Zakaj Janez Janša in Dejan Židan ne gresta skupaj in kako sta se “počila” Marjan Šarec in Karl Erjavec – TOPNEWS.si

Zakaj Janez Janša in Dejan Židan ne gresta skupaj in kako sta se “počila” Marjan Šarec in Karl Erjavec

Zakaj Janez Janša in Dejan Židan ne gresta skupaj in kako sta se “počila” Marjan Šarec in Karl Erjavec

Bolj kot se bližajo volitve, bolj ostri so očitno nastopi politikov. Tako sta se v sinočnjem duelu na komercialni televiziji Pop TV doslej najbolj ostro besedno spopadla Janez Janša in Dejan Židan. Napad Karla Erjavca na Marjana Šarca pa je bil tako oster, da je Erjavec Šarca nekaj časa Vikal, nekaj časa pa kar tikal.

Soočenje, v katerem so voditelj Uroš Slak in njegovi “prijatelji“, ki imajo v lasti, po oceni Financ, med četrt in pol milijarde premoženja, izpraševali predsednike strank, ki bodo po vsej verjetnosti sestavljali prihodnjo koalicijo in seveda vlado, je bilo sicer brez presežkov. (Tako je časnik Finance 6.1.2014 pisal: “V ljubljanskem hotelu Plaza je bila danes ustanovna skupščina kluba slovenskih podjetnikov. Za predsednika so izvolili direktorja Postojnske Jame Marjana Batagelja. Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club – SBC), ki ima za zdaj 36 članov, je nastal na pobudo nekdanjega televizijskega novinarja, urednika in voditelja Uroša Slaka, ob sodelovanju podjetnika Joca Pečečnika. Uroš Slak je izvršni direktor kluba podjetnikov, Joč Pečečnik pa član upravnega odbora. Podjetnik Joc Pečečnik (levo) je pobudo za ustanovitev kluba slovenskih podjetnikov CBS aktivno podprl tako, da je dal pobudniku za ustanovitev kluba, nekdanjemu televizijskemu novinarju, uredniku in voditelju Urošu Slaku potrebno infrastrukturo.” Na sliki: Joc Pečečnik, Igor Akrapovič in Boštjan Šifrar (Sibo))

Vir: Finance

Pomenljivo pa je, da je bil voditelj Uroš Slak, med ustanovitelji Kluba podjetnikov, tudi nekaj časa na njihovem plačilnem seznamu med pavzo njegovih večkratnih prehodov iz nacionalne TV na Planet in nazaj na Pop TV. Zato poznavalce ozadij (novinarsko-gospodarskih) navez, ne preseneča izbor poslovnežev v oddaji. Ampak, pustimo to in poglejmo končnico soočenja, kjer so padale težke besede, ki ne bodo ostale brez odmeva.

Začelo se je, ko je voditelj postavil vprašanje o bodoči koaliciji in spomnil na izjave predsednikov strank.

Gospod Janša, glede na izjave gospoda Židana, Šarca, Erjavca, Mesca, gospoda Cerarja, da ne gredo z vami v koalicijo. Vi še vedno verjamete, da boste lahko sestavili vlado”?

Janša: “Mi smo sestavili vlado, ko smo bili relativni zmagovalec, pa sestavili smo vlado tudi, ko nismo bili relativni zmagovalec, tako da, kar se tiče naših vrat, so odprta. Jaz mislim, da je zdaj glede na to, kaj je pred Slovenijo, niso samo ti izzivi, o katerih smo danes govorili, so tudi drugi. Skratka, mi smo za sodelovanje odprti. Upamo, da bodo tudi drugi, če pa misli kdo, da bo zmagal z izključevanjem, potem pa mu še jaz svoj čas posodim, da to trikrat pove”.

Gospod Židan, Gospod Šarec, če boste vsi držali besedo, potem Janez Janša ne bo mogel sestaviti vlade in je ključen boj za to drugo mesto. Gospod Janša je že dal enkrat to zgodbo, tako kot je dejal, skozi, gospod Jankovič je zmagal, pa ni uspel sestaviti vlade, zato jo je gospod Janša.

Židan:” Gospod Janša je na enem od soočenj zanimivo povedal, nekateri ga bodo klicali že v nedeljo zvečer, mogoče kdo v ponedeljek. Verjemite mi, da s strani SD-ja klica ne bo. (Janša: to vemo, to vemo.) Če bomo pa mi sestavljali vlado, bomo povabili vse stranke, z izjemo radikalne desnice, na pogovore. Upam, da se bomo dogovorili, ker je možno. Ampak, zakaj ne SDS, da ne bo kdo mislil, da je naša politika nasprotovanje SDS-u. Našo politiko je potrebno graditi naprej. Vendar, mi ne moremo pristati na politiko, kjer je toliko neresnic, na politiko, kjer je toliko ustrahovanja, zlasti pa ne, 100 let bo vsak čas od priključitve Prekmurja Sloveniji, na politiko, ki gradi na Orbanovi viziji. To je nam nesprejemljivo.

Janša: “Če se ne motim, je gospoda Orbana vaša vlada povabila k drugem tiru. Z mano se ni …”

Židan: ” Na napačno stran gledate, morate pogledati na drugo stran …”

Janša: “Se pravi niste bili v njegovi vladi?”

Židan: Smo povedali, zakaj ta zakon sicer podpiramo, ker moramo graditi, vendar, ne podpiramo prisotnosti Madžarov. Vendar, madžarski investitor ali pa tip politike kakor je madžarskem, ki izključuje, ki seje sovraštvo, ki se zapira, to ni povsem isto, gospod Janša.

Janša: Gospod Židan, če smo mi radikalni, potem smo radikalni pri zaščiti slovenskih interesov, pri zaščiti slovenskega gospodarstva, pri zaščiti blaginje Slovencev. Mislim, pa da mi nismo radikalni v smislu, o katerem ste vi govorili, ste pa vi radikalno nesposobni, kar ste dokazali.

Židan: “Slovenija bolj nesposobne vlade, pa glasnih navijačev, kakor je bila med letom 2004 in 2008, ni imela. Če pa mi date čas, pa lahko to s številkami razložim…

Šarec: Gospod Slak, spet se ustavljamo v preteklosti…. Jaz verjamem, da smo mi sposobni sestaviti razvojno naravnano vlado, ki bo gledala naprej. Mislim pa, da sta obe stranki enako odgovorni. Vsak je imel svoje tajkune, vsak je imel svoje zgodbe, obe sta zaslužni zato, da smo deset let izgubili s krizo, ker ena je reagirala tako, druga drugače, obe pa napačno. Mislim, da je čas za novo generacijo in da je čas, da pridemo tisti, ki gledamo naprej, ki gledamo v prihodnost. Ker jaz sem v letu 2018, pa verjamem, da je še marsikdo že sit tega in teh pogrevanj nekih žup. Če pogledamo družbena omrežja, to ima človek občutek, da je državljanska vojna, pa ni. Ljudje, ki so del problema, ne morejo bit del rešitve, treba je gledati naprej.”

Gospod Erjavec, si boste vi v ponedeljek premislili, pa v nedeljo, ko boste videli rezultate?

Erjavec: Ne se bat, ne se tega bat, jaz pozivam vse stranke k oblikovanju levega bloka. Mislim, da to Slovenija potrebuje (Janša: podpiram, podpiram).
Kar se tiče gospoda Janeza Janše, pravi, da ni radikalen. On bi rad razprodal celotno državno premoženje, vsa najboljša podjetja. Glede Marjana, on pa vse ve, kako bo naprej, za nazaj pa nič ne ve. Sam ve, da je vse slabo. In nov obraz, bo nova napaka. Zapomnite si, nov obraz, bo nova napaka (Janša: ne ne ne…), ker mi rabimo izkušene ljudi, ker vemo kakšne.

Šarec: Gospod Erjavec, oprostite, to pa ni več za poslušat, če ste tako vražje… (Erjavec: nov obraz je nova napaka). Gospod Erjavec, če ste tako vražje izkušeni, če ste tako vražje izkušeni, zakaj pa imamo potem vse te teme. Dve uri se že pogovarjamo, da nismo nikamor prišli. Potem vaše izkušnje…

Erjavec: Imamo gospodarsko rast pet odstotno, vprašajte podjetnike, ki hodijo z mano po svetu po nova naročila
Kar se tiče Kamnika, pa nič ne vidim. Poglejmo Ljubljano, poglejte Zorana Jankoviča, kaj je naredil iz Ljubljane, moderno mesto. Kaj pa Kamnik? Zato pa odhajate iz Kamnika. Gospod Marjan, Marjan.

Šarec: Gospod Erjavec, nekaj let sem se bodel ravno z vašo ministrico za okolje in prostor, ki mi je rekla, jaz vaših problemov…

Erjavec: Kaj to pomeni bodel? Ste jo nabadali ali kaj? Dajte no nehat. Marjan bodi resen. Marjan bodite resni.

Šarec: Gospod Erjavec, verjamem, da ne veste, ker niste nikoli bili župan in ko ti ministrica reče, jaz vaših problemov ne bom reševala….

Erjavec: Sem bil pa podpredsednik Izvršnega sveta mestne občine Kranj, ki se je izjemno razvijala… Dajte no.

COMMENTS

Wordpress (0)