Evropsko sodišče razsodilo proti medijem v korist prikrivanja porabe javnega denarja: Stroški poslancev v Evropskem parlamentu ostajajo tajni! Javnost ne sme vedeti, koliko porabijo za kakšne namene! – TOPNEWS.si

Evropsko sodišče razsodilo proti medijem v korist prikrivanja porabe javnega denarja: Stroški poslancev v Evropskem parlamentu ostajajo tajni! Javnost ne sme vedeti, koliko porabijo za kakšne namene!

Evropsko sodišče razsodilo proti medijem v korist prikrivanja porabe javnega denarja: Stroški poslancev v Evropskem parlamentu ostajajo tajni! Javnost ne sme vedeti, koliko porabijo za kakšne namene!

Evropsko sodišče je odločilo, da bodo stroški poslancev Evropskega parlamenta ostali tajni.

Novinarji so začeli kampanjo za večjo preglednost v Bruslju glede poslovanja in dejavnosti evropskih poslancev, poroča Independent.

Evropsko sodišče je razsodilo, da ima Evropski parlament pravico zavrniti zahtevo za vpogled stroškov poslancev. Slednje utemeljuje s trditvijo, da bi razkritje informacij znatno kršilo pravico do varovanja zasebnosti in integriteto posameznikov oziroma poslancev Evropskega parlamenta!

In ne le to, Evropski parlament sme objaviti podatke o stroških, vendar brez imen poslancev, ker bi slednje “pomenilo dodatno administrativno breme, hkrati pa bi bilo nekoristno, saj ne bi bilo imen posameznikov.”

Evropski parlament kontinuirano zavrača zahteve o podrobnejših informacijah glede potnih stroškov za 751 poslancev ter o njihovih dnevnicah in drugih denarnih izdatkih, do katerih so upravičeni. Približno 450 milijonov evrov v letnem proračunu Evropskega parlamenta gre za izplačilo plač, potnih stroškov in izdatkov poslancev, medtem ko dodatnih 40 milijonov evrov gre za dodatne stroške.
Pri slednjem znesku gre za 4.416 evrov na mesec, ki so posredovani neposredno na osebni bančni račun evropskega poslanca. Pri tem ni zagotovljene preglednosti porabe denarja, niti ni treba poslancem vrniti neporabljenega denarja, so prejšnji teden pred izrekom sodbe opozorili v skupini Zelenih v Evropskem parlamentu.

Evropski parlament

Da bi dobili konkretne podatke o trošenju davkoplačevalskega denarja, so novinarji in združenja novinarjev iz 28-ih držav članic v zadnjih štirih letih zaprosili za dokument o stroških EP. Project vodi slovenska novinarka Anuška Delić, zastopa pa jih slovenska odvetnica Nataša Pirc Musar. Evropsko sodišče so prosili za informacije o porabi javnega denarja, ki so ga poslanci prejeli poleg plače – o njihovih splošnih stroških, potnih stroških, dnevnicah in stroških njihovih pomočnikov.

Glede na to, da je bila njihova prošnja zavrnjena, so se obrnili na Evropsko sodišče, ki je razsodilo v korist Evropskega parlamenta.

“Z današnjo sodbo je sodišče zavrnilo zahtevo novinarjev in potrdilo odločitev Evropskega parlamenta o zavrnitvi dostopa do zahtevanih informacij”, je sporočilo sodišče.

Sodišče v Luksemburgu je po mnenju Delićeve popolnoma spregledalo ključni argument v zadevi, in sicer, ali konzorcij novinarjev zahteva razkritje podatkov, ki so zasebne ali javne narave. “Mi smo zelo jasno prikazali, da gre za javne podatke, medtem ko Evropski parlament trdi, da so to zasebni podatki, to je zdaj potrdilo tudi Sodišče EU, ” poudarja Delićeva.

To je po njenih besedah “zelo nerodno” glede na to, da je Evropska komisija nedavno tudi zaradi postopka, ki ga je sprožila nevladna organizacija za dostop do informacij javnega značaja Acces Info Europe, začela javno objavljati podatke o potnih stroških evropskih komisarjev.

Independent poroča, da so julija letos evroparlamentarci prav tako zavrnili sprejem zakonodaje s strožjimi pravili glede stroškov in doda, da evropskim poslancem ni treba hraniti računov ali pojasnjevati, za kakšen namen je bil denar porabljen.

Anuška Delić, novinarka in Nataša Pirc Musar, odvetnica

Delićeva je dejala, da odločitev sodišča koristi evroskeptikom.
V javnem interesu bi morala biti poraba evropskih poslancev, saj gre v pričujočem primeru za porabo, ki se tiče izključno izvajanja javnih pooblastil, ne njihovega zasebnega življenja, vztraja Delićeva: “Javna poraba ni zasebna stvar poslancev, ki so edini izvoljeni predstavniki državljanov držav EU.”

Na eni strani imamo po mnenju Delićeve evropske poslance, ki ne želijo prikazati, na kakšen način porabijo 40 milijonov na leto, na drugi strani pa sodišče, ki ta status quo ščiti. To je po njenem prepričanju napačno sporočilo pred evropskimi volitvami prihodnje leto: “To je sporočilo, da je na mestu mnenje evroskeptikov, da je EU ponesrečen eksperiment, ki škodi državljanom, gospodarskim interesom,” je kritična Delićeva.

Pet slovenskih evroposlancev za preglednost pri porabi
Evropski poslanci Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD), Igor Šoltes (Zeleni), Romana Tomcin Alojz Peterle so se odzvali na vprašanja Slovenske tiskovne agencije in sporočili, da se zavzemajo za preglednost pri porabi denarja za delovanje svojih pisarn.

Delićeva je na odločitev sodišča že napovedala pritožbo.

COMMENTS

Wordpress (0)