Evropska unija bo zaščitila svoja podjetja, ki poslujejo v Iranu, pred vplivom ameriških sankcij! – TOPNEWS.si

Evropska unija bo zaščitila svoja podjetja, ki poslujejo v Iranu, pred vplivom ameriških sankcij!

Evropska unija bo zaščitila svoja podjetja, ki poslujejo v Iranu, pred vplivom ameriških sankcij!

Jutri zjutraj bo začela veljati blokada EU, ki bo zaščitila evropska podjetja, ki poslujejo z Iranom, pred eksteritorialnimi sankcijami ZDA, “je dejala uradna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

Prvi krog prenovljenih ameriških sankcij bo začel veljati v torek, najhujše ameriške sankcije pa bodo začele veljati šele novembra. Washington je ponovno uvedel sankcije za Iran, potem ko so ZDA enostransko izstopile iz zgodovinskega jedrskega sporazuma med Teheranom in šestimi svetovnimi silami, podpisanim leta 2015.

Evropska komisija je izjavila, da bo kljub ameriškim sankcijam zaščitila evropska podjetja pri nadaljnjem poslovanju v Iranu in bodo pod zaščito Bruslja.

“Odprava jedrskih sankcij je bistven del sporazuma – njen cilj je pozitivno učinkovati ne le na trgovinske in gospodarske odnose z Iranom, ampak tudi na življenje iranskega ljudstva. Odločeni smo smo, da zaščitimo evropska podjetja, ki se ukvarjajo z legitimnim poslovanjem z Iranom, v skladu z zakonom EU in resolucijo 2231 Varnostnega Združenih narodov, “je danes sporočila Evropska komisija.

“Zato je 7. avgusta začel veljati posodobljen statut blokade Evropske unije za zaščito podjetij iz EU, ki opravljajo zakonite posle z Iranom pred vplivom eksteritorialnih sankcij,” piše v sporočilu za javnost EK.

Bruselj je maja napovedal, da bo omogočil statut blokade od avgusta dalje.

Zakon je bil prvič sprejet leta 1996 in podjetjem EU prepoveduje spoštovanje eksteritorialnih učinkov ameriških sankcij. Družbam omogoča, da si povrnejo škodo, ki izhaja iz takšnih sankcij, in razveljavlja učinek katere koli sodbe tujih sodišč na podlagi ameriških sankcij.

EU meni, da je sklenitev jedrskega sporazuma z Iranom “vprašanje spoštovanja mednarodnih sporazumov in vprašanja mednarodne varnosti”.

COMMENTS

Wordpress (0)