Migranti tožijo Italijo: Nigerijci trdijo, da so jim bile kršene človekove pravice! – TOPNEWS.si

Migranti tožijo Italijo: Nigerijci trdijo, da so jim bile kršene človekove pravice!

Migranti tožijo Italijo: Nigerijci trdijo, da so jim bile kršene človekove pravice!

Sedemnajst Nigerijcev je na Evropskem sodišču za človekove pravice vložilo tožbo zoper Italijo zaradi kršenja človekovih pravic, saj je Italija reševanje migrantov v Sredozemlju prepustila libijski obalni straži.

Primer, ki ga je podprl konzorcij pravnih organizacij in organizacij za zaščito človekovih pravic, neposredno postavlja pod vprašaj italijanski sporazum z Libijo iz leta 2017, ki je bistveno zmanjšal število prosilcev za azil, ki pridejo preko Sredozemskega morja do Evrope.

Tožbo so vložili Nigerijci, ki so preživeli potopitev migrantske ladje leta 2017.

Člani konzorcija so danes na tiskovni konferenci dejali, da je politika, ki pomeni tudi črpanje in uporabo sredstev Evropske unije za usposabljanje in opremljanje libijske obalne straže za patruljiranje in odvračanje migrantov, ravnala tako, da so bili potencialni migranti izpostavljeni suženjstvu, mučenju in drugemu poniževalnemu in nečloveškemu ravnanju.

Trdijo, da je Italija odgovorna zaradi tega, ker je imela nadzor nad libijskimi reševalci. UNHCR je pred tem poslal apel za pomoč skupinam “ekstremno ranljivih” beguncev, blokiranih v Libiji, potem ko so bile razkrite zlorabe, katerim so bili begunci izpostavljeni.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)