Pričakovana zmaga SDS Janeza Janše – TOPNEWS.si

Pričakovana zmaga SDS Janeza Janše

Pričakovana zmaga SDS Janeza Janše

Zmagovalka današnjih parlamentarnih volitev SDS je slavila v vseh osmih volilnih enotah in tudi večini volilnih okrajev. Najbolj prepričljivo so jo podprli volivci v volilni enoti Celje, najmanj volivcev pa je prepričala v volilni enoti Postojna. Le v nekaterih od 88 volilnih okrajev so volivci več glasov kot SDS namenili LMŠ, SD oziroma Levici.

Po 99,89 odstotka preštetih glasov je največ, 24,96 odstotka glasov prejel SDS, 12,66 odstotka Lista Marjana Šarca, sledijo pa SD (9,92 odstotka glasov), SMC (9,75 odstotka glasov), Levica (9,29 odstotka glasov), NSi (7,13 odstotka glasov), Stranka Alenke Bratušek (5,12 odstotka glasov, DeSUS (4,91 odstotka glasov) in SNS (4,20 odstotka glasov)

V novi sestavi Državnega zbora bo tako sedelo 25 poslancev SDS, 13 poslancev LMŠ, 10 poslancev SD-ja, 10 poslancev SMC-ja, 9 poslancev Levice, 7 poslancev NSI-ja, 5 poslancev Stranke AB, 5 poslancev Desusa in 4 poslanci SNS. Parlamentarni prag je prestopilo devet strank, zanimivo pa je, da v parlamentu ne bo dveh predsednikov strank in sicer Karla Erjavca, Desus in Alenke Bratušek, Stranka AB.

Na osmih parlamentarnih volitvah je 1,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo med 25 strankami in njihovimi 1.636 kandidati. Oddanih je bilo 889.142 glasovnic, od teh jih je po 99,89 odstotka preštetih glasov, 879.068 veljavnih in 10.074 neveljavnih. Trenutni podatki kažejo, da je bila udeležba na 8 državnozborskih volitvah 51,97-odstotna.

Glede na zadnje javnomnenjske ankete in rezultat volitev sta, kot je za STA povedal Andraž Zorko, najbolj pridobili Levica in SMC, kar v primeru slednje pripisuje temu, da je očitno več volivcev v zadnjem hipu ocenilo, da le ni tako slabo vodila vlade, kot so to prej prikazovali mediji. Povečanje podpore Levici pa pripisuje temu, da se je jasno predstavila kot leva stranka in del volivcev odnesla SD, ki je imela precej nejasno identiteto.

Glede na to, kdo vse je izključil možnost sodelovanja z SDS, Andraž Zorko iz agencije Valicon meni, da bo zelo težko sestavila vlado. “Skupaj z NSi ima po zdajšnjih neuradnih rezultatih 32 poslancev, kar pomeni, da bi morali prepričati vsaj še dve stranki, kar pa bo, kar precej zahteven projekt. “Če bi v koalicijo povabili tudi SNS Zmaga Jelinčiča, bi takšna koalicija imela 36 glasov podpore, kar pomeni, da bi v vlado morali povabiti vsaj še eno od večjih strank leve sredine ali dve manjši stranki.

COMMENTS

Wordpress (0)