(VIDEO) ZDA grozi jedrska katastrofa? 6 jedrskih elektrarn je na poti strašnega orkana! Bojijo se, da ne bodo zdržale udarcev vetra in vode – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA grozi jedrska katastrofa? 6 jedrskih elektrarn je na poti strašnega orkana! Bojijo se, da ne bodo zdržale udarcev vetra in vode

(VIDEO) ZDA grozi jedrska katastrofa? 6 jedrskih elektrarn je na poti strašnega orkana! Bojijo se, da ne bodo zdržale udarcev vetra in vode

Pot gibanja orkana Florence

Ameriški uradniki so sporočili, da je vseh šest jedrskih elektrarn, ki stojijo na poti gibanja orkana Florence varnih, vendar pa nekateri strokovnjaki glede tega niso tako prepričani in opozarjajo, da bi lahko veter, poplave in hudourniki, ogrozili njihove varnostne sisteme.

Šest jedrskih elektrarn v Severni in Južni Karolini se nahaja neposredno na poti gibanja napovedanega močnega neurja, je dejala Mary Catherine Green, predstavnica družbe, ki ima elektrarne v lasti.

Jedrska elektrarna Brunswick in elektrarna Harrison v Severni Karolini sta najbližji krajem, ki naj bi jih predvidoma zajel orkan, je dejala Greenova. Jeff Bjard, pomočnik administratorja agencije FEMA, je dejal, da agencija”v tem trenutku” ni zaskrbljena glede varnosti jedrskih elektrarn. “Te elektrarne so zaščitene, imajo rezervne generatorje električne energije in takoj po nevihti bomo ocenili vplive orkana na jedrsko elektrarno,” je dejal Bjard.

Jedrska elektrarna Brunswick

Kljub prepričanju ameriških uradnikov, da so omenjene jedrske elektrarne varne, pa je Unija zaskrbljenih znanstvenikov – znanstveno usmerjene javno-politične organizacije, izrazila zaskrbljenost glede zmožnosti jedrske elektrarne Brunswick, da ne bo zdržal udarov orkana, ker ne razpolagajo z dovolj informacijami o pripravljenosti elektrarne.

Poplave v jedrskih objektih so postale zaskrbljujoče, saj sta leta 2011 potres in posledični cunami na Japonskem povzročila eno najhujših jedrskih nesreč po incidentu v Černobilu leta 1986, ko so se stopili trije jedrski reaktorji in spustili nevarno sevanje v okolico.

COMMENTS

Wordpress (0)