(VIDEO) K Janezu Janši tudi Miro Cerar in Alenka Bratušek? – TOPNEWS.si

(VIDEO) K Janezu Janši tudi Miro Cerar in Alenka Bratušek?

(VIDEO) K Janezu Janši tudi Miro Cerar in Alenka Bratušek?

Čeprav so mainstream mediji v glavnem objavljali domnevno medli odziv strank na vabilo Janeza Janše na koalicijska pogajanja, ki naj bi se jih domnevno udeležila le NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča, pa po naših informacijah ne bo ostalo le pri teh dveh strankah. Na vabilo Janše naj bi se po teh informacijah odzvala tudi predsednik SMC Miro Cerar, ki ima termin v ponedeljek ter SAB Alenka Bratušek, ki ima termin za srečanje z Janšo v torek.

Bratuškova naj bi interno dejala, da se bo srečanja udeležila, vendar naj bi na srečanje šla zgolj za to, “da bo Janši povedala svoje”. Miro Cerar pa naj bi se srečanja udeležil, “ker pač ni vljudno zavrniti vabila na pogovor”. V SMC so sicer na svoji spletni strani zapisali: “odločitev predsednika republike je pričakovana, dogovor, ki ga je sprejel z možnim mandatarjem Janezom Janšo pa nekaterih pomembnih dejstev ne spreminja, med drugim tudi tega, da bo prihodnja vlada, kakršnakoli že bo, nujno morala preseči tradicionalne delitve na levo in desno in bo od političnih strank, ki želijo prevzeti odgovornost za prihodnost naše države, terjala več od znanja seštevanja glasov.

SMC ostaja stranka, ki se je pripravljena pogovarjati o oblikovanju razvojne in svobodomiselne vlade, ki bo sposobna reševati izzive prihodnosti. V pogovorih, v katerih sodelujemo od volitev, smo iskreni, v njih postavljamo pred interese stranke interese države in državljanov. Kot je znano, SMC podpira sestavo sredinske vlade pod vodstvom LMŠ. Če si predsednik SDS ne upa prevzeti mandatarstva za sestavo vlade in potrebuje premislek o tem, ali bi sprejel to odgovornost, ne vidimo razloga, da bi se na njegovo morebitno vabilo na razgovor odzvali.” Vprašanje pa je, ali je omenjeno besedilo avtorizirano s Cerarjeve strani, ki naj bi na vljudnostni pogovor vendarle odšel.

Poleg potrditev s strani Zmaga Jelinčiča in Mateja Tonina ter odgovora na pismo, ki ga je napovedala SD Dejana Židana, drugih informacij o potrditvi udeležbe na sestanku za zdaj ni, predvsem s strani Desusa Karla Erjavca in LMŠ Marjana Šarca. V prvem odzivu v LMŠ pravijo, da zaenkrat ne vidijo razlogov, da bi se odzvali vabilu na pogovor. Da se Janševemu vabilu ne bodo odzvali, naj bi potrdil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, enako napovedujejo v Levici.

Cerar in Bratuškova si bosta, če nič drugega, dvignila ceno za finalna sobotna pogajanja predsednikov strank šesterice v Kamniku, ki jih vodi Marjan Šarec. Ali bo na naslov SDS-a poleg Židanovega pisma romalo še kakšno pismo iz ostalih strank, za zdaj ni jasno, pač v stilu: Hvala za pismo, odpisali nismo, je dela čez glavo,…, vse gre po sreči, vedno smo večji in tako naprej.

Na vprašanje, kako potem komentira današnji poziv predsednika republike Boruta Pahorja, naj se stranke med seboj pogovarjajo in ne izključujejo, pa je odgovoril, da bi si kdaj želel, da bi predsednik republike bolj jasno povedal, “kaj je politično sprejemljivo in kaj ne, ter katera politika v Sloveniji ne bi smela imeti domovinske pravice”.

Predsednik republike Borut Pahor je po današnjem sestanku z Janezom Janšo predsednike strank ponovno prosil, naj izberejo pogovore in vključevanje, tudi če na koncu ne izberejo določene koalicije. Po njegovih besedah je namreč potrebno izbrati kulturo dialoga in vključevanja, saj ta vodi v strpno iskanje rešitev. “V nasprotnem primeru bi na našo veliko nesrečo prevladala nestrpnost in izključevanje, tega pa si ne zaslužimo,” je povedal Pahor.

“Če bo Janši uspelo sestaviti parlamentarno večino in vlado, bi to glede na povolilno aritmetiko pomenilo dvoje. Da je končno prišlo do dogovarjanja na podlagi skupnih stališč v korist večine ljudi. Drugič, da je sploh lahko prišlo do dogovora, je bilo treba sprejeti vzajemna zagotovila o izogibanju levim in desnim skrajnostim,” je še povedal predsednik države.

Glede na urnik naj bi se sicer v poslanski skupini SDS v ponedeljek zvrstile tri največje stranke, v torek pa pet strank po vrstnem redu glede na dosežene rezultate na volitvah.

Ob tem so zanimive nekatere insajderske informacije, po katerih naj bi “Matej Tonin imel v pogajanjih s Šarcem zgolj nalogo, da šesterico strank razrahlja, in da pripelje k Janši Bratuškovo in Cerarja”. Zanimiva je včerajšnja izjava Janeza Janše, da so bili dosedanji pogovori šestih strank “koristni”, ter da se do sedaj SD ni pogovarjal s SMC in SAB, da pa od volitev niso stali križem rok, in da so naredili vse, kar je bilo do sedaj potrebno.

Druga dva scenarija, ki so jih Šarcu predlagali politični strategi, doslej nista uspela. Prvi scenarij je bil, da bi prišlo do nekakšnega združevanja oziroma skupnega nastopa politične sredine, in sicer LMŠ Marjana Šarca, SMC Mira Cerarja in SAB Alenke Bratušek, po katerem bi imela ta skupina 27 oziroma 28 glasov in bi nastopala kot najmočnejša skupina ter zahtevala mandatarstvo zase.
Vendar se ta scenarij ni uresničil.

Drugi scenarij, ki so ga politični strategi predlagali Šarcu, ki vztrajno zagotavlja, da ne bo sprejel mandatarstva dokler ne bo imel črno na belem podpisov strank oziroma poslancev za politično večino, pa je, da bi se pustil najprej izvoliti za mandatarja s pomočjo glasov Levice in se šele potem v vlogi mandatarja pogajal z Matejem Toninom in NSI za morebitno koaicijo.

Vendar kot rečeno, do sedaj politični prišepetovalci oziroma strategi pri omenjenih scenarijih niso bili uspešni. Marjan Šarec naj bi namreč vztrajno ponavljal, da mandatarstva ne bo sprejel, “dokler s strani partnerjev ne bodo vse stvari jasne. Vsebinsko in kadrovsko”.

COMMENTS

Wordpress (0)