Marjan Šarec računa na zmago na nedeljskih volitvah: “v moji vladi SDS-a ne bo!” – TOPNEWS.si

Marjan Šarec računa na zmago na nedeljskih volitvah: “v moji vladi SDS-a ne bo!”

Marjan Šarec računa na zmago na nedeljskih volitvah: “v moji vladi SDS-a ne bo!”

“Mi bomo sestavljali vlado in v tej vladi ne bo SDS. Tudi če se Janez Janša umakne,” je dejal predsednik Liste Marjana Šarca Marjan Šarec, ki je za zdaj po anketah prvi zasledovalec SDS. “Še vedno verjamem, da bomo mi sestavljali vlado. Težko bomo sestavili koalicijo s stranko, ki ima neznane vire financiranja oziroma sporne vire. To ni dobro za demokracijo in niti za Slovenijo,” je dejal. Pred tem je tudi dejal, da je stranka SDS orientirana v preteklost, medtem ko je LMŠ usmerjena v prihodnost.

V političnih krogih še že nekaj časa pojavljajo govorice, da naj bi Janez Janša pripravljal svojevrstno presenečenje Marjanu Šarcu in sicer, da nja bi intenzivno potekal lov na morebitne bodoče poslance LMŠ, ki bi bili pripravljeni po volitvah prestopiti v SDS. Cilj tovrstne akcije pa naj bi bil popolnoma oslabiti stranko Marjana Šarca, saj slednji zaradi kratkega obstoja LMŠ na političnem prizorišču naj ne bi imel pod nadzorom vseh svojih poslanskih kandidatov. Tako naj bi se dobršen del stranke odcepil in naredil novo politično skupino, ki bi bila tesno povezana z Janezom Janšo. Ali gre le za medijski spin in strašenje pred SDS ali ne, bo pokazal čas po volitvah. Sicer pa se je tovrstno dogajanje so v preteklosti že zgodilo, ko se je Zmagu Jelinčiču leta 1992 stranka v parlamentu prepolovila.

Marjan Šarec je za javnost pojasnil, da so v stranki LMŠ kandidate preverjali na vse mogoče načine. Doslej so opravili detajlne pogovore s približno 300 ljudmi in sicer za vsak morebitni greh iz preteklosti. Med drugim so tudi preverili, ali so kandidati za poslance komu dolžni, ali imajo plačane prispevke, ali imajo plačane preživnine, in podobno.

Kot vse kaže, večina doslej še neopredeljenih volivcev pripada prav bloku levo od sredine, kjer je več ali manj izenačena ponudba različnih strank, medtem ko naj bi bili volivci na desni strani več ali manj že odločeni, še posebej po zadnjem pozivu volivcev majhnih strank iz desnice, ki nimajo možnosti za vstop v parlament, naj volijo SDS ali pa desne stranke, ki imajo možnost vstopa v parlament. Neopredeljeni volivci, v veliki večini iz levega bloka, imajo do Šarca, ki mu zadnje ankete napovedujejo že s precejšnjo mero verjetnosti drugo mesto, očitno še vedno nekaj zadržkov. Glavni očitek naj bi bil koncept novih obrazov, čeprav Šarec trdi, da ni nov obraz in pomanjkanje političnih izkušenj na državni ravni. Iz anket je mogoče domnevati, da bodo glasovi “proti-Janši” do zadnjega oklevali, ali bodo šli k Šarcu ali morda Dejanu Židanu, ki ga tudi že nevarno ogroža Levica Luke Mesca.

COMMENTS

Wordpress (0)