Pricurljal tajni načrt avstrijskega kanclerja Kurza: EU vzpostavlja sprejemni center za migrante v Evropi, vendar zunaj meja EU! – TOPNEWS.si

Pricurljal tajni načrt avstrijskega kanclerja Kurza: EU vzpostavlja sprejemni center za migrante v Evropi, vendar zunaj meja EU!

Pricurljal tajni načrt avstrijskega kanclerja Kurza: EU vzpostavlja sprejemni center za migrante v Evropi, vendar zunaj meja EU!

Po danskem premierju Larsu Lokkeju Rasmussenu je tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz omenil, da potekajo tajna pogajanja, da se v Evropi, vendar zunaj EU, vzpostavi sprejemni center za migrante.

Kurz je pojasnil, da na tem načrtu dela Avstrija skupaj z nekaterimi državami, njegovo bistvo pa je vzpostavitev centra za sprejem migrantov izven EU, kjer bi jim nudili zaščito, ne pa tudi možnosti za boljše življenje.

Na vprašanje o obstoju takega projekta, je Kurz dejal, da so v teku napori za vzpostavitev centrov zunaj EU za zaščito, kjer bi se lahko nastanili migranti, ki pa jim ne bo ponujeno “boljše življenje v Srednji Evropi.”

https://twitter.com/figaro4u/status/1006842299748372481

“To je projekt, na katerem delamo z majhnim številom držav zaupno, da bi povečati njegovo izvedljivost,” je dejal Kurz, ki pa ni preciziral, komu bi bili ti centri namenjeni. Ob tem ni navedel, s katerimi državami Avstrija pri tem sodeluje. Njegov danski kolega Lars Lokke Rasmussen pa je prejšnji teden namignil, da se pogovarja z nekaterimi državami, vključno z Avstrijo, o odprtju “skupnih centrov”, namenjenih migrantom, ki nimajo pogojev zaprositi za azil v EU ali pa so jim že bile zavrnjene prošnje za azil.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi Kurz po pogovorih z nemškim ministrom za notranje zadeve Horstom Seehoferjem povedal (ki pa mu nasprotuje nemška kanclerka Angela Merkel), da so notranji ministri Avstrije, Nemčije in Italije oblikovali “os voljnih” za boj proti nezakonitim migracijam. “Zadovoljen sem, ker med Rimom, Dunajem in Berlinom želimo vzpostaviti sodelovanje in menim, da bo prispevalo k zmanjšanju nezakonitega priseljevanja v Evropo,” je dejal Kurz.

Avstrijska vlada, ki bo z julijem prevzela predsedovanje EU, si bo po kanclerjevih besedah prizadevala za večjo zaščito zunanjih meja unije. Cilj Avstrije je, da “zaustavi tok nezakonitih migracij”. “Mi moramo odločati, kdo bo prišel v Evropo, in ne tihotapci,” je poudaril. To je edina pot za ohranitev schengenskega območja s prostim pretokom ljudi, je dodal. Zavzel se je tudi za krepitev evropske mejne in obalne straže Frontex, ki bi se morala preoblikovati v polno operativno obmejno policijo. S tem bi se izognili potrebi po enostranskem ukrepanju posameznih držav članic, je povedal.

Kurz ni potrdil niti ovrgel poročanja avstrijskih medijev, da bi migrantske centre lahko vzpostavili v Albaniji. “Bomo videli,” je dejal. Avstrija bo sicer julija prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, ena od prioritet njenega predsedovanja pa bo zaščita zunanjih meja Unije.

Poleg Albanije, so države, ki se nahajajo v Evropi in niso članice EU, tudi nekatere države Zahodnega Balkana.

COMMENTS

Wordpress (0)