(VIDEO) Mesec – “Obljubili so nam, da bodo iz koalicijske pogodbe črtali vse koncesije NSi-ju” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Mesec – “Obljubili so nam, da bodo iz koalicijske pogodbe črtali vse koncesije NSi-ju”

(VIDEO) Mesec – “Obljubili so nam, da bodo iz koalicijske pogodbe črtali vse koncesije NSi-ju”

Danes točno opoldne naj bi se začela koalicijska pogajanja med LMŠ in Levico, ki naj bi bila nekakšen uvod v srečanja predsednikov petih strank in Levice v novi sestavi, tokrat seveda brez NSi.

“V Levici smo vabilo Liste Marjana Šarca h koalicijskim pogajanjem sprejeli in s pogajanji začnemo jutri. Usklajevali se bomo najprej v vsebini, ker želimo doseči kompromis glede naših ključnih programskih točk, ki so znane. Gredo pa od odprave revščine, povišanja plač in pokojnin, reševanja javnega zdravstva, do razvojnih vprašanj, zaščite okolja in tako naprej. O pogajanjih vas bomo in javnost sproti obveščali. Je pa dejstvo, da je časa malo, nenazadnje tudi zaradi naših notranjih postopkov. Levica mora izvesti pred sprejetjem koalicijske pogodbe notranji referendum, na kar sem tudi že danes opozoril Marjana Šarca. Tako, da bomo jutri določali časovnico s skrajnimi roki za uskladitev teh vsebin.” Tako je Luka mesec včeraj pred novinarji napovedal današnji prvi sestanek med Levico in Marjanom Šarcem, ki bo potekal tokrat samo na ravni obeh strank. Mislim, da bo to širše jutri, je povedal koordinator Levice Luka Mesec.

V referendumu, ki bo sledil po usklajevanju koalicijske pogodbe, bodo sodelovali vsi člani stranke, je povedal Mesec, vendar to za stranko ni velik izziv, saj bo po vsej verjetnosti glasovanje potekalo elektronsko. Programska izhodišča je Levica pripravila že dober teden po volitvah na svetu stranke in “jih v bistvu imamo na čakanju”, je povedal Mesec, tako, da jutri bomo pristopili s temi izhodišči na pogajanja. Na vprašanje, katera verzija koalicijske pogodbe bo na mizi, pa Mesec pravi: “Obljubili so nam, da bodo iz koalicijske pogodbe črtali vse koncesije, ki so jih dali Novi Sloveniji. Tako, da naj bi bila to osnova za pogajanja, dobili pa naj bi jo danes.”

Marjan Šarec je pred tem zatrdil, da gredo v pogajanja z Levico resno in ne zato, da bi “izgubljali čas in imeli neke scenarije zadaj”. Pogajanja bodo tekla po prehodnem scenariju, kot so tekla prehodna pogajanja. Levica bo, kot je povedal Šarec, poslala osnovni osnutek, ki je bil usklajen med peterico. “Verjamem, da se tudi z Levico da doseči dogovor”, pravi Šarec. Na vprašanje, ali še vedno računa na zadostno podporo v drugem krogu, Šarec odgovarja. “Delamo na tem, če ne bi računali na to, potem se drugega kroga ne bi lotili. Ne zdi pa se mi prav, da bi drugi krog prespali, potem pa prišli v tretji krog in delali v roku zadnjih 48 ur neka dejanja, ki bi bila lahko tudi pri kom sprejeta kot dejanja iz obupa, in to se mi ne zdi smiselno.

Šarec ne želi čakati na tretji krog. “Če imamo resen namen, če imamo namen sestaviti vlado, potem nimamo kaj taktizirati, nimamo kaj iskati boljših pozicij ali ne vem kaj, potem se je treba usesti, pogledati kje pridemo skupaj, če je to dovolj, podpisati pogodbo, iti na glasovanje in sestaviti vlado.”

Na citat novinarja, “da če se ena cesta zapre, bomo šli po drugi”, ki ga je na začetku izrekel Marjan Šarec in vprašanje, ali je cesta z NSi dokončno slepa ulica, Šarec odgovarja: “Ja, vsekakor je to zdaj druga cesta. “Dejansko glede na to, da smo ali pa bomo začeli pogajanja z Levico, je to zdaj druga pot”. Mi gremo v ta pogajanja z Levico resno….Tega cincanja mislim, da pa je bilo zdaj dovolj. “

Zanimivo je, da praktično celotno dogajanje, povezano s sestavo koalicije po volitvah, poteka pred kamerami, kar je prav gotovo nekaj novega v tehnologiji nastajanja koalicije. Razlogov je verjetno več, vsekakor pa je glavni razlog konsolidacija tako znotraj strank kot tudi med peterico predsednikov, saj javnost dela na nek način tudi pritisk na to, da je peterica ostala skupaj, kljub številnim poskusom, da bi razbili levosredinski blok.

COMMENTS

Wordpress (0)