Šokantni podatki! Vsak četrti Nemec je migrant! – TOPNEWS.si

Šokantni podatki! Vsak četrti Nemec je migrant!

Šokantni podatki! Vsak četrti Nemec je migrant!

V Nemčiji živi približno 20 milijonov ljudi, migrantskega izvora, kar pomeni rast v višini 4,4 odstotka, je pokazala nova študija nemškega statističnega urada. Približno polovica teh oseb ima že nemški potni list.

Skoraj vsak četrti državljan Nemčije ni rojen v tej državi ali pa so njegovi starši iz tujine. Glavni razlog za močno povečanje deleža migrantov je v tem, da je stopnja priseljevanja že dolgo časa višja kot v ZDA, ki velja za priseljensko državo.

Enako pomemben vzrok je tudi zmanjšanje števila prebivalcev, ki nimajo migrantskega porekla, na letni ravni za pol milijona.

Kako hitro se dogajajo spremembe v populaciji, kaže podrobnejši pogled po starostnih skupinah. Medtem ko danes v Nemčiji živi 5,8 milijona državljanov, ki so izvirni Nemci, v starosti od 50 do 54 let, je položaj v mlajših skupinah precej drugačen. V primeru starejše generacije ima vsak deseti državljan Nemčije migrantsko poreklo, pri mladih pa je ta delež že 38 %.

Nemška družba se je v 60-ih letih prejšnjega stoletja razvila v migrantsko družbo, ugotavljajo nemški mediji in dodajajo, da je Nemčija postala najbolj priljubljena evropska destinacija za vse kategorije migrantov – delovna, družinska ali migracija s ciljem pridobitve azila.

Po statističnih podatkih iz Wiesbadna ima 51% ljudi, migrantskega izvora, nemški potni list ali dvojno državljanstvo, medtem ko so ostali tujci. Če primerjamo s podatki iz leta 2011, je “le” 42 odstotkov tistih, ki so migrantskega izvora, posedovalo nemški potni list. Ta statistika temelji na mikrocenzusu letne raziskave državljanov. Raziskava je tudi pokazala, da v Nemčiji dva in pol milijona državljanov govori večinoma tuj jezik.

Najpogosteje uporabljani jeziki so turški, ruski, poljski in arabski.

Če so v enem gospodinjstvu vsi člani tujega porekla, se v 55 odstotkih uporablja tuj jezik, če pa je le en član tujega porekla, uporaba tujega jezika pade na sedem odstotkov.

https://twitter.com/BalkanInsight/status/1025355213123854336

COMMENTS

Wordpress (0)