Trump je tedne grozil Evropi, sedaj pa je sprejel nepričakovano odločitev – TOPNEWS.si

Trump je tedne grozil Evropi, sedaj pa je sprejel nepričakovano odločitev

Trump je tedne grozil Evropi, sedaj pa je sprejel nepričakovano odločitev

Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta se dogovorila za odpravo carinskih dajatev in zmanjševanje trgovinskih ovir.

“Dogovorila sva se predvsem, da si bomo skupaj prizadevali za odpravo carin, necarinskih ovir in subvencij za neavtomobilske industrijske proizvode,” – je sporočil Trump v prisotnosti Junckerja, poroča Reuters.

Trump je tudi dejal, da sta se z Junckerjem dogovorila za sodelovanje, da bi zmanjšali ovire in povečali trgovinsko menjavo na področju storitev, kemikalij, farmacevtskih izdelkov, zdravil in soje.

Po njegovih besedah “je to odličen dan za svobodno in pošteno trgovino”, vprašanja “glede carin na jeklo in aluminij” pa bodo rešena, kar velja tudi za carine kot protiukrepe “.

Juncker je dejal, da je dosegel sporazum, kot ga je nameraval doseči, poroča AP.

“Opredelili smo področja, na katerih bomo sodelovali. Prizadevali si bomo ukiniti carinske dajatve za industrijsko blago, kar je bila moja glavna namera,” je dejal.

Juncker, ki se je pred tem sestal s Trumpom v Beli hiši, je ob tej priložnosti dejal, da sta EU in ZDA partnerici in zaveznici, ne pa sovražnici, in da morata sodelovati v začetku trgovinskih pogajanj med obema velikima ekonomijama.

Trump je pred srečanjem z Junckerjem v Ovalni sobi novinarjem dejal, da upa, da bo dosegel pravičen in vzajemen trgovinski sporazum med Združenimi državami Amerike in Evropo.

Ameriški predsednik je sicer pred tem grozil z uvedbo carin na uvoz evropskih avtomobilov, kar je spodbudilo Evropejce, da preverijo možnost uvedbe carin na ameriško blago v vrednosti 20 milijard dolarjev kot protiukrep.

Spomnimo, da se je Evropska komisija pripravila na uvedbo carin na uvoz ameriških izdelkov v višini 20 milijard dolarjev. Ta poteza je sledila grožnji in sporočilu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel 20-odstotno dajatev na uvoz vseh avtomobilov, proizvedenih v EU.

Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta se na koncu le dogovorila o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU-jem. Trump se je, vsaj za zdaj, odpovedal grožnjam z novimi carinami za evropsko avtomobilsko industrijo. Voditelja sta se zavzela za vzpostavitev ničelnih carin na industrijske izdelke (z izjemo avtomobilov), Evropska unija pa naj bi uvozila več ameriških soje in utekočinjenega plina z zgraditvijo dodatnih plinskih terminalov. Kot se je pohvalil Trump, bo EU postal velik kupec utekočinjenega plina iz ZDA, s tem pa bo Unija razpršila svojo energetsko oskrbo. Dogovor omenja tudi odpiranje in povečanje trgovine s storitvami in kemičnimi, farmacevtskimi ter medicinskimi izdelki.

Trump je v nasprotju z nekaterimi izjavami v preteklih dneh, da je EU ameriški sovražnik na področju trgovine, v sredo citiral skupno izjavo EU-ja in ZDA, da gre za najpomembnejše medsebojne gospodarske odnose na svetu, saj povezujejo več kot 830 milijonov ljudi in zaležejo za 50 odstotkov svetovnega BDP-ja, medsebojna trgovina pa dosega več kot 1.000 milijard dolarjev. “Če se povežemo, je lahko naš planet boljši, varnejši in bogatejši,” je Trump povzel skupno izjavo

Za razliko v popuščanju do evropske avtomobilske industrije pa se Trump sploh ni premaknil v pogajanjih s Kitajsko in se je na koncu raje odločil, da bo imel trgovinsko vojno kot pa obstoječe stanje. Kitajska se je tako na Trumpove težke trgovinske ukrepe odzvala globoko razočarana in sprejela protiukrepe v enaki vrednosti na uvoz določenega ameriškega blaga. Trump si prizadeva, da bi se EU pridružila naporom ZDA v boju za pravično trgovino tudi proti Kitajski v smeri reforme Svetovne trgovinske organizacije, ki bi si prizadevala proti nepoštenim globalnim trgovinskim praksam, kot so na primer zlorabe avtorskih pravic, subvencije v industrijskem sektorju, presežne zmogljivosti v nekaterih državah, ki ustvarjajo presežno ponudbo na trgu ter izkrivljanje konkurence, ki so posledica delovanja državnih podjetij.

COMMENTS

Wordpress (0)