Svet e-mobilnosti: Revolucija! V Nemčiji izdelali avtomobil na sončno energijo! – TOPNEWS.si

Svet e-mobilnosti: Revolucija! V Nemčiji izdelali avtomobil na sončno energijo!

Svet e-mobilnosti: Revolucija! V Nemčiji izdelali avtomobil na sončno energijo!

Inovacija Model “Sion” ima 330 solarnih celic na strehi, pokrovu motorja in vratih avtomobila, ki se med vožnjo polnijo s sončno energijo. Model predstavljajo s sloganom: Neskončna mobilnost.

Münchensko podjetje “Sono Motors” je izdelalo električni avtomobil, ki uporablja sončno energijo. Električni avtomobil so poimenovali “Sion” in ima 330 solarnih celic, ki mu omogočajo polnjenje baterij med vožnjo.

Ekologija

Avtomobil so izdelali, da bi povečali število ekoloških vozil v Nemčiji, mnoge rešitve pa so zelo inovativne. Avtomobil uporablja za gibanje električno energijo, pridobljeno iz solarnih celic, možno pa ga je napolniti tudi na “polnilnici”, namenjeni drugim električnim avtomobilom.

Zanimive številke

  • V prvi seriji proizvodnje bodo izdelali 5.000 avtomobilov.
  • Za polnjenje baterij je potrebnih 30 minut.
  • Nosilnost avtomobila je 750 kilogramov.

Razen tega, ima avtomobil neverjetni sistem prečiščevanja zraka – islandski mah na armaturni plošči.

“Imamo tudi druge stvari, zaradi katerih je ta avtomobil moderen. Tukaj so: grelec sedežev, klima-naprava, informativni sistem, s katerim je možno povezati mobilne telefone”, je povedal ustanovitelj podjetja Laurin Hahn za Reuters.

Načrti

Avtomobil se bo pojavil na trgu v začetku prihodnjega leta, izdelali jih bodo 5.000, njegova cena pa je 16.000 evr.

V primeru deževnega dne ali vožnje po noči, avtomobil lahko s polno baterijo doseže razdaljo 250 kilometrov.

Trend e-mobilnosti v Evropi

Po evropskem tednu e-mobilnosti bi radi spomnili, da je v Evropi trend naraščanja vozil na električni pogon in distributerjev električne infrastrukture v še večjem porastu kakor v Sloveniji. Infrastruktura za polnjenje električnih vozil (doma, na delovnem mestu in na javnih površinah) se razvija in uporablja različne rešitve. Poznavalci področja napovedujejo, da bo do leta 2020 na evropskih cestah skoraj 3 milijone vozil na električni pogon in da bo v regiji infrastrukturo predstavljajo že več kot 4,1 milijon postavljenih električnih polnilnih črpalk.

5 največjih ponudnikov opreme za infrastrukturo električnih vozil bodo predstavljale Nemčija, Francija, Združeno kraljestvo, Nizozemska in Italija, ki bi naj skupaj pokrivale kar 60% evropskih potreb.

Razmah vozil na električni pogon ponuja jasne prednosti za trajnostno mobilnost:

Pomaga doseči glavne okoljsko-energetske politične cilje – velika znižanja izpustov CO2 in izboljšanja kakovosti zraka, predvsem v mestih. Elektrifikacija cestnega prometa bi prav tako zagotovila večjo zanesljivost evropskega trga dobave energije, saj bi se otresli povečane odvisnosti od uvoženih fosilnih goriv.

Tehnologija električnih vozil ponuja priložnost razvoja v smeri trajnostnega okolju prijaznega gospodarstva, ki pripomore k povečanju evropske konkurenčnosti: ponuja priložnost, da EU postane vodilna sila v proizvodnji električnih vozil.

Električna vozila so bolj učinkovita kot alternativne oblike prevozov. Povečana uporaba električnih vozil bi hkrati imela le zmeren vpliv na obremenitev elektrosistema, a bi spodbujala razvoj t.i. pametnih distribucijskih omrežij.

Z zavedanjem navedenih dejstev so se v EU v zadnjih letih poglabljala prizadevanja, da se trg distribucije opreme za električna vozila standardizira in poenoti. Evropska komisija je sprejela skupni standard za električna vozila, t.i. Menekenov vtič tipa 2, ki naj bi predstavljal standard za vtično opremo za polnjenje električnih vozil po vsej Evropi. Hkrati s tem je sprejela zavezujoče cilje za države članice o minimalnem obsegu infrastrukture za ”čista” goriva, kot so elektrika, vodik in zemeljski plin.

COMMENTS

Wordpress (0)