Sebastian Kurz: Za migrante obstaja le ena rešitev – TOPNEWS.si

Sebastian Kurz: Za migrante obstaja le ena rešitev

Sebastian Kurz: Za migrante obstaja le ena rešitev

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da je vprašanje migracije mogoče rešiti le na zunanjih mejah Evropske unije, in da se s tem zagotovo vsi strinjajo.

Na predvečer današnjega vrha EU v Salzburgu je predsedujoči Svetu EU avstrijski kancler Sebastian Kurz za dunajski dnevnik Standard dejal, da se je treba zdaj upravičeno osredotočiti na Frontex in boljše sodelovanje z državami izvora in tranzita.

“Nekatere članice, ki so še vedno malce skeptične, je treba prepričati o tem,” je poudaril Kurz, pri čemer je posebej omenil Italijo, Španijo in Grčijo.

“Nujno je, da vsi razumejo, da moramo vzpostaviti stik z državami izvora in tranzita in skleniti sporazume”, je dejal.

Kurz je poudaril, da zagotovo ne bodo nesrečne, ker številni migranti ne bodo mogli neopazno nadaljevati poti do srednje Evrope.

Plenković v Salzburgu neformalno tudi z Orbanom

Kurz je komentiral Bregzit, ki bo tudi tema neformalnega vrha v Salzburgu, glede katerega meni, da je možen sporazum le, če bo obstajal kompromis.

“Jasno je, da ne moreš izbirati le tistega najboljšega. Ne potrebujemo ukrepa za kaznovanje Velike Britanije. Upam, da ne bomo imeli trdega Bregzita, brez sporazuma, “je dejal Kurz.

Napovedal je, da bo Avstrija kot predsedujoča EU sredi oktobra organizirala poseben vrh o Brexitu.

V sredo se je v Salzburgu oglasil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da je hrvaška policija sama sposobna nadzirati svojo mejo in ne potrebuje dodatno pomoč evropske agencije za nadzor mej Frontex, ki bi ga morali rasporediti na prvih zunanjih mejah EU.

“Naše sodelovanje s Frontexom je odlično, veste, da njihovo letalo iz Zadra nadzira celoten prostor jugovzhodne Evrope. Kar zadeva sile Frontexa, bi morale biti napotene na jugovzhod Evrope, menimo, da morajo iti na zunanjo mejo, da bi okrepili države, kjer je prepustnost večja,” je dejal Plenković v Salzburgu, kjer se odvija neformalni sestanek šefov držav ali vlad držav članic EU.

COMMENTS

Wordpress (0)