Objavljeni posnetki, ki so šokirali Ameriko in svet: Otroci ločeni od staršev jočejo v kletkah – TOPNEWS.si

Objavljeni posnetki, ki so šokirali Ameriko in svet: Otroci ločeni od staršev jočejo v kletkah

Objavljeni posnetki, ki so šokirali Ameriko in svet: Otroci ločeni od staršev jočejo v kletkah

Ameriški raziskovalni medij ProPublica je objavil posnetke, ki so se bliskovito razširili po internetu. Te dni lahko v ameriških medijih prebirate naslove člankov na naslovnicah časopisov:” Ločujejo otroke od mam in jih zapirajo v taborišča. Kaj se je zgodilo z Ameriko?”, “Laura Bush o ločevanju otrok imigrantov: Ti prizori grozljivo spominjajo na ameriška taborišča”, “Melania Trump sovraži gledati ločevanje družin”…

Namreč, Ameriko že dneve pretresajo informacije o prisilnem ločevanju otrok ilegalnih migrantov od svojih staršev. Pred kratkim so se pojavili tudi posnetki otrok, ki so zaprti v prostoru, ograjenem z žično ograjo v Teksasu, ProPublica pa je objavila zvočne posnetke otrok, starih od 4 do 10 let, ki jokajo in kličejo svoje starše in sorodnike.

Zaradi politike “ničelne tolerance”, ki ima za cilj preprečiti ilegalne imigracije v obdobju zadnjih šestih tednov, so ameriške oblasti ločile 2000 otrok od svojih staršev.

Proti takšni politiki administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa so se uprli tudi njegova soproga Melania Trump, soproga bivšega ameriškega predsednika Georgea W. Busha, Laura Bush, Berni Sanders, John McCain, Anthony Scaramucci, NY Post, Franklin Graham, Mike Hayden, Susan Collins, Lindsey Graham, …

Na posnetku, ki ga je objavila ProPublica se sliši jokanje otrok, ki so zaprti v kletkah z mrežo, v enem od kampov na ameriško-mehiški meji, v katere obmejni agenti zapirajo otroke, ki so jih pred tem ločili od staršev – ilegalnih migrantov.

Na posnetku se sliši otroški jok, kot tudi obmejni agent, ki komentira jok otrok, ločenih od staršev: “Imamo pravi orkester tu. Manjka le dirigent.”

Istočasno so objavili tudi videoposnetke otrok v kletkah z mrežo v velikem obmejnem centru v teksaškem mestu McAllen.

Posnetki jokajočih otrok in otrok, ujetih v žičnih kletkah, so bliskovito obšli družbene mreže in izzvali burne reakcije vseh tistih, ki menijo, da gre za najblažje rečeno nehumano prakso.

Medu njimi je tudi republikanski senator in ameriški vojni heroj John McCain, ki je na Twitterju napisal, da je praksa ločevanja družin “žalitev za vljudnost ameriške nacije in nasprotna principom in vrednotam, na katerih je zgrajena ameriška nacija”.

V preteklih šestih tednih so zabeležili okoli 2.000 primerov ločevanja družin, potem ko so ZDA uvedle ostre ukrepe proti ilegalnih prehodih meje. Zagovorniki varovanja človekovih pravic takšno politiko kritizirajo kot doslej še ne videno. Pri tem, odrasle osebe, ki jih ameriške oblasti ujamejo pri nezakonitem prehodu meje, namestijo v pripor in soočijo s kazenskim pregonom, medtem ko stotine otrok ločijo od staršev in jih pošljejo v priporne centre.

Border Patrol Releases Footage of Detention Center

'It reminded me of going into an animal shelter.' — Border Patrol is detaining children in cages.

Objavil/a NowThis Politics dne 18. junij 2018

Predsednik Trump, sicer pravi, da je za takšno politiko kriv “zakon, ki so ga v ZDA sprejeli demokrati”, ni pa jasno, na kateri zakon točno misli, se sprašujejo ameriški mediji.

V tvitu, ki ga je objavil v soboto, je Trump pozval demokrate, da skupaj z republikanci naredijo nov zakon, medtem ko kritiki opozarjajo, da je ločevanje otrok od staršev politika, ki jo je pravosodni minister Jeff Sessions najavil prejšnji mesec in za zaustavitev te politike ni potrebna akcija Kongresa. Torej so škarje in platno v rokah ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Potreben je le en ukaz.

Za primer: Tako je v kletke otroke zapirala Islamska država v Siriji

COMMENTS

Wordpress (0)