(VIDEO) Erjavčeva formula – Manjšinska vlada 43-ih poslancev, plus podpora ene od strank, po vsej verjetnosti Levice! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Erjavčeva formula – Manjšinska vlada 43-ih poslancev, plus podpora ene od strank, po vsej verjetnosti Levice!

(VIDEO) Erjavčeva formula – Manjšinska vlada 43-ih poslancev, plus podpora ene od strank, po vsej verjetnosti Levice!

Po Karlu Erjavcu, Karel Erjavec, bi lahko dejali po današnji seji izvršilnega odbora in sveta Desus-a.
Politični analitiki so lahko že vnaprej izračunali, da bo Erjavec ostal in tudi sam je že včeraj napovedal približni izid glasovanja o podpori in sicer 75 odstotkov za Erjavca in 25 proti. Erjavec se je pravzaprav zmotil samo za odstotek pri napovedi. Zamenjava Erjavca bi bila v tem trenutku preveč tvegana za oblikovanje levosredinske kolalicije, kjer vsak glas šteje.

Pomenljiva je bila, že pred sejo, izjava generalnega sekretarja Stranke Alenke Bratušek Jerneja Pavliča, ki je postal čez noč nekakšen “opinion maker” ali “spokesman”, ki je dejal, da je oblikovanje levosredinske koalicije odvisno tudi od realnosti zahtev Levice in obstanka Karla Erjavca na čelu Desus.

To je še toliko bolj zanimivo, ker je prav Stranka Alenke Bratušek pobrala večino glasov Karlu Erjavcu oziroma Desusu. Vendar, časi se spreminjajo in mi z njimi, bi lahko dejali.

Bolj kot samo dogajanje v vodstvu Desus-a, kjer je bil Tomaž Gantar kot nekakšna strateška rezerva do kongresa, so današnje besede predsednika Desus-a Karla Erjavca, ki je na naše izrecno vprašanje, kako vidi levosredinsko koalicijo dejal, da obstaja tudi možnost, da bi LMŠ, SMC, SD, Desus in SAB, se pravi Šarec, Cerar, Židan, Erjavec in Bratuškova, oblikovali levosredinsko manjšinsko vlado petih strank s podporo Levice, ki bi zagotovila rezervnih devet poslancev za oblikovanje vlade.

Pokojni Janez Drnovšek je nekoč dejal, da 46 glasov potrebuješ samo enkrat in to ob izvolitvi mandatarja in potrditvi vlade in zdi se, da je imel vendarle prav. Erjavčeva formula je namreč dokaj realistična, saj je Erjavec danes naravnost povedal, da je malo verjeten vstop NSi v levosredinsko vlado. S tem se lahko še kako strinjamo, saj si v NSi-ju niti pomisliti ne upajo, da bi šli v kakšno vlado, kjer ne bi bilo SDS-a in Janeza Janše. Ali kot bi dejal Matej Tonin: “Mi ne bomo razdirali desnice.”

NSi je tako rekoč “zaklenjena” za levosredinsko vlado in tako ostaja Erjavčeva formula pravzaprav edina resna alternativa, za tako imenovano levosredinsko koalicijo petih strank, ob tihi podpori Levice, ki bi jo SD sicer imela rajši v vladi kot pa v poziciji.

Situacija je pravzaprav podobna kot v času vladavine LDS-a oziroma vladavine Drnovškovih vlad, kjer je Drnovšek vedno dejal, da je bolje imeti Janšo ob sebi kot pa proti sebi, saj ga, (ne citiram dobesedno) “tako lažje kontroliraš”. S tem stališčem, si je Drnovšek nakopal hudo jezo v levem krilu LDS-a oziroma pri tako imenovanih komsomolcih. Vendarle, kaj so pa hoteli, njegova beseda je bila zadnja in izvršilna.

Seveda, če se tako imenovana Erjavčeva formula ne bi obnesla oziroma ne bi bila izvršljiva, še vedno ostane koalicija sredinskega bloka z 28-imi poslanci in SDS s 25 poslanci, kar bi seveda pomenilo, da bi NSi ostala zunaj izvršilne oblasti, odrinjena od “postelje in mize”. In, če bo to seveda opcija, se bo tako tudi zgodilo, le da za SDS in Janšo ne bo nobenih posledic, če NSi ostane zunaj. Medtem ko je to obratno, zaenkrat le znanstvena fantastika.

COMMENTS

Wordpress (0)