(VIDEO) Podpora Šarcu zagotovljena – “Dramski vložki so le predstava za javnost” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Podpora Šarcu zagotovljena – “Dramski vložki so le predstava za javnost”

(VIDEO) Podpora Šarcu zagotovljena – “Dramski vložki so le predstava za javnost”

Dramaturgija današnjega dne je bila praktično do konca razdelana.

Iz kabineta predsednika RS so v kratkem pisnem sporočilu zapisali, da je “Borut Pahor danes opoldan, 8. avgusta 2018, sprejel na pogovor Marjana Šarca, predsednika LMŠ, ki je danes postal kandidat za predsednika vlade. Kandidat za predsednika vlade Šarec je predsednika republike osebno seznanil, da bo danes njegova kandidatura uradno vložena s podpisi poslancev. Predsednik republike in kandidat za predsednika vlade sta se pogovarjala o nadaljnjih postopkih za oblikovanje nove vlade”.

Množica novinarjev fotografov in snemalcev je na stopnicah DZ čakala na prihod vodje poslanske skupine LMŠ Brane Golubovića, ki je skupaj s poslancem Jožetom Lenartom danes ob 13. uri vložil 43 podpisov poslank in poslancev za kandidaturo Marjana Šarca za predsednika Vlade Republike Slovenije. Vložitev kandidature je minila brez uradne izjave, ampak je ostalo zgolj pri fototerminu, ki je bil prav gotovo eden najbolj medijsko pokritih dogodkov od volitev naprej.

Bolj zgovoren je bil po vložitvi kandidature le Jernej Pavlič, generalni sekretar stranke SAB, ki je v dramatičnem tonu novinarjem dejal, da se “v SAB zelo aktivno pogovarjamo o tem, da ne damo ministrov v vlado Marjana Šarca.” Pavlič je sicer potrdil, da v SAB kljub temu že več kot dober mesec podpirajo kandidaturo predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca za mandatarja.

O vstopu Stranke Alenke Bratušek (SAB) v manjšinsko vlado bo, kot je povedal Pavlič, odločal svet stranke po Šarčevi izvolitvi, je danes pojasnil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Ne izključujejo niti možnosti projektnega sodelovanja z manjšinsko vlado. “Kar se tiče manjšinske vlade, smo mi še vedno zadržani, saj za Slovenijo to ne pomeni nič dobrega.”

V nadaljevanju je na izrecno vprašanje, koliko resnice je v tem, da Alenka Bratušek ne želi biti ministrica, ampak izključno podpredsednica vlade, je Pavlič odvrnil, da je “veliko resnice v tem, da se resno pogovarjamo, da ne damo ministrov v to vlado”.

V Levici danes niso dajali izjav, saj se nocoj ob polnoči izteče notranji referendum o podpori Marjanu Šarcu. Koordinatorja Levice Luka Mesca je včeraj zmotilo, da so za ime kandidata za predsednika DZ Dejana Židana izvedeli hkrati z mediji, in ne na skupnem sestanku pred tem. Na vprašanje, ali bo Levica v sredo prispevala svoje podpise pod kandidaturo Šarca za mandatarja, je odgovoril, da “v vsakem primeru čakajo četrtek”, ko bodo znani izidi njihovega internega referenduma. Šele ti bodo namreč poslanski skupini dali legitimnost za podporo vladi. Predsedniki šestih strank naj bi skupaj ponovno sedli v petek, ko bo znano, kakšna je odločitev Levice o podpori Šarcu.

So pa zanimiva razmišljanja Franca Terčka na Facebooku, ki namiguje, da bi petorček lahko glasove pridobil še kje drugje, razen pri Levici.

Vendarle naj bi po zelo zanesljivih virih bila podpora Šarcu zagotovljena in kot pravijo viri znotraj, gre le za “dramske vložke, so le predstava za javnost”. Nekaj hude krvi pa je danes povzročil Žiga Turk z retoričnim vprašanjem na Twitterju: Ampak resno, zakaj sta Janša in Šarec edina izbira?

Nato pa še z ugotovitvijo : “Zmagovalke volitev bodo stranke, ki bodo v koaliciji”. Turk je doživel kar nekaj “prijateljskega ognja” zaradi dvoma, kdo je resnični zmagovalec volitev, tisti ki je dobil relativno zmago ali tisti, ki mu uspe sestaviti vlado.

COMMENTS

Wordpress (0)