SDS je izgubila odškodninsko tožbo proti državi! Janša: sodnica sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka! – TOPNEWS.si

SDS je izgubila odškodninsko tožbo proti državi! Janša: sodnica sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka!

SDS je izgubila odškodninsko tožbo proti državi! Janša: sodnica sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka!

Stranka SDS je izgubila tožbo, v kateri je državi očitala, da so slovenska sodišča predsednika SDS Janeza Janšo naklepno obsodila v primeru Patria, čeprav naj bi bilo jasno, da obtožbe o sprejemu obljube podkupnine ni mogoče utemeljiti. Janša je napovedal, da se bo na razsodbo pritožil.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v celoti zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahteval odškodnino v višini 886.257 evrov, ker so ocenili, da je proces Patria vplival na volitve leta 2014, so sporočili z državnega odvetništva. Sodba še ni pravnomočna, pritožba pa je mogoča v 30 dneh od prejema sodbe v pisni obliki.

Državno odvetništvo je pojasnilo, da so prejeli sodbo in da je sodišče v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek največje opozicijske stranke, saj da ni dokazala protipravnosti ravnanja sodnikov vseh treh stopenj v kazenski zadevi zoper predsednika stranke. Okrožno sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni podan, so navedli na državnem odvetništvu.

Tožbo je stranka SDS vložila septembra 2016, potem ko je Ustavno sodišče 23. aprila 2015 razveljavilo obsodbo Janše, po kateri bi moral za dve leti v zapor zaradi korupcije pri nakupu osemkolesnikov Patrie. Sodni proces je vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Nato je primer zastaral.

Predsednik SDS Janez Janša je bil do zavrnitve ljubljanskega sodišča kritičen. Na Twitterju je zapisal, sodnica “sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka”, a nad njo “ni samo modro nebo”. V tvitu še pojasnjuje, da so tožbo “vložili proti tistim, ki so dokazano krivo tožili in sodili”, a da jih je “aktualna oblast ščitila”.

Ljubljansko okrožno sodišče je obravnavo po vsega dveh narokih končalo 7. marca letos. Še pred tem pa je zavrnilo večino dokaznih predlogov. V okviru obravnave je bil edini zaslišani predsednik stranke Janez Janša, ki je dejal, da je škoda, ki je bila s procesom Patria povzročena SDS-u, velika in težko izmerljiva. Po njegovi oceni do procesa sploh ne bi smelo priti in tudi ne bi prišlo, če bi tožilci in sodniki ravnali zakonito.

Odškodninsko tožbo proti državi zaradi procesa Patria je spomladi 2018 sprožil tudi Janša sam. Od nekdanje tožilke in še treh sodnikov, ki so sodelovali v postopku, zahteva 900.000 evrov odškodnine.

COMMENTS

Wordpress (0)