(VIDEO) Vrnitev odpisanih – Tonin dobil vabilo, ki ga ne more zavrniti? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vrnitev odpisanih – Tonin dobil vabilo, ki ga ne more zavrniti?

(VIDEO) Vrnitev odpisanih – Tonin dobil vabilo, ki ga ne more zavrniti?

Potem se ko je NSi umaknil s pogajanj o koaliciji s Šarcem, je po današnjem sestanku petih predsednikov strank Marjan Šarec povedal, da so sklenili, da dajo NSi še eno priložnost, da se v drugem krogu vrne na pogajanja. Rok za odgovor NSi je ponedeljek do 12.00 ure. Zaenkrat pa še ni jasno, kakšen bo odgovor Mateja Tonina, čeprav bi lahko iz izjav Marjana Šarca domnevali, da ima več informacij o tem, ali se bo NSi do ponedeljka vrnila k pogajanjem. Na omenjeno odločitev se je že odzval Luka Mesec, ki je potezo peterice ocenil kot neresno, in izgubo še enega tedna pri sestavljanju nove desno sredinske vlade, kjer nasprotujejo nekaterim programskim izhodiščem, ki so zapisana v osnutku koalicijske pogodbe. Sicer pa meni, da so volivci. Ponovno vabilo NSi je bila za večino novinarjev presenečenje, očitno pa glede na oster odziv Luke Mesca je bilo to presenečenje tudi v Levici, ki že od začetka pogajanj čaka na klic Marjana Šarca k resnim pogajanjem. V Levici pričakujejo, da bo plod pogajanj bistveno drugačna koalicijska pogodba od te, ki je nastala po pogajanjih z NSi. Vztrajajo namreč pri svojih predvolilnih ciljih in pričakujejo, da jim bo koalicijska pogodba vsaj delno sledila. Pripravljeni so se pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu po vzoru Portugalske. To pomeni, da bi lahko Šarčeva LMŠ s SD, SMC, SAB in DeSUS oblikovala manjšinsko vlado in bila izvoljena s podporo Levice, v zameno pa skupaj z Levico izpeljala tudi nekaj projektov, ki so del njihovega volilnega programa.

Po sestanku petih levosredinskih strank je predsednik LMŠ Marjan Šarec povedal: “Levice ne puščamo ob strani, a glede na to, da smo z NSi nazadnje sedeli 12 ur in vsebinsko dosegli velik napredek, je prav, da vemo, ali so vse možnosti izčrpane. Sprejeli smo sklep, da dajemo do ponedeljka do 12. ure Novi Sloveniji čas, da se odloči, ali je še možna njihova vrnitev v koalicijska pogajanja, glede na to, da smo v pogovorih naredili velik napredek. Če se bodo odločili, da ne, se bomo pogovarjali z morebitnim drugim partnerjem,” je povedal Šarec. V zvezi z možnostjo postavitve tehničnega mandatarja je Šarec dejal: “Bili smo na volitvah, dobili smo vsak svojo količino glasov in s tem odgovornosti. Če smo odgovorni, bomo sestavili vlado, ki bo začela delati. Ne vem, kaj bi tehnični mandatar rešil.”

Spomnimo, da je poleg Marjana Šarca kandidat za mandatarja še vedno tudi Janez Janša, ki sicer ni sprejel kandidature, je pa predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da bi večino za stabilno vlado lahko oblikoval v naslednjih tednih. Tudi ob začetku tradicionalnega poletnega tabora SDS v Bovcu je Janša izpostavil, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, v nasprotnem primeru se mu zdijo boljša možnost predčasne volitve.

COMMENTS

Wordpress (0)