Koalicijska pogajanja – Na mizi ostali samo še dve opciji: Levosredinska koalicija z NSi ali koalicija z Janezom Janšo – TOPNEWS.si

Koalicijska pogajanja – Na mizi ostali samo še dve opciji: Levosredinska koalicija z NSi ali koalicija z Janezom Janšo

Koalicijska pogajanja – Na mizi ostali samo še dve opciji: Levosredinska koalicija z NSi ali koalicija z Janezom Janšo

Današnje srečanje med Marjanom Šarcem in Matejem Toninom je bilo vsaj po tem, kar je povedal Šarec, zapoznelo povabilo na kavo, le da ni bilo snega kot takrat, ko je na sedež NSi prišel Janez Janša. Medtem ko novinarji spremljamo bežna srečanja med strankarskimi liderji, pa se v ozadju očitno že kadrovsko ekipirajo ministrske ekipe za prihodnjo vlado. Lahko rečemo, da so pogovori v precej bolj intenzivni fazi, kot je videti na ekranu oziroma v medijskih zapisih. Po številnih kombinacijah bodoče koalicije sta vsaj po naših informacijah ostali na mizi samo še dve. Se pravi, levosredinska koalicija skupaj z NSi, v kateri bi bili poleg LMŠ Marjana Šarca in NSi Mateja Tonina, še SMC in SD Dejana Židana ter seveda SAB Alenke Bratušek in verjetno Desus Karla Erjavca. Če ta kombinacija ne bo uspela, je na mizi samo še ena opcija, to je koalicija z SDS Janeza Janše ter seveda z leve SMC in po vsej verjetnosti Marjan Šarec ali pa dve manjši stranki, kot sta SAB Alenke Bratušek in recimo Desus Karla Erjavca.
Čeprav je Dejan Židan SD še včeraj dejal, da si želijo v vladi tudi Levico, pa očitno za nekatere levosredinske stranke takšna kombinacija brez NSI ni sprejemljiva oziroma realna.

To pa pomeni, da je ključ celotnega dogajanja NSi Mateja Tonina, ki ima pravzaprav na izbiro dve opciji. Najslabša za NSi je vsekakor kombinacija, ko bi skupaj z SDS ostal v opoziciji. Tako je eden od dobrih poznavalcev in akterjev dogajanja v NSI danes dejal, da je za NSi najboljša opcija, da so, ali v opoziciji in SDS Janeza Janše v vladi, ali pa druga opcija, da gredo v levosredinsko vlado in seveda visoko postavijo ceno tako glede kadrovskih zahtev kot tudi vsebinskih zadev. Če ta opcija pade v vodo in ne bo prestala testa poletne vročice, je seveda druga realna opcija – vlada skupaj z SDS-om, v katero bi pod določnimi pogoji vstopile levosredinske stranke, ki bi prav tako zahtevale visoko ceno. Po vsej verjetnosti, da ima koalicija enako število levosredinskih in desnosredinskih poslancev, kar pomeni, da bi bila popolnoma uravnotežena tako kadrovsko kot tudi drugače in bi SDS moral praktično precej popustiti oziroma bi imel stalno nad glavo Demoklejev meč, da lahko leva sredina kadarkoli sesuje koalicijo in s tem tudi vlado.

Ključ celotnega dogajanja je torej NSi, ki kljub temu, da ima sedem poslancev, pravzaprav odloča o tem, kakšno vlado in ali bo država sploh imela vlado.

Najmanj verjeten scenarij, ki praktično ni na mizi, je scenarij povsem levosredinske vlade, v kateri bi bila tako SD Dejana Židana kot tudi Levica. Pomenljiva je tudi včerajšnja izjava Gregorja Golobiča za krepitev sredinske opcije, kar lahko sicer pomeni levo desno kombinacijo. Ni pa Golobič natančno povedal, ali s tem misli, da bi ta sredinskost bila definirana preko NSi-ja ali pa preko SDS-a oziroma Janeza Janše. Seveda je še nekaj neznank pri vsem skupaj. Zanimivo je recimo ponovno pogrevanje spora v SMC-ju med predsednikom stranke Mirom Cerarjem in predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom.

Zdi se namreč, da bo za eno ali drugo kombinacijo vlade oziroma koalicije potrebno zviti še marsikatero roko, ki bo morala nenazadnje glasovati v parlamentu za to ali drugo kombinacijo. In ni odveč, če ponovimo, da bo pred najbolj usodnimi odločitvami prav NSI, ki se bo morala odločati, ali se bo v opoziciji stopila z SDS-som ali pa bo šla v levosredinsko vlado. Tudi opcija, po kateri bi bila v desnosredinski vladi skupaj z SDS-om, ne bo nič manj naporna in usodna za omenjeno stranko. Vsaka napačna poteza pa bo NSi pognala na pot, ki jo doživlja sedaj SLS.

Zanimivo bo spremljati, kdo bo predlagal predsednika parlamenta. Glede na to, da je Marjan Šarec danes povedal, da ga LMŠ ne bo predlagala, bo verjetno predsednik postal neko, ki bo sprejemljiv za eno ali drugo vladno kombinacijo, saj je malo verjetno, da bi do konstituiranja Državnega zbora že dobili, vsaj v javnosti, obrise nove vlade kompozicije. Konstituiranje Državnega zbora in izvolitev predsednika parlamenta bo pokazalo prve obrise bodoče koalicije, čeprav pravega odgovora, ali bomo imeli levo sredinsko vlado ali desnosredinsko koalicijo, verjetno še ne bomo dobili.

COMMENTS

Wordpress (0)