(VIDEO) “Ne more NSi v Šarčevo koalicijo, preden ne pade še zadnje upanje, da bi vlado sestavil Janez Janša” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ne more NSi v Šarčevo koalicijo, preden ne pade še zadnje upanje, da bi vlado sestavil Janez Janša”

(VIDEO) “Ne more NSi v Šarčevo koalicijo, preden ne pade še zadnje upanje, da bi vlado sestavil Janez Janša”

Maratonska seja Šarčeve koalicije v kamniškem “Hiltonu”, ki pa še ni tekla zadnjega kroga – Prvi krog bodo pustili Janezu Janši. Je kadrovska šifra koalicije Marjana Šarca 5443322?

Maratonska pogajanja, ki so tokrat prvič bila dolga skoraj 12 ur, so se odvijala na sedežu LMŠ, bivši poslovni stavbi Stola, ki mu domačini pravijo kar “kamniški Hilton”, so bila prvič tako dolga, da so morali liderjem in njihovim spremljevalcem vmes prinesti celo hrano, drugih bonitet vsaj, kar smo lahko opazili zbrani novinarji predsedniki strank, niso imeli. Maratonci pa še nikakor niso tekli zadnjega kroga, vsaj sodeč po uradnih izjavah po koalicijskem usklajevanju, ne.

“Z izplenom smo lahko kar zadovoljni. Bilo je seveda zelo naporno, z vseh strani, vsak je imel kje kakšne zadržke večjega obsega. Mi smo danes šli čez celotno besedilo pogodbe, bodo še v ponedeljek delovne skupine na določenih področjih opravile še dodatno delo, kjer nismo še prišli skupaj, potem bomo, pa seveda naslednji teden”

“Ja, vsebina je pa v veliki večini usklajena. Mi smo prišli do konca dokumenta. Mi smo tudi prejšnji teden imeli delovne skupine, ki so to usklajevale. In danes sem zagotovo lahko nekoliko bolj zadovoljen, kot sem bil še nekaj dni nazaj. In v ponedeljek bodo delovne skupine usklajevala še določena področja in potem verjamem, da bomo z vsebino prišli tako daleč, da bomo lahko rekli, da je pod streho”. Na vprašanje, katera vsebina je ostala za ponedeljek, je Šarec dejal, da različna področja, “nekaj je bilo na okolju in prostoru, potem določena obrambno varnostna vprašanja so še za doreči.”

Kljub temu pa je Šarec dejal, da ne verjame, da bodo do 23. junija, torej do konca prvega kroga imenovanja mandatarja, že čisto usklajeni. “Oziroma nikakor ne moremo biti, ker morajo stranke opraviti glasovanja, seznanitve in tako naprej, na svojih izvršilnih odborih in na drugih organih strank. Tako, da do 23. mi nikakor ne bomo pripravljeni na to, zato, ker sem tudi večkrat povedal, da mandata ne bom sprejel, če ne bom imel se pravi podpisov poslancev za kandidaturo za mandatarja in pa podpisane koalicijske pogodbe ter seveda dogovorjenega kadrovskega razreza in to do 23. tega verjetno ne bo možno nikakor opraviti.”

Šarec je prvič priznal, da so bila na mizi tudi kadrovska vprašanja, ki naj bi se delila po ključu ali če hočete šifri 544322, pri čemer velja mesto premierja za dve ministrski mesti, Prav tako velja tudi mesto predsednika državnega zbora dve mesti. Razreza ministrskih mest po strankah pa po Šarčevih besedah še ni.

“Danes moram reči, da smo odprli tudi kadrovska vprašnja, danes smo s tem začeli in si bomo naslednji teden seveda tudi za ta vprašanja vzeli še razmislek. Naslednji teden je čas, ki ga je določil tudi predsednik republike relativnemu zmagovalcu, da se do četrtka izjasni ali ima potrebno večino ali je nima…”

Glede NSI in odločitve njihovega izvršilnega odbora je Šarec dejal, da bi se NSi v ponedeljek lahko odločila za interni referendum, a vseh področij še nismo dokončno zaprli: “Moj občutek je, da smo toliko naredili, da bi se to lahko zgodilo. Je pa res, da na nekaterih področjih še nismo skupaj. Pač prepuščam to ponedeljku in njihovemu izvršilnemu odboru”.

Maratonsko čakanje novinarjev pred sedežem LMŠ, ki se prihodnji teden, kot smo že pisali na Topnews.si, seli v Ljubljano, je trajalo od 12 dopoldne do polnoči v soboto zvečer in je med novinarji sprožalo različna ugibanja. Predvsem glede NSi in mandatarstva Janeza Janše. Vsekakor je največ ugibanj bilo, kaj bo v ponedeljek storil izvršilni odbor NSI, ki verjetno nekih dokončnih odločitev še ne bo dal.

Sicer pa bi lahko razmišljanja strnili nekako takole. “Ne more NSi v Šarčevo koalicijo, preden ne pa pade še zadnje upanje, da bi vlado sestavil Janez Janša” ali povedno drugače, NSi bo verjetno rekel dokončni da potem, ko se bo pokazalo, da Janez Janša ne more sestaviti koalicije in da nima večine. Upanje umira zadnje.

COMMENTS

Wordpress (0)