Borut Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran prava – Cerar: Odločitev o vložitvi tožbe v četrtek! – TOPNEWS.si

Borut Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran prava – Cerar: Odločitev o vložitvi tožbe v četrtek!

Borut Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran prava – Cerar: Odločitev o vložitvi tožbe v četrtek!

Predsednik države Borut Pahor se je danes odzval na mnenje Evropske komisije v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava.

“Razumem, da ima Evropska komisija možnost in ne dolžnost, da poda svoje mnenje v skladu z 259. členom pogodbe EU. To spoštujem. Toda EK je zamudila priložnost, ko bi lahko s svojim mnenjem politično in pravno okrepila prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. To sodišče je odločilo na osnovi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ki mu je v pomembnem deležu botrovala prav Evropska komisija. Spor glede meje je z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava. Zdaj je med državama samo še spor glede uveljavitve te odločitve. Mnenje Evropske komisije bi lahko to uveljavitev pospešilo. To bi imelo večplastne koristne posledice za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj med državami v JV Evropi in spoštovanje zavez in sporazumov zvezi s tem. Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča potrebno spoštovati. Kljub temu sem prepričan, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča,” je predsednik države zapisal v svojem odzivu.

Predsednik vlade Miro Cerar je danes povedal, da bo vlada v četrtek sprejela odločitev o tožbi proti Hrvaški pred Sodiščem EU v Luksemburgu zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe. Kot je dodal, je koalicija o tem enotna, v sredo pa bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil o vložitvi tožbe.

COMMENTS

Wordpress (0)