Mračne napovedi strokovnjakov: Pripravlja se nova globalna kriza, Evropejci imajo največ razlogov za zaskrbljenost! – TOPNEWS.si

Mračne napovedi strokovnjakov: Pripravlja se nova globalna kriza, Evropejci imajo največ razlogov za zaskrbljenost!

Mračne napovedi strokovnjakov: Pripravlja se nova globalna kriza, Evropejci imajo največ razlogov za zaskrbljenost!

Redkokdaj se je svetovno gospodarstvo srečalo z večjim kontrastom med trenutnimi briljantnimi gospodarskimi napovedmi in tako mračno prihodnostjo, piše ameriški Politico.

Najnovejša ocena Mednarodnega denarnega sklada o svetovni ekonomiji predvideva, da se bo okrevanje gospodarstva na globalni ravni ponovno pospešilo, briljantne napovedi pa se žal nanašajo le na letošnje leto. Nato se pričakuje ponovno zgrinjanje nevihtnih oblakov.

Ministri za finance iz vsega sveta, ki se bodo ta teden zbrali v Washingtonu bi se verjetno rajši osredotočili na pozitivne napovedi, ko pa se kamere ugasnejo, pa se vsi ti finančni strokovnjaki, ministri in bankirji v pogovorih o prihodnosti zavedajo, da je vse to, kar se sedaj dogaja predobro, da bi lahko trajalo.

To je potrdila tudi šefinja MMS (IMF) Christine Lagarde. Rastoči nivo dolga in trgovinski spor med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma predstavljata grožnjo globalni ekonomiji, ki že lata ni bila v tako dobrem stanju, je opozorila Lagardova.

“Trgovinska vojna ne bo nekaj, kar bo prizadelo le dve državi, saj je svet povezan. Prizadela bo globalno ekonomijo”, je dejala Lagardova novinarjem v Washingtonu v zvezi z ameriško-kitajskimi trgovinskimi napetostmi.

MMS predvideva, da bo globalna ekonomija rasla po 3,9 odstotni stopnji v letošnjem letu, najhitrejše po letu 2011, vendar Lagardova sporoča, da se “na horizontu pojavlja vse več oblakov”, kot so trgovinske napetosti in rastoči globalni dolg, ki je dosegel rekordnih 164.000 milijard dolarjev.

Opozarja tudi, da so dolgovi vlad v razvitih ekonomijah sveta na najvišjem nivoju po Drugi svetovni vojni.

Evropejci, torej, imajo največ razlogov za skrb, glede na to, da vseobsežna trgovinska vojna ni bila nikoli bolj verjetna, po carinah, ki jih je uvedel na kitajsko jeklo ameriški predsednik Donald Trump.

Bližnji vzhod bi lahko ponovno postal veliko in žareče bojišče zaradi vojne v Siriji, vse bolj verjetno je tudi, da se bodo ZDA umaknile iz iranskega jedrskega sporazuma.

Rusija se medtem postopno ločuje od globalne ekonomije zaradi zahodnih sankcij, ki so bile sprejete zaradi Putinove politike. Medtem pa se Evropa sooča z izstopom Velike Britanije iz EU in postaja vse bolj krhka.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)