Prvi izidi volitev na Švedskem: vladajoči socialdemokrati vodijo, desničarji so jim tesno za petami! – TOPNEWS.si

Prvi izidi volitev na Švedskem: vladajoči socialdemokrati vodijo, desničarji so jim tesno za petami!

Prvi izidi volitev na Švedskem: vladajoči socialdemokrati vodijo, desničarji so jim tesno za petami!

Švedska vladajoča Socialdemokratska stranka je osvojila največ glasov na parlamentarnih volitvah, precej več od konservativcev in ekstremne desnice, ki je dosegla manjši preboj, kot je bilo pričakovati.

Socialdemokrati so prejeli 28,4 odstotka glasov, kažejo neuradni izidi po preštetih 99,8 odstotka glasov. Socialdemokrati tako ostajajo največja stranka, a je to hkrati njihov najslabši izid v zadnjih stotih letih. Skupaj z zavezniki, Levimi in Zelenimi, je “levi blok” dobil 40,6 odstotka glasov oziroma 144 mandatov v 349-članskem parlamentu. Desni blok na čelu s konservativno, desnosredinsko Zmerno stranko, je prejel 40,6 odstotka glasov. Za večino v parlamentu je potrebnih 175 mandatov. Prešteti morajo še okoli 200.000 glasov iz tujine, to pa naj bi storili v sredo. Razlika med dvema glavnima taboroma je za zdaj zgolj 30.000 glasov.

Švedska se je po splošnih volitvah včeraj odločila tako, da dve veliki politični stranki v državi ne moreta sami oblikovati vlade, medtem ko se je ekstremno desničarska stranka proti priseljevanju povzpela na tretje mesto.

Vodilna leva-koalicija je ohranila zelo majhno prednost pred svojimi tekmicami z desno sredinskega zavezništva, pri čemer sta oba bloka osvojila okoli 40% glasov.

Nacionalistična stranka Švedski demokrati je osvojila približno 18% glasov (na zadnjih volitvah jih je prejela 12,9% odstotkov), kar je veliko manj kot 25%, kar so jim predvidele nekatere ankete in napovedovale celo njihovo zmago na volitvah.

Ta zdaj izid volitev pomeni, da se začenja “dolgotrajna bitka za oblikovanje delovne koalicije, ki je zdaj videti gotovost”, meni BBC, v kateri koli zadevi, ki zahteva podporo večih manjšinskih strank v vsaki od obstoječih možnih koalicij.

Voditelji obeh večjih koalicij so do zdaj izključili oblikovanje vlade s Švedskimi demokrati zardi zgodovinskih povezav te stranke z neonacisti in drugimi ekstremističnimi skupinami.

“Švedski demokrati ne morejo in nikoli ne bodo ponudili ničesar, kar bo pomagalo družbi. Povečali bodo le delitev in sovražnost, “je dejal švedski premier Stefan Lofven.

Vodja švedskih demokratov Jimmie Akesson (na sliki zgoraj) je svojim podpornikom povedal, da izid predstavlja zmago njegove stranke.

“Pripravljeni smo sodelovati z vsemi. Okrepili smo našo vlogo kralja. V prihodnjih tednih, mesecih, letih, bomo imeli velik vpliv na dogajanje na Švedskem, “je dejal Akesson.

Guardian pravi, da so v “pogosto antagonistični” kampanji prevladovala vprašanja, ki so vključevala priseljevanje, integracijo in blaginjo.

To so bile prve volitve na Švedskem po sporni odločitvi iz leta 2015, ko je 10 milijonska država dovolila vstop 163.000 priseljencem v državo; poteza, za katero mnogi menijo, da je pomenila velik pritisk na sistem socialnega varstva in vitalne storitve v državi.

COMMENTS

Wordpress (0)