(VIDEO) Julija Skripal v svojem prvem intervjuju: Želim se vrniti domov, v svojo Rusijo! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Julija Skripal v svojem prvem intervjuju: Želim se vrniti domov, v svojo Rusijo!

(VIDEO) Julija Skripal v svojem prvem intervjuju: Želim se vrniti domov, v svojo Rusijo!

Julija Skripal, hčerka bivšega dvojnega agenta, polkovnika Glavne obveščevalne uprave Rusije (GRU) Sergeja Skripala, upa na vrnitev v Rusijo v “dolgoročni perspektivi”. “V dolgoročni perspektivi upam, da se bom vrnila domov, v svojo državo“, je dejala Julija v svojem prvem javnem nastopu, po zastrupitvi v Salisburyju.

Julija je prišla sama do novinarja, v spremstvu britanske policije, in ni želela pred kamere, temveč je dala pisno izjavo, vendar pa so novinarji uspeli pridobiti njene sveže fotografije in posnetek. Julija ima na vratu brazgotino, ki jo prej ni imela.

Yulia Skripal speaks for first time after being poisoned

Yulia Skripal has spoken for the first time after being poisoned: "The fact that a nerve agent was used to do this is shocking. We are so lucky to have both survived this attempted assassination."

Objavil/a Channel 4 News dne 23. maj 2018

“Oče in jaz sva vesela, ker sva oba preživela ta poskus atentata. Najino okrevanje je bilo počasno in zelo boleče”, je dejala Julija Skripal v svoji pisni izjavi.

Dejstvo, da je bil za to uporabljen živčni agens je šokantna”, je dejala Skripalova ekskluzivno za agencijo Reuters. “Moje življenje se je obrnilo na glavo”. Julija in njen oče Sergej Skripal, bivši agent ruske obveščevalne službe, ki je izdal več deset ruskih agentov britanski službi MI6, sta bila najdena brez zavesti na klopi v britanskem mestu Salisburyju 4. marca. 33-letna Julija Skripal je bila 20 dni v komi.

“Zbudila sem se in izvedela, da sva bila oba zastrupljena”, je dejala Skirpalova v prvem medijskem nastopu po zastrupitvi. Z agencijo Reuters je stopila v stik s pomočjo britanske policije. Izjavo za Reuters je dala na tajni lokaciji, saj je pod zaščito britanske države. Iz bolnice v Salisburyju je bila odpuščena približno pet tednov po zastrupitvi in doslej ni bila v stiku z mediji. “Zelo sva srečna, ker sva oba preživela ta poskus uboja. Najino okrevanje je bilo počasno in skrajno boleče”, je napisala v izjavi.

“Poskušam se prilagoditi tako fizično, kot tudi čustveno, vsiljenim uničujočim spremembam, grem dan za dnem in želim pomagati pri negi mojega očeta do njegovega popolnega okrevanja. Dolgoročno upam, da se bom vrnila v svojo domovino”. Skripalova je govorila v ruskem jeziku, novinarjem je dala tudi pisno izjavo, za katero pravi, da jo je sama napisala v ruskem in angleškem jeziku. Potem ko je pred kamero dala izjavo, je podpisala oba dokumenta in ni želela odgovarjati na novinarska vprašanja.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pred časom dejal, da meni, da je Julija Skripal doslej govorila pod prisilo. “Nismo je videli, niti slišali”, je dejal, ko so ga vprašali za komentar. Ruski veleposlanik v Londonu Alexander Jakovenko je večkrat zahteval od britanskih oblasti, da mu dovolijo obisk pri Juliji.

“Hvaležna sem ponujene pomoči od ruskega veleposlaništva. V tem trenutku ne želim koristiti njihovih uslug”, je dejala Skripalova. “Prav tako želim ponoviti, kar sem povedala v svoji prejšnji pisni izjavi, da v mojem imenu ali imenu mojega očeta, ne govori nihče namesto naju”. “Ne želim opisovati podrobnosti glede zdravljenja. Bilo je invazivno, boleče in depresivno”, je dejala.

Julijinega očeta so odpustili iz bolnice 18. maja. V nekem trenutku so se zdravniki zbali, da sta oba pacienta utrpela poškodbe možganov. “Hvaležna sem čudovitemu, ljubeznivemu osebju bolnice v Salisburyju, kraju, ki sem ga predobro spoznala”, je dejala in se zahvalila tudi osebam, ki so jima pomagale na dan napada na ulici.

Britanija je obtožila Rusijo poskusa uboja Sergeja in Julije Skrapal, zahodne vlade pa so posledično izgnale več sto ruskih diplomatov. Britanija in mednarodni inšpektorji za kemično orožje so izjavili, da sta bila Sergej in Julija Skripal zastrupljena z novičokom, smrtonosnim živčnim strupom, ki ga je razvila sovjetska vojska v ’70-ih in ’80-ih letih prejšnjega stoletja. Rusija je zavrnila britanske obtožbe glede svoje vpletenosti v prvi napad s takšnim živčnim strupom na evropskih tleh, po Drugi svetovni vojni. Moskva je sugerirala, da je Britanija izvršila ta napad, da bi izzvala proti-rusko histerijo. Moskva tudi trdi, da strup, ki je bil uporabljen, ni bil izdelan v Rusiji in da ima več držav formulo za njegovo izdelavo.

Julija se trenutno nahaja na varni lokaciji v Londonu. Britanske oblasti so ponudile Sergeju in Juliji novo identiteto in preselitev v ZDA, da bi se tako izognila novim poskusom atentata.

Zaradi spoštovanja pravice do zasebnosti, bolnica ne dopušča detajlnega opisa procesa njunega zdravljenja.

COMMENTS

Wordpress (0)