(VIDEO) Levica dobro namučila Šarčevo koalicijo – Pogajanja v Kamniku trajala kar štirinajst ur! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Levica dobro namučila Šarčevo koalicijo – Pogajanja v Kamniku trajala kar štirinajst ur!

(VIDEO) Levica dobro namučila Šarčevo koalicijo – Pogajanja v Kamniku trajala kar štirinajst ur!

Maratonska pogajanja z Levico so bila kar dobri dve uri daljša kot tista, ko se je peterica predsednikov pogajala z NSi-jem, kar bi dalo slutiti, da so bila pogajanja z Luko Mescem in njegovo ekipo še bolj naporna kot pogajanja z Matejem Toninom. Res pa je, da so se z NSi pogajali približno mesec dni. To bi lahko sklepali tudi po utrujenih obrazih, ki so nekaj minut po polnoči zapuščali sedež stranke LMŠ. Zdelo se je, da je še najbolj svež s pogajanja prišel Luka Mesec, ki ga je spremljala ekipa še treh pogajalcev, med katerimi je bil tudi poslanec Matej Tašner Vatovec.

Kaj natančno se je štirinajst ur dogajalo za zaprtimi vrati, sicer ni bilo mogoče izvedeti, saj so bili vsi redkobesedni. Luka Mesec je povedal le, da imajo danes dopoldne v Levici Izvršilni odbor, po katerem se bo sestala šesterica predsednikov v državnem zboru in nadaljevala pogajanja glede odprtih zadev v koalicijski pogodbi. Izvršilni odbor bo imel na mizi izhodišča, do katerih so prišli v pogajanjih v nedeljo, oziroma kar so se dogovorili s potencialnimi koalicijskimi partnerji, ter predvsem, ali je to ustrezna podlaga za nadaljevanje pogovorov in morebiten vstop v koalicijo.

Če bo odgovor Levice pritrdilen, bodo po Šarčevih besedah danes usklajevali še tiste točke, pri katerih v nedeljo niso “prišli čisto skupaj”. Katere so te točke, Šarec ni želel razkriti, je pa dejal, da je odprtih zadev ostalo manj, kot so pričakovali.”Mi smo res prišli do konca pogodbe in smo res pregledali detajlno vse zadeve. Bilo je, moram povedati, precej konstruktivno vzdušje, ker če ne bi bilo, bi šli lahko že prej domov. In jutri ima Levica pač svoj izvršni odbor in po tem izvršnem odboru bomo usklajevali še tiste točke, pri katerih danes nismo prišli čisto skupaj,” je povedal Šarec.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po pogajanjih tudi povedal, da ima sicer občutek, da Levica s pogajanji misli resno. “Ni bilo čutiti tega, da bi iskali tiste točke, kjer se ne pride skupaj, samo zato, da se lahko čim prej odide,” je dejal v izjavi za medije. Čeprav se je pred sestankom veliko špekuliralo o tem, da bi v primeru, če se ne bodo mogli popolnoma uskladiti z Levico, le ta podprla Šarca za mandatarja, je Šarec dejal, da je sedaj na mizi zgolj opcija o vstopu Levice v koalicijo.

Glede možnosti manjšinske vlade s podporo Levice, pa je Šarec dejal: “Zaenkrat delamo na tem, da smo vsi člani koalicije. To je naš cilj in bom rekel tudi naša, da ne uporabim izraza, zahteva, ampak želja pa zagotovo, kajti tako se lažje dela.”

Predsednik LMŠ tudi ni želel govoriti o korakih, ki bi sledili, če izvršni odbor Levice danes zavrne možnost vstopa v koalicijo. Če se vrnemo k pogajanjem, ostaja enigma, kako so se lahko predsedniki strank zbrano pogajali kar štirinajst ur, saj običajno popusti koncentracija. Prav tako ni bilo na cigaret niti nekaterih strastnih kadilcev. Predsedniki so si vmes po dobrih štirih urah pogajanj za kosilo privoščili le pice, ki jih je prinesel lokalni dostavljalec.

Čeprav je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pred sestankom dejal, “da morajo danes razčistiti, kakšne so možnosti: ali vlada šestih strank ali morebitno projektno sodelovanje petih strank z Levico, ker je od tega odvisen nadaljnji postopek,” pri čemer mu je pritrdil tudi Dejan Židan, pa 14 urni sestanek še ni dal dokončnih odgovorov. Dejan Židan je povedal, da si želi, da bi danes vseh šest strank Šarcu zagotovilo podpise kot kandidatu za mandatarja. Verjame, da je možno doseči kompromis, ki bo “koristen za državljane”. In če je za vse res cilj “brez fige v žepu”, da zaščitijo demokratične vrednote v Sloveniji, bodo danes dogovorili marsikaj. Če bo današnji korak, da pridejo do 50 ali več podpisov podpore za mandatarja, bodo po njegovih besedah verjetno upravičili pričakovanja državljanov. “Upam, da bomo danes nekatere stvari dogovorili, in res si želimo, da se po 24 urah dela jutri tukaj dobimo in rečemo: poglejte, dogovorili smo se, sposobni smo se dogovoriti in gremo naprej.”

Luka Mesec, ki po koncu ni dajal izjav, pa je pred začetkom izrazil pričakovanje, da jim bodo “vsaj toliko popustili, kot so NSi”. Po njegovih besedah pa so zaenkrat odprte vse možnosti: da bi Levica postala del koalicije, kot tudi t. i. portugalski scenarij, da bi bila manjšinska vlada izvoljena s podporo Levice, kar pa očitno ni najbolj pogodu Marjanu Šarcu, ki želi trdno koalicijo šestih strank.

COMMENTS

Wordpress (0)