Orban na majavih nogah: Evropa namerava sprožiti “nuklearno opcijo” proti Madžarski – TOPNEWS.si

Orban na majavih nogah: Evropa namerava sprožiti “nuklearno opcijo” proti Madžarski

Orban na majavih nogah: Evropa namerava sprožiti “nuklearno opcijo” proti Madžarski

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je z večino glasoval za uveljavitev izvedbe tako imenovanega člana 7 proti Madžarski, kar bi na koncu lahko privedlo do sankcij EU zaradi nespoštovanja osnovnih vrednot Evropske unije.

Poslanici so glasovali 37 proti 19 za resolucijo, ki jo je pripravila nizozemska poslanka Zelenih Judith Sargentini, ki je izjavila, da situacija na Madžarskem predstavlja “očitno tveganje resnih kršitev vrednot, navedenih v članu 2 Listine” in pozvala k proceduri iz člana 7 (1).

Judith Sargentini

Resolucija Sargentinijeve obravnava neodvisnost sodstva, akademsko svobodo, korupcijo, svobodo izražanja in med drugim pravice migrantov v Madžarski. Člen 7 je bil vzpostavljen pred 17-imi leti kot orodje, s katerim lahko EU kaznuje vse države članice, ki kršijo človekove pravice. Države-članice EU morajo uresničevati vse pogoje demokratske vladavine in pravil o spoštovanju človekovih pravic, da bi se sploh lahko pridružile Uniji, člen 7 pa je neka vrsta jamstva, da se države z vprašljivo preteklostjo ne vrnejo k starim, slabim navadam. Splošna percepcija, da gre za ekstremni ukrep, je povzročila, da so člen 7 poimenovali z bombastičnim imenom – “nuklearna opcija”.

Vlada, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban, je izpostavljena kritikam tako na Madžarskem kot tudi v tujini, zaradi skrenitve Madžarske na pot avtokracije in ponovnega uvajanja nedemokratičnih strank. V začetku septembra je madžarski parlament sprejel kontroverzno prepoved vsem madžarskim državljanom, da bi nudili pomoč ali informacije migrantom in prosilcem za azil.

Evropski parlament

Madžarska vlada je v več poskusih zavrnila tovrstno kritiko kot pretirano in nepooblaščeno vmešavanje v madžarsko notranjo politiko.

Če bo evropski parlament izglasoval resolucijo Sargentinijeve na plenarnem zasedanju septembra, bo odbor formalno zaprosil Svet, da aktivira prvi od treh korakov procesa, ki bi lahko pripeljal do ukinitve pravice glasovanja Madžarski v Svetu. Čeprav je končni korak sankcioniranja nepredvidljiv – saj morajo vse ostale članice glasovati za takšno rešitev – odločitev, da se začne proces, ki bi lahko škodil madžarski mednarodni reputaciji.

Viktor Orban in Seorge Soros

Ločeno glasovanje v ponedeljek je pokazalo tudi to, da je osem članic Evropske ljudske stranke, grupacije desnega centra, ki vključuje tudi Orbanovo stranko, glasovalo za resolucijo Sargentinijeve. Evropska ljudska stranka se nahaja pod hudimi kritikami, da vzdržuje rating Orbanu, številni njeni člani pa trdijo, da je slednje pripomoglo, da se je Orbana zadržalo in tako ublažilo njegove impulze ter pomagalo izogniti se problemu, ki bi lahko postal mnogo bolj resnejši. Orban sam je v nedavnem govoru izjavil, da želi ostati v ENP-ju, ki jo bo pokušal reformirati.

Glasovanje bi lahko prililo olje na ogenj že tako napetih odnosov med Zahodom in Vzhodom znotraj same EU le nekaj dni pred sestankom evropskih uradnikov v Bruslju pred vrhom Evropskega sveta, kjer bodo med drugim obravnavali občutljivo vprašanje migracije. Orban je eden najostrejših kritikov politike EU do migracije.

Madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjártó je podcenil pomembnost ponedeljkovega glasovanja. V uradni izjavi na spletni strani ministrstva je zapisal, da “Bruselj pleše po pravilih Georga Sorosa, medtem ko na madžarskem ščitijo interese madžarskega naroda”. Orban je pogosto obtoževal Soroša, ameriškega poslovneža madžarskega rodu, spodkopavanja madžarskih nacionalnih interesov – Soros je zavrnil tovrstne obtožbe. Poljska je poleg Madžarske (zaradi odnosa do migrantov) prav tako članica EU, ki ji grozijo sankcije na podlagi člena 7.

COMMENTS

Wordpress (0)