Pišem ti počasi, ker vem, da hitro brati ne znaš! – TOPNEWS.si

Pišem ti počasi, ker vem, da hitro brati ne znaš!

Pišem ti počasi, ker vem, da hitro brati ne znaš!

Danes se po krajšem premoru sestali predsedniki šestih parlamentarnih strank Šarčeve koalicije. Sestanek je namenjen predvsem usklajevanju protokola o sodelovanju z Levico, ki ga je v petek omenjena stranka posredovala strankam Šarčeve koalicije.

Čas od zadnjega sestanka so nekateri predsedniki strank izkoristili za pisanje pisem svojim članom. Tako je pismo pisal Miro Cerar, nato pa še Alenka Bratušek. Obe pismi sta namenjena pozicioniranju strank znotraj koalicije, predvsem pa zagotavljanju boljših izhodišč pri kadrovskem razrezu, ki bo sledil uskladitvi koalicijske pogodbe. Pismi sta napisani v stilu krilatice, pišem ti počasi, ker vem, da hitro “šteti” ne veš in razen sporočanja sojih želja Marjanu Šarcu in ostalim predsednikov strank, pa nimajo velike politične teže.

Omenjene stranke nimajo nobenih drugih možnosti, kot da podprejo Marjana Šarca in so zato le obupan poskus povečanja svoje teže v pogajanjih. Stranke bodo po vsej verjetnosti danes uskladile protokol sodelovanja Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca. Šarec pa je seveda v Drnovškovi dilemi, ki je nekoč dejal, da samo enkrat potrebuješ 46 glasov – to je za izvolitev mandatarja in vlade. V nadaljevanju pa so možne tudi druge opcije, da se poišče tudi drugačna večina ali ad hoc koalicije oziroma koalicije za prav določen namen.

V nadaljevanju objavljamo pismo Alenke Bratušek:

Spoštovane kandidatke in kandidati, spoštovane članice in člani,

kot ste lahko spremljali v zadnjih tednih, so se pogajanja za sestavo nove vlade med šestimi strankami dogajala zelo intenzivno. V prvem krogu z NSi in v drugem z Levico. Na žalost nobena od teh dveh strank ni pripravljena prevzeti polne odgovornosti za to, da Slovenija dobi novo vlado. G. Šarec ima podporo naše stranke za mandatarja, in to že od prvega kroga iskanja mandatarja. Vseh 5 naših poslanskih podpisov bo pod predlogom, da g. Šarec postane mandatar, ko bodo takšen predlog pripravili. Seveda pa to ne pomeni tudi kar avtomatično podpore vladi, saj o tem skladno z našim statutom odloča svet stranke. Ko bo na mizi končen predlog koalicijske pogodbe, bomo tudi mi sklicali svet stranke in se opredelili do nje in tudi do vstopa v koalicijo.

Dolgujem vam opravičilo, ker ste predlog koalicijske pogodbe (tistega z Levico) prebrali v medijih. Dogovor za našo pogajalsko mizo je bil, da do zadnje faze pogodbe ne posredujemo svojim članom. In dogovorov se v naši stranki držimo. Na žalost vsi za mizo niso takšni.

Mi smo v pogajanjih zelo konstruktivni in smo se bili pripravljeni pogajati ter dogovarjati skoraj o vsem. Ne odstopamo pa od dveh stvari: to so upokojenci in zdravstvo. To pa zato, ker verjamemo, da so tu največji problemi, ki jih je treba rešiti, in to čim prej.

V predlogu koalicijske pogodbe smo uspeli zagotovili dvig odmernega odstotka upokojencem in ukinitev vseh varčevalnih ukrepov za upokojence (regres kot pred krizo) in takojšnje reševanje čakalnih vrst v zdravstvu z dodatnim denarjem in vsemi razpoložljivimi kapacitetami.

Zakaj niso vsi levo od sredine pripravljeni prevzeti odgovornosti in stopiti v vlado? Verjetno zato, ker si je veliko bolj udobno od zunaj pripisati zasluge za dobre stvari, ki so narejene, za tiste manj dobre pa zvračati krivdo na druge.

V državno politiko sem vstopila leta 2011 in vse od takrat pri svojih političnih odločitvah vedno najprej pomislim na ljudi in državo. Leta 2013 sem prevzela vodenje vlade, ko je ni želel nihče drug. Ni bilo lahko, pa smo vseeno uspeli. Vsi smo lahko ponosni na to, da smo leta 2013 Slovenijo postavili nazaj na pravo pot.

Tudi danes Slovenija potrebuje odločno in stabilno vlado, ki bo naredila, kar je treba, da se izboljšajo razmere v zdravstvu, uredijo pokojnine, končajo pogajanja s sindikati javnega sektorja …

Pred nami so pomembni izzivi, ki potrebujejo trdno politično večino. Iz lastnih izkušenj vem, kako je, če vodiš vlado v težkem obdobju s štirimi strankami in enim, ki od zunaj zahteva nemogoče. Zaradi tega sem leta 2014 odstopila z mesta predsednice vlade, ker nisem dovolila, da bi me kdorkoli izven vlade, ki ne prevzema odgovornosti za dejanja, ki jih zahteva, izsiljeval z odločitvami, ki bi bile za državo slabe.

Vse stranke v Državnem zboru imamo enako odgovornost in pri svojih odločitvah se je moramo zavedati. Naša stranka bo svojo odločitev sprejela sama, ne bomo si dovolili, da o nas odločajo drugi. Ko bodo izpolnjeni pogoji, bo sklican svet stranke in sprejeta odločitev. Do takrat pa prosim za razumevanje, če spet kje preberete kakšno stvar, ki se tiče naše stranke in si jo pač dovolijo drugi komentirati.

Lep poletni pozdrav,

mag. Alenka Bratušek
predsednica

COMMENTS

Wordpress (0)