Burno v hrvaškem Saboru: “To je najbolj skorumpirana vlada v zgodovini Hrvaške”- Opozicija zahteva Plenkovićev odstop! – TOPNEWS.si

Burno v hrvaškem Saboru: “To je najbolj skorumpirana vlada v zgodovini Hrvaške”- Opozicija zahteva Plenkovićev odstop!

Burno v hrvaškem Saboru: “To je najbolj skorumpirana vlada v zgodovini Hrvaške”-  Opozicija zahteva Plenkovićev odstop!

Seja hrvaškega Sabora se je začela zelo burno, po škandalu z maili in odstopu podpredsednice vlade in ministrice za gospodarstvo Martine Dalić zaradi Lex Agrokorja, vodja najvplivnejše opozicijske SDP, Davor Bernardić, je podal oceno, da gre za izredno stanje in da je treba razpustiti Sabor.

“(Andrej) Plenković je vse vedel, to je zloraba pooblastil po kazenskem zakonu. Tokrat ne bo uspel poskus s kupovanjem časa in preusmerjanjem s teme. Hrvaška ne sme biti talec enega človeka. Postavlja se vprašanje, kam je izginila politična odgovornost vseh vas, ko ste glasovali o odpoklicu Martine Dalić. Če je morala predvčerajšnjim oditi, se upravičeno sprašujemo, zakaj Državno tožilstvo ne preiskuje”, je dejal Bernardić.

Najavil je, da bo poslal v proceduro zahtevo za razpustitev Sabora in razpis volitev.

UŽIVO – danas je na dnevnom redu rasprava o Agrokoru

Objavil/a Index Vijesti dne 16. maj 2018

Za odmor je prosil poslanec Mosta, Nikola Grmoja, z obrazložitvijo, da večine razlogov za zamenjavo ministrice Dalić pred tem niso niti prebrali.

“Skrpali so večino, s katero so podprli Dalićevo in govorili o porazu opozicije. Toliko o zmagah in porazih. Draga gospoda, nič ni dobrega. Imamo vlado, ki je zadržala sapo, da v javnost ne pricurlja še kateri mail ali sporočilo. Namesto, da sprejemamo reformske zakone, smo priča obupanim naporom, da se vse skrije pod preprogo. Pomembna je volja le enega človeka. Vprašam vas, do kdaj tako. Stabilizacija ni uspela, vlada se je začela osipati. Prevladuje apatija in brezupnost. Niti narod vam ne verjame, poglejte ankete. Vsi ste postali talci slabih odločitev nekaj ljudi in z njimi povezanih interesnih skupin”, je dejal Grmoja.

Željko Glasnović se je obregnil ob poročilo Evropske komisije o rasizmu in nestrpnosti na Hrvaškem.

Sicer pa je, pred začetkom seje Sabora, ki jo neposredno prenašajo skoraj vsi portali na Hrvaškem, opozicijski Živi zid, čigar popularnost je na podlagi raziskav v zadnjih mesecih v stalni rasti, organiziral tiskovno konferenco v zvezi s temo afere z maili.

Predsednik stranke Ivan Vilibor Sinčić je novinarjem dejal, da je aktualna vlada Andreja Plenkovića najbolj skorumpirana od vseh doslej in se vprašal: “Zakaj bi Andrej Plenković, ena taka renomirana oseba, sodelovala v teh krčmarskih dogovorih in pogodbah”. Dejal je tudi, da je ta stranka vložila kazenske ovadbe proti osebam, ki so vključene v ta škandal. “Kot veste, mi smo vložili kazensko ovadbo proti osebam, vključenih v ta škandal. Sedaj je vsem jasno – to je najbolj skorumpirana vlada v zgodovini Hrvaške”, je dejal Sinčić.

Predstavil je svoj pogled na afero, rekoč, da je v prvi fazi ministrica Dalić organizirala skupino ljudi, da pripravi zakon Lex Agrokor. V drugi fazi je ta ista skupina ljudi, pod vodstvom Dalićeve, izbrala za poverjenika za Agrokor Ante Ramljaka. Zatem je ta isti Ramljak dal posel Alix partnerstvu, ki je nato dajal vse te posle istim ljudem iz prve faze.

“To je vse dogovorjeno”, je dejal Sinčić in poudaril: “Zaradi vsega tega, zahtevamo odhod cele vlade in premierja Andreja Plenkovića. On je vse to blagoslovil in vedel od začetka. Od premierja zahtevamo, da sprejme odgovornost in da gremo na nove volitve”, je zaključil Sinčić.

COMMENTS

Wordpress (0)