To so ministri, ki jih namerava hrvaški premier Plenković zamenjati – TOPNEWS.si

To so ministri, ki jih namerava hrvaški premier Plenković zamenjati

To so ministri, ki jih namerava hrvaški premier Plenković zamenjati

V javnem hrvaškem prostoru se vse bolj odkrito govori o rekonstrukciji hrvaške vlade, ki jo vodi premier Andrej Plenković. Sam premier govoric o rekonstrukciji ni zavrnil, dejal pa je, da se ne bo odvijala zdaj, piše hrvaški portal Dnevno.hr. Bilo bi čudno in netaktno, da bi se zdaj spustil v ta posel, ker je rekonstrukcija vlade nekaj, kar je treba skrbno in temeljito pripraviti, še posebej po krizi, ki je zadela HDZ zaradi glasovanja o ratifikaciji o Istanbulski konvenciji in zaradi katere so protestniki vstali proti Plenkoviću in njegovi vladi. Končni Plenkovićev cilj je učinkovita vlada z zmanjšanim številom ministrstev. Zato premier Plenković razmišlja o možnosti odprave in združitve nekaterih ministrstev. Ministri, ki se jim ni treba bati za svojo usodo so Marko Pavić (minister za delo in pokojninski sistem), Tomislav Čorić (minister za okolje in energetiko) in Zdravko Marić (minister za finance), poleg njih ima zagotovljeno varno pozicijo tudi Martina Dalić (ministrica za gospodarstvo) in Plenkovićeva izbranka Gabrijela Žalac (ministrica za regionalni razvoj in evropske sklade).

Vendar pa to ne pomeni, da v njihovih ministrstvih ne bo prišlo do popravkov. Ena od možnosti je, da se turizem, delo in pokojninski sistem združi z ministrstvom, ki ga vodi Dalićeva, ki bi tako dobila večji obseg dela in večjo odgovornost. Med tistimi, ki se jim tresejo stolčki, je tudi prvi človek hrvaškega kmetijstva Tomislav Tolušić, ki ne uživa Plenkovićeve podpore, njegov resor pa bi združili z resorjem, ki ga vodi Gabriela Žalac. Prav tako si ni blizu s premierjem Plenkovićem Goran Marić (minister za državno lastnino), ki doslej v svojem ministrstvu ni dosegel nobenih pomembnejših rezultatov, razmišlja pa se celo o ukinitvi tega mladega ministrstva.

Na spolzkem terenu je tudi minister za zdravje Milan Kujundžić, z njegovim soliranjem ni zadovoljen Plenković, kot tudi ministrica Nada Murganić (ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko), ki se vsake toliko, s kakšno svojo odločitvijo, zameri javnosti, kar pa seveda Plenkovića skrbi. Poleg tega se razmišlja tudi o združitvi ministrstva za obrambo, tudi ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za vojne veterane. Tako bi lahko brez stolčka ostal tudi minister Tomo Medved (minister za vojne veterane), vendar slednje še ni dokončno definirano, ker se Plenković boji “hrvaških braniteljev”. Kakorkoli že, Plenković si pušča odprte opcije, kdaj pa bo do rekonstrukcije hrvaške vlade prišlo, bomo prav kmalu izvedeli.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)