Slovaškega novinarja ubili plačani morilci: Za likvidacijo Kuciaka prejeli najmanj 70.000 evrov! – TOPNEWS.si

Slovaškega novinarja ubili plačani morilci: Za likvidacijo Kuciaka prejeli najmanj 70.000 evrov!

Slovaškega novinarja ubili plačani morilci: Za likvidacijo Kuciaka prejeli najmanj 70.000 evrov!

Umor slovaškega raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke konec februarja je bil naročen in plačan z najmanj 70.000 evri, sta danes sporočila slovaško Generalno tožilstvo in policija.

Tožilstvo in policija sta sporočila, da bodo plačani morilec, njegov pomočnik, posrednik in naročnik, ki so jih aretirali v četrtek v raciji v mestu Kolarovo na jugu Slovaške in dan kasneje v bližnjem Komarnu na podlagi odločitve sodišča, ostati do začetka sojenja v priporu.

“Število obtoženih ni dokončno. Dokazi so zelo močni in so bili trenutno zadostni za obtožbo proti štirim osebam. Pomirjen bom šele takrat, ko jim bomo vročili obtožnico, in ko bodo pravnomočno obsojeni”, je dejal danes na izredni tiskovni konferenci generalni tožilec Jaromir Čižnar.

Tožilec, pristojen za preiskavo umora mladega raziskovalnega novinarja in njegove zaročenke, ki po dogovoru s slovaškimi mediji ostaja anonimen, je potrdil z inicialkami imen, da so aretirali morilca, njegovega pomočnika voznika, posrednika in naročnika umora.

“Umor je bil naročen in plačan z najmanj 70.000 evri, 50.000 evrov v gotovini in 20.000 evrov kot izplačilo starega dolga.”, je povedal tožilec.

V raciji so aretirali strelca, ki je s pištolo ubil Kuciaka in njegovo zaročenko Martinu Kušnirovo 21. februarja zvečer v njuni hiši, v vasi Velka Mača blizu Bratislave. Njegovo ime je Tomaš Sabo, nekaj časa je delal kot policist, detektiv, v zadnjih letih je bil lastnik trgovine z zdravo hrano v Kolarovu, občasno angažiran tudi kot osebni varnostnik, ljubitelj borilnih športov in motociklistov.

Voznik in pomočnik je bil njegov sorodnik Miroslav Marček, posrednik pa podjetnik z juga Slovaške Zoltan Andruško, ki se je po aretaciji odločil za sodelovanje s preiskavo.

Umor je na podlagi ugotovitev preiskave preko Andruška naročila Alena Zuzova, prijateljica in prevajalka za italijanski jezik kontroverznega slovaškega tajkuna Marijana Kočnera, ki je Kuciaku pred umorom grozil, ker je pisal o njemu, novinar pa je brez uspeha slovaško policijo zaprosil za zaščito pred Kočnerjem.

Generalni tožilec Čižnar je zavrnil odgovor na vprašanje novinarjev, ali je med osumljenimi tudi sam Kočner.

“Racija policije se je začela v četrtek ob dveh zjutraj. Sodelovalo je 150 policistov enote za boj proti kriminalu NAKA in policisti Europola. Opravili so 12 hišnih preiskav in 13 preiskav poslovnih prostorov. Zasegli so tudi dve avtomatskih puški z dušilcem, dva avtomobila in mobilni telefon, ki je bil v uporabi med izvedbo umora”, je dejal šef elitne enote slovaške policije Branislav Zurian.

Pištole, s katero sta bila ubita Kuciak in Kušnirova, policija ni našla, imajo le naboj. Policija je potrdila, da morilci niso nameravali likvidirati zaročenke novinarja, ubita je bila, ker se je v tistem trenutku znašla v hiši.

Tožilstvo in policija so posebej poudarili prispevek v preiskavi mednarodne raziskovalne skupine z italijanskimi kolegi in Europolom, novinarje pa pozvali, naj od njih ne zahtevajo nadaljnjih podrobnosti, ki bi oteževali delo tožilstva in olajšali obrambo aretiranim.

“Gre mi na živce, ker nekateri politiki poskušajo iz vsega izvleči politični kapital”, je dejal generalni tožilec Čižnar in poudaril, da o aretaciji in preiskavi daje izjave več deset ljudi in se tako ustvarja vtis, da so oni zaslužni, ker je prišlo po sedmih mesecih od brutalne likvidacije mladega para do prvih aretacij.

Umor Kuciaka, preiskovalnega novinarja portala Aktualiti.sk, je bil naročen zaradi dveh iz niza tem o korupciji in povezavah med slovaškimi uradniki in kontroverznimi tajkuni ter italijansko in albansko mafijo iz agrobiznisa na vzhodu Slovaške.

S fizično likvidacijo Kucijakov glas ni bil utišan, ker so njegovi slovaški, češki, nemški in poljski kolegi oblikovali posebno skupino, ki je sledila temam, o katerih je začel pisati Kuciak, raziskovali so jih še naprej, kot na primer vlogo albanske mafije, ter objavljali posthumno Kuciakove tekste.

Umor novinarja in njegove zaročenke je šokiral Slovaško in začel serijo največjih demonstracij po Plišasti revoluciji leta 1989, ko so iz tedna v teden desetine tisoči Slovakov prihajale na ulične shode. Od slovaških oblasti so zahtevali neodvisno preiskavo umora, zaradi njih pa je sredi marca padla vlada dolgoletnega premiera Roberta Fica.

COMMENTS

Wordpress (0)