izjavila, da ne bo kandidirala za predsednico ZDA leta 2020, in da bo podprla Trumpovo kandidaturo in tako zanikala govorice, da pripravlja lastno kandidaturo.

Nikki Haley in Donald Trump

Kot so za CNN povedali neimenovani viri, je novica o odstopu Haleyeve presenetila državnega sekretarja Mika Pompea in svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona.

Ko je prejšnji mesec neki višji uradnik iz ameriške administracije opozoril na “amoralnosti” in “slabo” vodenje predsednika Donalda Trumpa v nepodpisanem članku, ki ga je objavil New York Times, je bila Haleyeva ena izmed tistih, ki se jih je sumilo, da stojijo v ozadju članka.
Haleyeva je ostro zanikala sodelovanje in dejala, da odkrito nasprotuje predsedniku, ko pomisli, da je to potrebno.

Njen odstop je zadnji v vrsti številnih odstopov in razrešitev višjih uradnikov Trumpove administracije.

Pred tem so odstopili že državni sekretar Rex Tylerson in dva svetovalca za nacionalno varnost Michael Flynn in H.R. McMaster.

Preden se je pridružila Trumpovi administraciji, je bila Haleyeva prva ženska na čelu Južne Karoline, izvoljena leta 2010 in ponovno leta 2014.

COMMENTS

Wordpress (0)