Nespodobna Trumpova ponudba Macronu: Če bi jo francoski predsednik sprejel, EU ne bi več obstajala – TOPNEWS.si

Nespodobna Trumpova ponudba Macronu: Če bi jo francoski predsednik sprejel, EU ne bi več obstajala

Nespodobna Trumpova ponudba Macronu: Če bi jo francoski predsednik sprejel, EU ne bi več obstajala

Ameriški predsednik Donald Trump je predlagal predsedniku Francije Emmanuelu Macronu, naj Francija izstopi iz Evropske unije, v zameno za bilateralni trgovinski sporazum, je objavil Washington Post, ki se sklicuje na dva neimenovana evropska funkcionarja.

Ponudba, katere cilj je bil uničiti evropsko enotnost, naj bi bila dana med zasebnim sestankom, ko je Macron aprila obiskal Belo hišo, poroča Svobodna Evropa.

Washington post piše, da je ameriški predsednik ob tej priložnosti vprašal Macrona, zakaj Francija ne izstopi iz Evropske Unije in pri tem sugeriral, da bi ZDA lahko ponudile Franciji pomemben bilateralni trgovinski sporazum. Washington Post še navaja, da je Trump obljubil, da bo Franciji dal boljše trgovinske pogoje kot jih ima EU.

Na vprašanje, ali ga je ameriški predsednik Donald Trump res prosil, da Francija zapusti EU, je Macron odgovoril, da “tisto, kar je bilo povedano v sobi, ostaja v sobi”, piše Reuters.

Bela hiša ni potrdila, niti komentirala navedb, vendar je ponudba v skladu s Trumpovimi dvomi glede mednarodnih organizacij in sporazumov, piše FoNet.

Od kar je Trump prevzel predsedniško funkcijo, je pod vprašaj postavil članstvo ZDA v zvezi Nato, izstopil je iz Transpacifiškega partnerstva (TPP) in Pariškega podnebnega sporazuma, iranskega jedrskega sporazuma, pred kratkim pa je sporočil, da se ZDA umikajo še iz Sveta za človekove pravice Združenih narodov.

Spomnimo na izjavo francoskega predsednika Emmanuela Macrona po vrnitvi iz obiska v ZDA. Svoje telefonske pogovore z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom je opisal, da so kot klobase! Bolje je, da ne veste, kaj je notri. Francoski predsednik Macron je to izjavil na skupni tiskovni konferenci z izraelskim premierjem Benjaminom Natanyahujem, ko je odgovarjal na vprašanje, kaj je mislil, ko je dejal, da je bil pogovor s Trumpom “grozen”, so takrat poročali najuglednejši svetovni mediji. Macron je parafraziral pruskega državnika Otta von Bismarcka in pojasnil, zakaj v principu ne komentira svojih pogovorov z drugimi svetovnimi voditelji. “Kot je imel navado govoriti Bismarck, če pojasnimo ljudem, kako se delajo klobase, bo zelo težko, da bi jih ljudje še kdaj poskusili”, je bil jasen Macron.

COMMENTS

Wordpress (0)