Zakaj je Janša preklical vabilo na pogovore o sestavi koalicije? – Janša se je s tem odpovedal prvemu krogu in otežil nocojšnje odločanje NSi – TOPNEWS.si

Zakaj je Janša preklical vabilo na pogovore o sestavi koalicije? – Janša se je s tem odpovedal prvemu krogu in otežil nocojšnje odločanje NSi

Zakaj je Janša preklical vabilo na pogovore o sestavi koalicije? – Janša se je s tem odpovedal prvemu krogu in otežil nocojšnje odločanje NSi

Potem ko smo včeraj zapisali, da “ne more NSi v Šarčevo koalicijo, preden ne pa pade še zadnje upanje, da bi vlado sestavil Janez Janša” ali povedno drugače, NSi bo verjetno rekel dokončni da, potem, ko se bo pokazalo, da Janez Janša ne more sestaviti koalicije in da nima večine. Odločitev Janše je sicer dobra taktična poteza, odpokličeš vabilo na sestanek, na kateri ne bi prišel nihče razne, SNS Zmaga Jelinčiča in NSI Mateja Tonina. Torej odpoklic vabila, na katerega je večina strank dejala, da se ga ne bo udeležila. Argumentacijo za takšno potezo je Janša dobil po sobotnem sestanku v kamniškem Hiltonu, kjer se je na maratonskem sestanku sestala šesterica strank Šarčeve koalicije. Šarec je na vprašanje dejal, da tudi sam ne bo šel k Janši, saj nima smisla in si lahko samo pokažejo številke, oziroma, kdo ima za sabo trenutno več poslancev.

“Glede na javno objavljena sporočila, da je skupina šestih strank v soboto uskladila večino koalicijske pogodbe, in da se bodo o preostanku neusklajenih vsebin pogajanja nadaljevala prihodnji teden, do nadaljnjega preklicujem vabilo na pogovore o sestavi koalicije ZA Slovenijo.”

Če bi Janša vztrajal na odprtem vabilu in v poslansko skupino SDS ne bi bilo nikogar razen Jelinčiča in Tonina, bi to seveda razgalilo dejstvo, ki sicer ni nič novega, da se v tem krogu pač nihče noče pogovarjati z Janšo o koaliciji. Zadeva je taktično dokaj spretno postavljena.

Tako pa se je elegantno izmaknil precej neprijetni situaciji in bo nocoj čakal na odločitev izvršilnega odbora NSI ter na drugo ali tretjo priložnost, če NSi nocoj ne bo potrdila koalicije z Šarcem. Tako pa je z odpovedjo sestankov, na katerih bi se pokazalo, da v tem krogu nima potrebne večine, postavil v še bolj neugoden položaj NSi. Vodstvo naj bi danes odločalo, ali se bodo v NSi Šarcu “zahvalili za sodelovanje”, ali pa bodo o morebitnem vstopu v sredinsko koalicijo odločali člani stranke na internem referendumu. Janši je namreč izredno pomembno, da tudi če sam ne bo mogel sestaviti koalicije, NSi ne vstopi v sredninsko vlado.

Janševa odpoved koalicijskih pogajanj je v tem kontekstu predvsem namenjena NSi-ju, ki se bo zaradi tega, ker še ni dokončno pokopana možnost za sestavo vlado pod mandatarstvom Janeza Janše, težje odločala o usodni odločitvi, saj je jasno, da se je Janša vsaj v tej rudni odpovedal tudi, da bi se v prvem krogu potegoval za mandatarstvo in bo leto to prepuščeno v drugem krogu tudi poslanskim skupinam, predsedniku države in desetim poslancem.

NSi bi tako lahko kot odgovor na to odpovedal nocojšnje odločanje o vstopu v koalicijo Marjana Šarca, razen, če je vse skupaj že toliko usklajeno, da pravzaprav dilem ni več in lahko Tonin mirno stopi pred izvršilni odbor in strankarsko članstvo ter reče, da pač koalicija z Janšo ni možna, in da sam in vodstvo stranke stoji za odločitvijo, da gredo v koalicijo z Marjanom Šarcem. Ali bo to naredil danes ali ne, bomo videli zvečer po seji izvršilnega odbora.

Je pa že danes jasno, da bomo mandatarja dobili šele v drugem ali celo v tretjem krogu, kjer pa se Janša z odpovedjo sestanka o morebitni koaliciji še zdaleč ni odpovedal mandatarstvu, samo zamaknil je vse skupaj v prihodnje dni, ko se nekje na sredini avgusta izteče še zadnji rok za potrditev mandatarja, ki ima potem tri mesece časa za sestavo vlado. Eno je jasno, poslanci še niso dobili niti prve plače, in da bi se kar odpovedali vsaj še trem, štirim, je malo verjetno.

“Spoštovani,

glede na javno objavljena sporočila, da je skupina šestih strank v soboto uskladila večino koalicijske pogodbe in da se bodo o preostanku neusklajenih vsebin pogajanja nadaljevala prihodnji teden, do nadaljnjega preklicujem vabilo na pogovore o sestavi koalicije ZA Slovenijo.

Zahvaljujem se vsem, ki ste nam poslali odgovore na naše vabilo.

Janez Janša“

COMMENTS

Wordpress (0)