Nove podrobnosti preiskave: Kdo je ruski agent Gordon in zakaj Putin skriva zaročenca Julije Skripal? – TOPNEWS.si

Nove podrobnosti preiskave: Kdo je ruski agent Gordon in zakaj Putin skriva zaročenca Julije Skripal?

Nove podrobnosti preiskave: Kdo je ruski agent Gordon in zakaj Putin skriva zaročenca Julije Skripal?

Protiteroristična policija Velike Britanije je identificirala ruskega agenta, za katerega meni, da je povezan z napadom zastrupitve v Salisburyju. Policija sumi, da je za zastrupitev bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije kriv 54-letni bivši agent ruske Zvezne varnostne službe FSB z nazivom Gordon.

Njegovega pravega imena niso objavili, niti sporočili, ali britanska policija pozna njegovo pravo ime. Sporočili pa so, da naj bi uporabljal različna imena, med katerimi je tudi ime Mihalis Savickis, piše britanski Mirror. Policija se boji, da je njihov osumljenec že odletel v Rusijo in da ne bodo nikoli imeli priložnosti za njegovo zaslišanje. Detektivi verjamejo, da je v napadu na dvojnega agenta Skripala (66) in njegovo hčerko Juliju (33) sodelovala skupina šestih ruskih agentov.

Za ime Gordon so policisti izvedeli potem, ko so skoraj pet ur zasliševali Borisa Karpičkova (59), nekdanjega agenta, ki je pobegnil iz Rusije v Britanijo. Boris Karpičkov naj bi povedal, da se je z Gordonom srečal leta 1990. Gordon naj bi zelo inteligenten, izobražen, ambiciozen in ne pretirano natančen, je povedal Boris in dodal, da je Gordon treniral jiu-jitsu, bil je lep in je z lahko pridobil zaupanje ljudi.

Boris Krpičkov

Za tiste, ki ne veste, kdo je Boris Karpičkov, naj spomnimo, da je nekdanji višji agent nekdanje KGB tožil britansko tajno službo MI5 zaradi domnevnega kršenja njegove zasebnosti, zaradi česar da so bili tudi člani njegove družine podvrženi številnim pritiskom in nezakonitemu nadzoru. Leta 2011 se je britansko sodišče ukvarjalo s pritožbo, ki jo je vložil Boris Karpičkov, češ da so vlomili v njegovo stanovanje v vzhodnem Londonu in nezakonito prestrezali njegovo pošto in telefonske klice.

Karpičkov je kot vohun deloval v Latviji najprej za KGB, potem pa tudi za njegovo naslednico FSB, medtem pa se je povzpel celo do majorskega čina. Toda leta 1995 je zamenjal delodajalsko stran in začel informacije pošiljati latvijski vladi, prek nje pa seveda tudi zahodnim zaveznikom. Rusi so kmalu ugotovili njegovo novo vlogo, zato je na vrat na nos zapustil Latvijo in se že leta 1998 preselil v Veliko Britanijo.

Toda tudi tam ni mogel iz svoje kože in še enkrat zamenjal delodajalce, le da se je to pot udinjal domači vohunski MI5. Ker pa je pozneje nehal delati zanjo, je po njegovih trditvah to pripeljalo do groženj in izsiljevanja glede njegovega legalnega statusa v Veliki Britaniji. MI5 ga je menda hotela kot agenta poslati v Španijo, da bi se infiltriral v organizirani kriminal s povezavami z Britanijo. V britanskih medijih so Karpičkova omenjali leta 2010, ker je trdil, da je od nekoga iz tajne službe izvedel, da vladni izvedenec za Irak dr. David Kelley julija 2003 ni naredil samomora, ampak da je bil ubit oziroma da »so ga utišali«.

Britanski mediji so objavili zamegljeno sliko Gordona

Britanski mediji so objavili zamegljeno sliko Gordona.

Objavili so tudi, da je skrivnostni zaročenec Julije Skripal nekje skrit in da je morda tudi on vpleten v napad nanjo in očeta Sergeja.

Stepan Vikeev, Julijin zaročenec, domnevno dela za organizacijo, ki je del FSB-ja, piše britanski Daily Mail. Vikeev je izginil potem, ko sta bila Julija in njen oče prejšnji mesec zastrupljena z živčnim strupom novičok.

Viri iz Moskve trdijo, da je Vikejev (30) delal za tajno rusko podjetje z imenom Institut za sodobne varnostne probleme. Vodila naj bi ga njegova mama Tatjana (61), omenjeni institut pa je najverjetneje “sestavni del” FSB-ja, ki je nasledil KGB po razpadu Sovjetske zveze.

Julija Skripal

Tudi Vikejev in njegova mama sta izginila po napadu v Salisbyriju in verjame se, da ju skrivajo agenti ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Stepan Vikeev

Poveljniki FSB-a naj bi celo blokirali dostop moskovskim oblastem, ki želijo govoriti z njima v okviru ruske preiskave o primeru Skripal, piše Daily Mail. Po pisanju britanskih medijev, to nakazuje, da je morda Vikeev začel zvezo z Julijo, da bi vohunil za njo in njenim očetom.

Tatiana Vikeeva, mati Stepana Vikeeva

Po nekem od dosjejev britanskih obveščevalnih služb, naj bi ruski hakerji nadzirali Julijino elektronsko pošto že od leta 2013.

Velika Britanija je obtožila Rusijo, da stoji za zastrupitvijo Skripala in njegove hčerke, vendar je Kremelj to zanikal.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)